Inteligența emoțională este baza inteligenței. Ea este cea care ne ajută să ne dezvoltăm și restul calităților și abilităților pentru a construi o personalitate puternică.

În esență, noi suntem ființe emoționale. Și tot ceea ce facem și construim în jurul nostru are legătură directă cu emoțiile noastre și cu ceea ce simțim.

Oarecum este esențial să ne înțelegem pe noi înșine. Și asta presupune să ne observăm emoțiile, să ne înțelegem emoțiile, să le utilizăm și să le gestionăm.

Iar asta presupune exact dezvoltarea inteligenței emoționale.

Inteligența emoțională, pe lângă faptul că ne vindecă rănile emoționale, ne oferă capacitatea de a ne exprima întregul potențial pe care îl avem în noi. Iar asta face ca această calitate esențială să nu poată fi ignorată.

Nu mai avem cum să o ignorăm pentru că beneficiile ei sunt atât de evidente, încât va face diferența între un învingător și un învins.

Iar un părinte cu o inteligență emoțională dezvoltată va reuși să dezvolte această calitate și propriului copil.

Sunt convins că toți părinții ne dorim să ne vedem copiii realizați. Și dacă înțelegem că reușita unui om depinde în mod direct de această calitate, vom face tot posibilul în a o dezvolta cât mai bine și mai repede cu putință.

Inteligența emoțională este simplu de dezvoltat.

Ea stă la baza creativității și cei mai mulți dintre cei care și-au exprimat potențialul la nivel maxim, demonstrează că a utiliza emoțiile reprezintă sursa creativității.

Mozart își genera trăiri pe care le așeza pe partitură apoi. La fel făcea și Alexandre Dumas în cărțile sale. Sven Hasel își amintește în rândurile fiecărei cărți ceea ce simțea prin intermediul personajelor principale din cărțile scrise.

Salvatore Dalli își exprima creativitatea în momentele de creație maximă și asta datorită trăirilor emoționale.

Michelangello. Rafaelo. Brâncuși.

Toate geniile umanității, toți cei care și-au exprimat potențialul au creat cu ajutorul emoțiilor, folosindu-se de acestea.

Iar a ne folosi de emoții presupune să le înțelegem, să le înțelegem, să le gestionăm și să le utilizăm în procesul de creație.

Pe deasupra, inteligența emoțională ne ajută să ne rezolvăm rănile emoționale, dacă acestea există. Și ne rezolvă probleme pe care altfel nu am știi sa le gestionăm sau să le rezolvăm.

Timiditatea

Timiditatea este una dintre cele mai întâlnite probleme la copiii din familiile „clasei de mijloc”.

O clasă de mijloc care prinde contur din ce în ce mai clar în România. Acești oameni reprezintă majoritatea în societatea noastră.

Dar pentru a înțelege timiditatea este necesar să înțelegem cauza și modul în care ea se exprimă în viața noastră.

Timiditatea este o non calitate care a fost indusă prin modul în care am fost educați. Și cu toții experimentăm timiditatea la un moment dat.

Partea neplăcută este că un părinte timid își va învăța copilul să fie timid în mod involuntar prin felul său de a gândi.

Așa că este necesar ca părintele să conștientizeze această problemă, dacă ea există. Și să îi ofere timp sau, pur și simplu, să dezvolte inteligența emoțională care printre altele rezolvă și această problemă.

Sunt trei cauze majore care generează acest sentiment de timiditate. Și care ne face să ne simțim inconfortabili în anumite situații de viață.

1. Încrederea de sine scăzută

De câte ori ne expunem unui mediu despre care credem că este unul „superior” nouă, de atâtea ori vom simți timiditatea care ne face să fugim, să nu ne exprimăm clar și să ne transpire palmele mâinilor.

2. Egocentrism

Suntem obsedați de imaginea noastră și avem impresia că suntem tot timpul sub lumina reflectoarelor și în mijlocul atenției.

Acest mod de exprimare pune o presiune pe noi de așa natură încât ne face să ne judecăm mult prea aspru și să ne subapreciem, desigur că asta generează timiditate.

3. Etichetare

Ne etichetăm într-un mod iresponsabil și folosim cuvinte dure la adresa noastră. Cu alte cuvinte, dialogul nostru intern nu este unul apreciativ, ci este unul critic.

De asemenea, și în această situație simțim timiditate pentru că ne comparăm cu ceilalți în momentul în care punem etichete pe noi înșine. Și prin asta nu facem decât să ne oferim o porție consistență de subapreciere.

Cum transformăm o non calitate într-o oportunitate de a evolua

Eh, acestea sunt motivele care generează timiditatea. Dar acum haide să vedem cum putem să gestionăm aceste emoții si cum putem din ceva “negativ” să le transformăm într-o situație pozitivă!

1. Să înțelegem timiditatea

Pentru a reuși să înțelegem emoțiile din spatele timidității, este necesar să ne observăm emoțiile. Să ne observăm pe noi și să înțelegem acest cumul de emoții care ne năpădesc când ne e lumea mai dragă și nu ne dau voie să ne exprimăm liber.

Din acest punct de vedere este necesar să observăm semnele care corespund acestei stări de timiditate și în corpul fizic.

Vom avea semne de genul: palme transpirate, transpirație rece, senzația de a fugi, de a scăpa, copiii se ascund după piciorul părintelui sau nu realizează contactul direct al ochilor.

Eh, în momentul în care vedem aceste semne este necesar să ne observăm și emoțiile!

2. Conștientizarea timidității

Conștientizarea reprezintă cel mai important pas în rezolvarea timidității pentru că noi acționăm doar asupra problemelor conștientizate și nu ractionam desigur la ceea ce nu știm.

Rezolvarea va veni de la sine la un moment dat, dar până să ajungem în acel punct este esențial să o conștientizam că există și să acceptăm efectele timidității asupra noastră.

Esența conștientizării este acceptarea acestei stări că făcând parte din acele probleme care nu ne dau voie să evoluăm.

Copilul tău va observă schimbarea de comportament și că cel mai bun imitator va copia noul comportament. Concentrarea nu trebuie să fie tocmai pe el, ci pe părintele timid.

3. Găsește punctele tale forte

Cu siguranță, că dacă îți observi punctele slabe, ești capabil(ă) să îți observi și punctele tale forte, cele care te fac încrezător/încrezătoare în forțele proprii.

Fie că vorbim de prezența de spirit, umorul tău sau inteligența ta, găsește-le și concentrează-te pe aceste calități.

Dacă știi că ești inteligent(ă), concentrează-te pe această calitate și observă care sunt efectele exprimării acestei calități în organismul tău și ce efecte produci și celorlalți prin exprimarea acestei calități.

4. Învață să te placi, să te admiri

Sunt câțiva pași mici care trebuie făcuți și, ca toți ceilalți, noi avem atât calități, cât și defecte, nu ești cu nimic mai jos sau mai presus decât ceilalți.

Perspectiva asupra detaliilor face ca tu să te placi mai mult sau mai puțin.

A învăța să te placi ține tot de modul în care dialogul tău intern se construiește zi de zi și are legătură cu ceea ce simți și exprimi emoțional în jurul tău.

Poziționarea în relație cu tine însuți este esențială și asta presupune să îți observi calitățile în detrimentul defectelor.

Un exercițiu simplu ar fi următorul: să îți faci o listă cu defecte și calități și să te concentrezi cum ai putea să transformi un defect într-o calitate. Adică, să spunem că ești încăpățânat, data viitoare când ai ocazia vei accepta acel eveniment căruia îi opuneai rezistență. Și faci acest exercițiu pe o perioadă de 3 săptămâni; apoi vei trece la următorul defect; și tot așa, până reușești să faci o schimbare semnificativă.

5. Ignoră presiunea socială

Învață să nu te mai conformezi normelor sociale pentru că acest lucru presupune să îți pese de ce cred ceilalți un pic cam mult și să îți construiești viața în funcție de ceea ce spun ceilalți.

Viața ta îți aparține în totalitate și ești singurul/singura responsabil(ă) pentru calitatea vieții tale, iar modul în care alegi să te raportezi la acțiunile tale îți va genera bucurie.

Cu cât mai repede vei reuși să ignori ceea ce spun ceilalți sau părerea lor, cu atât mai repede vei reuși să te concentrezi pe tine și pe viața ta.

În plus când ceri părerea cuiva, acea persoană îți va oferi o părere în funcție de experiența trăită. Cu alte cuvinte, îți va oferi o proiecție personală. Până și tu că om ești o proiecție a celui căruia îi ceri părerea și desigur că nu există o părere obiectivă.

Doar subiectivism și s-a demonstrat cât se poate de clar că noi. În proporție de 95%, generăm proiecții false despre absolut tot ce ne înconjoară. Dan Gilbert a demonstrat acest lucru într-un studiu realizat în Statele Unite.

Găsești referințe pe pagină noastră de Facebook-Tikaboo România.

6. Respirație conștientă

Eh, poate părea ciudat faptul că îți propun un asemenea exercițiu, dar să ne gândim ce face respirația conștientă.

În primul rând, ne golește mintea de gânduri și asta presupune să nu ne mai concentrăm la părțile neplăcute care generează timiditatea.

În al doilea rând, ne oferă încredere și ne reduce bătăile inimii; poziționând starea generală a corpului fizic într-o stare de relaxare, liniște, echilibru. Exact aceeași stare când suntem încrezători în forțele proprii.

În ultimul rând, ne mai oferă sănătate corpului fizic pentru că s-a demonstrat științific că activitățile neuronale cresc într-o astfel de stare.

Așa că…

Ce mai aștepți?

Inspiri aer timp de 3 secunde, ca un copil, până se umflă abdomenul, îl ții în piept pentru 3 secunde; apoi expiri cu buzele ca și când ai fluiera pentru circa 4 secunde.

7. Respingerile sunt ocazii de a învăța

În mod natural, respingerea de către o altă persoană provoacă în corpul nostru o stare de nemulțumire, de dezamăgire, de supărare. Și sunt foarte greu de gestionat astfel de evenimente.

Dar viața e superbă exact așa cum este ea. Și aici îți propun să schimbi modul în care proiectezi întâmplările din viața ta. Și modul în care le percepi că fiind pozitive sau negative.

Simplul fapt că accepți ce se întâmplă.  Și că te concentrezi pe ce ai de învățat din tranzacția în care ai fost respins(ă) te va ajuta enorm în a îmbunătăți comportamentul tău.

Dacă vrei, poți observa tiparul poporului evreu, cei care au foarte multe pilde care țin de modul în care să obții ceea ce dorești prin persuasiune:

“Ești scos afară pe ușă, intră pe geam!”

8. Practică cel mai frumos sport social

A trăi în afara zonei de confort este un sport și o activitate de zi cu zi care face minuni în timp; desigur dacă îți înfrângi teamă de a te tot scoate din zona de confort.

Să îți dau un exemplu, eu unul eram timid în trecut. Pentru a scăpa de timiditate în cele 2-3 ore petrecute într-un loc public zi de zi, mă provoc să interacționez cu o persoană nouă zilnic.

La început a fost greu, dar acum mi se pare un obicei de zi cu zi. Și, de câte ori sunt în loc public, cumva reușesc să interacționez cu o altă persoană. Și asta mă ajută mult pentru simplul fapt, pe de o parte, că  am scăpat acum ceva vreme de timiditate; și, pe cealaltă parte, că am ocazia să interacționez cu oameni frumoși, deschiși, care și ei la rândul lor sunt bucuroși să interacționeze cu alți oameni.

Te provoc să încerci și o să vezi că se întâmplă relativ repede și ușor interacțiunea. Și după aceea o să te simți mult mai bine pentru că o treci la reușite.

De asemenea, te provoc ca tu, la rândul tău, să îți provoci copilul să facă același lucru cu copiii de vârsta lui/ei.

9. Concentrează-te pe prezent

Eh, acesta este exercițiul meu preferat și pe care îl trăiesc cu o intensitate maximă. Și, pentru a îți oferi cel mai simplu exemplu, o să îți spun două lucruri.

În trecut sunt amintiri frumoase și mai puțin frumoase care ne influențează starea fizică și emoțională. Și toate aceste amintiri au lăsat o urmă în corpul tău și de câte ori te gândești la aceste amintiri,  practic reiei acea stare.

Cu alte cuvinte dacă te gândești la amintirile frumoase din trecut ajungi să vezi prezentul din prisma a ceea ce ai fost tu în trecut. Exemple sunt nenumărate în rândul celorlalți. Și, în general, efectul unui astfel de comportament este atribuit grandomaniei.

În schimb, dacă te gândești la amintirile mai puțin frumoase din trecut, vei ajunge să te chinui singur(ă). Și asta presupune un soi de sado-masochism.

Evident că ambele situații sunt de evitat.

În viitor sunt planurile de viață pe care, de cele mai multe ori, le regăsim atribuite persoanelor aeriene, ale celor care nu trăiesc cu picioarelor pe pământ.

Dacă trăiești în viitor și toată ziua te gândești la ce urmează să faci, efectul este graba. Nu ai răbdare și ești deja într-un viitor închipuit, proiectat. Și orice ai face, nu te bucuri de moment pentru că te gândești tot timpul la acțiunea următoare uitând să te concentrezi pe acum.

Eh, acum și aici nu există probleme, pentru că ele sunt proiecții și sunt generate de frică. Și, după cum spuneam mai devreme, noi creăm proiecții false în 95% din cazuri și astfel exagerăm. Generăm probleme acolo unde nu este cazul sau, și mai grav, trăim o panică fără măcar să fie nevoie să o trăim.

Iar toate aceste frici își lasă amprenta pe corpul nostru fizic. Și asta a fost demonstrat că sistemul imunitar își pierde 90% din eficiență când experimentăm panică sau 60% când ne este frică.

Așa se explică de ce persoanele anxioase sunt mai bolnăvicioase și vindecarea lor se realizează mult mai greu.

10. Soluția magică – dezvoltă inteligența emoțională

Dacă vrei, poți trece prin cele de mai sus. Dacă nu, poți trece direct la această soluție; pentru că inteligența emoțională îți va oferi un imbold de a dezvolta toate celelalte calități expuse oarecum mai sus: încrederea în forțele proprii; gândirea pozitivă; inteligența socială; gândirea “Out of the Box”; crearea unei rutine zilnice de obiceiuri  șamd.

Am scris o carte care dezvoltă toate aceste calități copilului tău în doar 30 de minute zilnic, pe care o regăsești mai jos.

Cele 10 probleme pe care le rezolvă dezvoltarea inteligenței emoționale 1

Pe deasupra, ca să mă asigur că îi dezvolt fiului meu inteligența emoțională am creat un joc care exact asta face. Și am făcut-o pentru că am realizat care era, la acel moment, cea mai mare nevoie a fiului meu și a mea ca părinte.

Aici regăsești și jocul creat de mine pentru fiul meu, de fapt, l-am creat împreună cu el!

Cele 10 probleme pe care le rezolvă dezvoltarea inteligenței emoționale 2

Cert este că inteligența emoțională îți oferă, cu siguranță, impulsul potrivit pentru a învinge oricare dintre cele 10 probleme expuse. Astăzi am început cu timiditatea, dar rămâi pe aproape întrucât urmează și altele.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes