Consecințele naturale fac parte din modul nostru natural în care interacționăm cu viața. În viața de zi cu zi, toate acțiunile noastre au o consecință naturală.  Ca părinți, dorim tot ce este mai bun pentru copiii și facem tot ceea ce putem pentru că viața lor să fie cât mai ușoară și confortabilă.

Însă este acest mod cel mai eficient în educarea copiilor? Atunci când vrem să facem totul cât mai ușor și mai confortabil pentru ei, nu conștientizăm că de fapt le anulăm lecții importante de viață pe care le pot învața consecințele naturale.

Ce sunt consecințele naturale?

Sunt acele efecte pozitive sau negative care decurg din alegerile pe care le facem atât noi cât și ai noștri copii.

Consecințele naturale sunt rezultatul comportamentului copilului, iar părinții nu au nimic de-a face cu apariția lor. De exemplu, consecința naturală a faptului că copilul nu și-a luat umbrela când ploua este că e ud și îi e frig, eventual și-a murdărit hainele preferate și poate și răci. Este mult mai probabil să învețe data viitoare să se adapteze vremii și condițiilor de afară când își alege hainele. O altă consecință natural e faptul că dacă nu a studiat pentru un test, va lua o notă mică.

În viață unui copil, Consecințele sunt de 2 feluri:

  1. Consecințele Logice, atunci când părinții decid sau impun în funcție de situație cum să reacționează față de comportamentul lor. Acest lucru însă nu îl va ajută pe copil să își asume ceea ce a făcut, să își asume consecințele. Totuși, ele sunt sunt necesare atunci când există riscul de pericol pentru copil.
  2. Consecințele Naturale. În funcție de circumstanțe, de persoanele cu care a interacționat, de comportamentul său, copilul va fi învățat în mod natural, faptul că acțiunile sale vor avea anumite consecințe.

Părinții preferă adeseori să-și ,,salveze” copilul din diverse situații sau dintr-o experiență neplăcută, dar trebuie să înțelegem că astfel de experiențe pot fi valoroase.

  • Îi învață pe copii că alegerile lor sunt însoțite de consecințele naturale, ceea ce înseamnă responsabilitate, planificare și asumare.
  • Copiii învață că nu va fi întotdeauna cineva acolo pentru a le salva ziua.
  • Cu cât copiii vor învață din timp despre cauza și efect și despre rolul lor în cadrul acestui proces.
  • Lăsându-i pe copii să cadă își vor da seama că acest lucru doare și astfel vor învața cum să se ridice.

Dacă părinții intervin de fiecare dată, copiii vor fi cocoloșiți. Dacă părinții le iau apărarea, vorbesc în numele lor, îi vor feri practic de viață. Fără consecințele naturale, cum vor reuși copiii să se dezvolte și cum vor ajunge să fie în viață adultă? Copiii trebuie să știe care sunt consecințele comportamentului și acțiunilor lor.

În viață ai parte de încercări, încercări ce ne apropie sau îndepărtează de noi înșine, însă, întotdeauna ne învață cum putem deveni o și mai bună varianta a noastră.

Copiii pot deveni o mai bună varianta a lor, ori de câte ori noi părinții îi lăsăm:

  • să cerceteze liberi,
  • să se confrunte cu situații reale,
  • să învețe din propriile încercări,
  • să își asume comportamentul,
  • să înțeleagă că orice acțiune determină o reacție,
  • să găsească soluții,
  • să se cunoască pe ei în situații unice,
  • să își dezvolte încrederea în ei înșiși.

Consecințele naturale nu ar trebui să fie urmate de pedepse. De cele mai multe ori, pedepsele nu au legătură cu acțiunea, deci în capul copilului acestea nu au nici o logică și nici nu învață nimic din asta.

Ce învață el de fapt prin genul acesta de pedepse? Învață că dacă nu se comportă „cum trebuie” sau cum se așteaptă de la el, va trebui să sufere pentru a învăța o lecție.

De fapt, nimeni nu învață nimic dacă nu e înțeles și ascultat. Poate că el nici măcar nu mai știe ce a făcut sau cum trebuia să se comporte, știe doar că trebuie să-i fie frică și, în funcție de cât de supărat sau oboist e părintele, va primi o pedeapsă.

De ce pedepsesc părinții

  • pedeapsa este ușor de aplicat
  • le este la îndemână
  • imită modelul propriilor părinți, recurgând la aceleși tactici
  • nu au alte idei în a-și disciplina copilul

De ce e important să învețe din consecințele naturale, și nu din pedepse? În momentul când sunt pedepsiți copiii se simt răi și neiubiți. Un copil rănit va vrea să rănească la rândul lui, să simtă că își face dreptate și că este și el ascultat.

Nu confundați însă pedeapsa cu disciplina. Disciplina se referă la învățareși nu are nimic de a face cu pedeapsa.

Citește și acest articol despre cum să îi înveți pe copii să facă diferența dintre încercare și greșeală. Credem că îți va fi de folos.

De altfel, îi potți învăța pe cei mici despre consecințele naturale și cu ajutorul jocului EQ Game – Alfabetul Inteligenței Emoționale.

Voi ce tip  de părinți sunteți? Le impuneți copiilor cum să se poarte în anumite situații sau îi lăsați să descore singuri faptul că acțiunile lor au anumite consecințe?

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse