Ca părinte, cred c-ai înțeles deja că jocul este esențial atât pentru dezvoltarea copilului tău, cât și pentru integrarea lui în societate.

Departe de a fi o activitate banală, jocul promovează învățarea și permite creierului copilului să se dezvolte armonios. Când copilul se joacă, își dezvoltă abilitățile în nenumărate direcții – gândește, face conexiuni, se exprimă, învață șă-și gestioneze stresul.

 

Jocul ca sursă de învățare

Prin joc, copilul învață despre el însuși, despre oamenii din jurul lui, precum și despre mediul în care trăiește. Treptat, descoperă care sunt abilitățile și limitele lui, învață să-și cunoască capacitățile motorii și pe cele intelectuale.

Bebelușul nu știe că se joacă, își folosește jucăriile din curiozitate, pentru a afla cât mai multe despre culoarea, forma, aspectul sau poziționarea lor în spațiu. El manipulează, gustă, mușcă, atinge pentru a experimenta. Mai târziu, învață însă cum să-și coordoneze mișcările, devine mai abil și mai precis, pentru a putea, spre exemplu, ținti o minge sau pentru a merge cu bicicleta.

 

4 efecte pozitive ale jocului asupra dezvoltării copilului

În acest context, putem vorbi despre efectele pozitive ale jocului asupra dezvoltării copilului:

– Dezvoltarea sa motrică și senzorială

Când un bebeluș se distrează manipulând obiecte, privindu-le și punându-le în gură, el descoperă culori, texturi, forme, sunete și gusturi. Crescând, jocurile lui i-au oferit și posibilitatea de a alerga, de a sări,  de a arunca o minge. Astfel de jocuri, îi întăresc mușchii, îi dezvoltă abilitățile fizice și echilibrul.

– Dezvoltarea sa intelectuală

Jocul dezvoltă, de asemenea, gândirea și capacitatea de a rezolva probleme. De exemplu, atunci când un bebeluș se distrează scoțând sunete cu obiecte sau scăzând în mod repetat cuburi, el înțelege treptat că gestul lui funcționează. Jocul stimulează, de asemenea, creativitatea și imaginația. Este cazul, de exemplu, al copilului care inventează povești cu figurinele lui.

-Dezvoltarea sa socială

Jocul le permite copiilor să învețe să trăiască cu ceilalți. Când se joacă cu alți copii, un copil mic învață să împartă, să respecte o ordine, să facă compromisuri și să se ocupe de micile divergențe.

-Dezvoltarea limbajului său

Când se joacă, copiii învață să folosească anumite cuvinte noi, să-și exprime ideile pentru a se face înțeleși.

Cu alte cuvinte, jocul este fundamental pentru dezvoltarea abilităților secolului nostru, cum ar fi rezolvarea problemelor, colaborarea și creativitatea.

 

 În acest sens, Edouard CLAPAREDE, neurolog și pedagog elvețian, clasifică jocurile astfel:

1. Cele care determină funcțiile generale:

–  Jocurile motorii care dezvoltă îndemânarea, forța, agilitatea mișcării;

– Jocurile psihice/intelectuale, datorită cărora facem comparații, recunoaștem, facem asocieri, jocuri care ajută la dezvoltarea imaginației. Ele generează curiozitatea și acel sentiment inconfortabil pe care îl provoacă dorinta de a intelege;

– Jocurile senzoriale care oferă plăcerea experimentării senzațiilor;

– Jocurile afective care creează emoții multiple, plăcute sau neplăcute etc.

 

2. Cele care determină dezvoltarea unor funcții corporale și psihice deosebite:

– Jocurile sociale precum plimbări, formarea de grupuri, formarea de mici societăți, sporturile de echipă;

-Jocurile de familie, cu păpuși, cu mama, tata, bunicii, frații;

-Jocuri de imitație cu simulare și jocuri în care se imită mișcări sau sunete;

-Jocurile de luptă, jocuri de urmărire, de-a v-ați ascunselea, găsirea de obiecte ascunse etc.

 

Așadar, pentru a învăța, un copil are nevoie să exploreze, să descopere în timp ce se joacă. Aproape orice obiect poate fi educativ dacă îi permite copilului să gândească, să-și imagineze și să se miște. Astfel, toate activitățile care îi permit, de exemplu, să-și creeze el însuși povești, să sorteze, să monteze, să prindă sau să pedaleze sunt educative.

 

Cum să încurajezi jocul în dezvoltarea copilului tău?

Cele 4 efecte pozitive ale jocului asupra dezvoltării copilului tău 1

Jocul este o activitate firească pentru un copil, el se joacă spontan. Cu toate acestea, uneori un copil mic poate să nu aibă suficient timp pentru distracție, deoarece deseori programul de familie bine organizat lasă puțin loc de joacă.

Iată câteva idei pentru a-ți ajuta copilul să se joace zilnic:

-Oferă-i copilului tău șansa de a se juca cât mai des posibil și dă-i timp să facă acest lucru fără a-l întrerupe.

-Oferă-i diverse jucării și accesorii cu care se poate distra (de exemplu, saltele de joacă, cuburi, animale de pluș, baloane, aluat, figurine mici, vase de plastic, cutii de carton, perne, mașini mici etc.). În acest sens, mai cu seamă că se apropie și sărbătoarea Crăcinului îți propunem cartea interactivă – În așteptarea lui Moș Crăciun, o carte care te poartă timp de 24  de zile într-o călătorie magică, plină de jocuri, provocări și activități pentru întreaga familie.

-Propune-i copilului tău diferite activități în diferite locuri pentru a-i oferi șansa de a se juca în mai multe moduri (de exemplu, să se joace cu nisip, cu  zăpadă, cu alți copii, să învețe diferite meșteșuguri, să facă muzică, să danseze, să se costumeze etc.).

-Ieși des afară cu copilul tău. Când se joacă afară, copiii se mișcă mai mult, își asumă mici riscuri, acceptă provocări și câștigă încredere.

-Lăsă-ți copilul să se joace liber, singur sau cu alți copii. Când decide ce vrea să se joace și cum vrea să joace, își dezvoltă creativitatea și capacitatea de a rezolva probleme.

– Evită să-ți impui regulile atunci când te joci cu copilul tău. Când îl lași să preia conducerea, micuțul tău își dezvoltă independența și încrederea.

 

Efectele jocului asupra dezvoltării creierului

Specialiștii în psihologia copilului susțin că jocul are efecte pozitive asupra structurii și funcției creierului. Plăcerea care însoțește jocul, modifică molecule, celule, permițând conectarea și densificarea neuronilor, prin stimularea secreției de endorfine. Prin urmare, jocul promovează nu numai învățarea, ci și dezvoltarea abilităților de adaptare și de deprindere a unui comportament pro-social. Astfel, cu cât copilul se joacă mai mult, cu atât îi scad nivelul de cortizol, precum și nivelul de stres.

În plus, jocul stimulează secreția de norepinefrină, care ajută la promovarea învățării și dezvoltării plasticității creierului. De asemenea, jocul acutizează curiozitatea copilului și joacă un rol esențial în exersarea memoriei, adică în stocarea și regăsirea informațiilor.

Concluzie

Prin urmare, jocul este o activitate naturală și stimulantă care îi permite copilului tău să învețe mai multe lucruri. De aceea, este important să-i oferi copilului timp să se joace des și să-l lași să se distreze fără a-ți impune regulile. Concentrează-te pe activități care îi permit să se miște, să gândească și să-și imagineze.

Pe de altă parte, nu uita că jocul are multiple beneficii atât pentru copii, cât și pentru adulți. Esențial pentru sănătatea fizică și pentru bunăstarea emoțională, jocul promovează dezvoltarea:

– funcțiilor executive ale creierului (acesta este procesul prin care învățăm și care are trei dimensiuni și anume cogniția, controlul și memoria);

-limbajului;

-abilităților sociale (de exemplu, relații cu semenii);

-abilităților motorii (ex. coordonarea mișcărilor).

În acest sens, în cartea ”Copilul tău este un geniu!”, scrisă de Florin Alexandru în colaborare cu prof. Florian Colceag găsești o serie de informații valoroase, despre cum poți petrece timp de calitate alături de copilul tău.

Tu ce jocuri alegi pentru a susține dezvoltarea armonioasă apuiului tău?

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes