Ceea ce le spunem copiilor noștri nu este la fel de important ca atitudinea pe care o avem. Copiii simt căldura si iubirea ta chiar și atunci când nu spui nici un cuvant.

Dar ce faci atunci când nu simți atât de multă dragoste? Acele momente când încerci din greu să spui ceva constructiv, dar nu-ți vin în minte decât reproșuri și cuvinte grele.

Încearcă să păstrezi în minte trei idei de bază : Conectare, Emoții, Soluții. Dacă ți le poți aminti atunci când ai momente grele ca părinte pe toate, e minunat! Dar chiar dacă îți aduci aminte doar de unul, vei obține rezultate minunate cu al tău copil. Fiecare dintre acestea funcționează ca o baghetă magică.

Iată cele 3 unelte magice:

1. Conectarea  zilnică

Parenting-ul înseamnă conectare 90%. Copiii nu pot să ne audă, să coopereze cu noi sau chiar să se simtă bine în pielea lor, dacă nu se simt conectați cu noi. Așadar în momentele dificile, prima soluție este să te conectezi cu al tău copil.

Ce să faci atunci când  nu te ascultă?

Atunci când al tău copil nu te ascultă, prinde-l ușor de mână, stabilește un contactul vizual și spune-i cu blândețe „puiule drag e momentul să ne spălăm pe mânuțe, etc”.

Ce să faci atunci când plânge?

Atunci când al tău copil plânge, în loc să-l cerți că e mare deja, încercați să-l iei în brațe și să-i spui: „Ai avut o zi grea, nu-i așa? Nimic nu pare să funcționeze pentru tine azi. Cred că ai rămas fără îmbrățișări … Să vedem ce putem face în privința asta. ”

Atunci când ai tăi copii se ceartă între ei, ia-i în brațe pe fiecare, pentru a te conecta cu ei fizic și pentru a restabili siguranța. Spune-le: „Haideți  să respirăm cu toții adânc și să ne liniștim acum … Putem să rezolvăm împreună situația dacă suntem mai liniștiți.”

2. Empatizarea cu emoțiile lui

Este bine să punem limite în comportamentul copiilor noștri, dar să le permitem să-și exprime toate emoțiile fără să îi condiționăm. Un lucrul uimitor este faptul că odată ce sentimentele lor sunt recunoscute, sunt mult mai dispuși să coopereze.

Atunci când al tău copil cere ceva la care tu nu dorești să-i spui da, emaptizează cu el și refuză „Înțeleg că îți dorești să cumpărăm acea jucărie … dar azi nu ne-am propus să cumpărăm jucării, avem alte priorități. Bugetul de azi ne permite să cumpărăm doar ce ne-am propus.”

Ce să eviți?

Evită să-l faci să se simtă vinovat pentru că iar își dorește ceva: „Ai o mulțime de jucării, iar vrei jucării?!”

Evită să fii defensiv/ă: „Știi că nu ne putem permite asta, ți-am spus că nu îți cumpăr nimic astăzi, nu începe să plângi pentru asta, că nu te mai iau cu mine altă dată!”

Recunoaște-i dorința și încurajează-l să-și atingă obiectivul

„Ți-ar plăcea cu adevărat acea jucărie, nu-i așa? Observ cât de mult ți-o dorești! Crezi că ai putea câștiga bani ca să o cumperi singur, din eforturile tale? Sau dacă vrei am putea să o scriem pe lista ta de jucării pe care le vei primi de ziua ta, dacă nu te răzgândești până atunci.

Atunci când al tău copil strigă la fratele/sora sa „Te urăsc, aș vrea să nu am nici o soră!” din impul ai putea să-i spui : Cum poți să fii atât de rău?

Abține-te și spune-i în schimb: „Pari foarte nervos acum, îți dorești să știm cu toții cât de furios ești. Spune-i surorii tale motivul pentru care ești supărat, fără să o ataci”.

3. Cautarea de soluții fără a-l învinovății

Atunci când al tău copil sau ai tăi copii se ceartă, în loc să-i învinovățești și să-i cerți „Nu puteți să vă opriți niciodată din certurile astea?” mai bine caută o soluție la problema lor: „Am auzit că strigați unul la altul… Am auzit că amândoi doriți ipadul și există doar un ipad … mă întreb cum putem rezolva asta?”

Atunci când al tău copil nu dorește să iasă din casă dimineața

În loc să-i dai comenzi strigând la el  „Ia-ți pantofii în acest minut!” dă-i mai bine responsabilitatea zâmbindu-i și încurajându-l : „Este timpul să mergem … mai avem cinci minute să ajungem la mașină, acum ar fi momentul să ieșim din casă pentru a ajunge în timp util. ”

Atunci când al tău copil uită ceva, în loc să-l etichetezi: „Ești atât de uituc, ți-ai pierde capul dacă …”, ajută-l să-și rezolve problema: „Hmm … observ că ai o problemă. Cum putem rezolva asta… tu ce crezi?

Respiră adânc și să rămâi calm/ă, vorbește cu blândețe. Adu-ți aminte de Conectare, Empatie, Soluții.

Vei fi uimit/ă de felul în care cuvintele tale vor ieși cu blândețe de acum din gura ta.

 

 

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes