Pe parcursul ultimelor decenii, fascinaţia oamenilor pentru funcţionarea creierului a dus la mai multe descoperiri despre creierul uman decât în toată istoria noastră de până acum. E ceva ce ne interesează şi ne priveşte pe toţi, tineri ori în vârstă, indiferent de culoarea pielii, de continentul pe care trăim sau de credinţele şi principiile noastre.

„E un subiect extrem de complex”, o să spuneţi, „cu ce ne ajută să le povestim copiilor despre el? De la ce vârstă? Şi de unde să începem?”

Nu există un singur răspuns corect însă ce ştim cu precizie este că informaţia înseamnă putere iar măsura în care putem aplica această informaţie în vieţile de zi cu zi este cheia.

Pe de altă parte, o serie de informaţii despre dezvoltarea creierului îi poate ajuta pe copii (şi nu numai) să-şi dezvolte inteligenţa emoţională, autocontrolul şi empatia.

Creierul este casa emoţiilor

Viaţa cu copii este, fără îndoială, o provocare iar furtunile emoţionale par să ne copleşească atât pe noi, părinţii, dar mai ales pe copii. În momentul în care le povestim copiilor despre ce se întâmplă în creierul lor în acele momente şi îi ajutăm să înţeleagă această limbă nouă a emoţiilor, de fapt le deschidem drumul către alegerea propriului comportament.

Un mod simplu şi eficient de a le povesti copiilor despre creier este să facem analogia cu o casă, idee promovată de Dr. Daniel Siegel şi Tina Payne Bryson, în cartea „Creierul copilului tău”.

Închipuiţi-vă creierul ca pe o casă cu parter şi etaj, creierul de la parter este cel emoţional (sistemul limbic) iar cel de la etaj este creierul superior (cortexul).

Creierul emoţional este responsabil cu procesarea emoţiilor şi ne ţine în siguranţă prin mecanismul de luptă sau fugi.

Creierul superior este responsabil cu gândirea, luarea deciziilor, imaginaţia, planificarea, autoreglarea, înţelegerea sinelui şi empatia.

Ce să-i spui copilului despre dezvoltarea creierului? 1

Cortexul prefrontal – creierul de la etaj, deci – se maturizează complet abia în jurul vârstei de 24-25 de ani. Aşadar, copilăria şi adolescenţa sunt perioade când suntem, deseori, controlaţi de emoţii în vreme ce fiecare comportament, fiecare situaţie are potenţialul de dezvoltare a autocontrolului şi a „mutării către etaj”.

Cele două creiere nu funcţionează în acelaşi timp

Extrem de important este să le explicăm copiilor că în momentul în care emoţiile puternice preiau controlul, accesul la etaj – în zona gândirii şi a deciziilor – este blocat.

Cu alte cuvinte, data viitoare când copilul este în mijlocul unui tantrum şi dvs. îi cereţi să folosească cuvintele pentru a se exprima şi nu pumnii, veţi şti că nu are cum să facă acest lucru. Mai degrabă, încercaţi să vă adresaţi emoţiilor, să-l ajutaţi să se calmeze pentru a elibera calea către etaj, către posibilitatea de a face alegeri, de a răspunde conştient şi nu doar a reacţiona emoţional.

Creierul are o incredibilă capacitate de dezvoltare şi schimbare

Ce să-i spui copilului despre dezvoltarea creierului? 2

Una dintre cele mai revoluţionare descoperiri privind natura creierului este plasticitatea lui. În concluzie, creierul fizic se schimbă pe tot parcursul vieţii, nu doar în copilărie, aşa cum se credea anterior. Cum? Prin experienţele trăite.

Creierul are o sută de miliarde de neuroni, fiecare cu o medie de 10.000 de conexiuni către alţi neuroni. Când trecem printr-o experienţă, celulele creierului  numite neuroni, se activează (închipuiţi-vă nişte luminiţe care se aprind). Atunci când neuronii se activează împeună, formează noi conexiuni între ei. Iar cu cât folosim aceste conexiuni mai des, cu atât ele se întăresc.

„Înseamnă că nu suntem ţinuţi în captivitate pentru tot restul vieţii, de către modul în care funcţionează creierul în acest moment – putem, efectiv, să refacem traseele neuronale, în aşa fel încât să fim mai sănătoşi şi mai fericiţi. Acest lucru este adevărat nu numai pentru copii şi adolescenţi, dar şi pentru fiecare dintre noi, pe întreaga duraţă a vieţii”, afirmă dr. Daniel Siegel.

Cum folosim aceste informaţii în joacă?

Ce să-i spui copilului despre dezvoltarea creierului? 3

Copii au nevoie să le vorbim pe limba lor, cea a jocului, dacă vrem să integreze aceste informaţii şi să le folosească în rutina zilnică şi iată câteva sugestii de jocuri:

  • Creaţi un joc de rol cu o casă cu parter şi etaj, şi jucării/marionete/ păpuşi (puteţi să le confecţionaţi împreună din hârtie, carton, resturi de materiale etc.) în care să daţi un nume fiecărui personaj şi să-i daţi viaţă. Astfel copilul va înţelege mai bine ce se întâmplă când Alarmata Ana se sperie de un păianjen şi fuge înspăimântată, ţipând, neputând urca la etaj unde să fie ajutată de Mihai cel care ia decizii bune sau de Clara cea calmă.
  • Desenaţi împreună cu copiii casa şi imaginaţi personaje, apoi creaţi poveşti care să le întruchipeze;
  • Aplicaţi cât mai des aceste concepte în viaţa de zi cu zi. În momentul în care emoţiile puternice încep să se intensifice, folosiţi indiciile date de corp pentru a evalua nivelul emoţiilor (despre Autocontrol am scris aici)şi apoi, cu calm, ghidaţi copilul să urce către creierul de la etaj! Cu cât exersaţi mai mult aceste strategii, cu atât antrenaţi autocontrolul şi întăriţi conexiunile neuronale legate de acesta!

În momentul în care le vorbim copiilor despre creier avem nevoie ca ei să identifice şi să înţeleagă emoţiile de bază, pentru început. Odată ce ştiu cum arată emoţii precum frica, furia, dezgustul, bucuria sau surpiza, am făcut deja primul pas către alfabetizarea emoţională.

Pentru a rămâne pe tărâmul jocului şi a-i ajuta pe copii să-şi dezvolte şi capacităţi mai avansate ale inteligenţei emoţionale precum calmarea, autoreglarea emoţională şi comportamentală şi dezvoltarea relaţiilor sociale, vă recomandăm să jucaţi împreună EQ Game, primul joc de societate din România creat special pentru dezvoltarea inteligenţei emoţionale.

Ce să-i spui copilului despre dezvoltarea creierului? 4

Este special creat pentru a putea fi jucat de orice copil de +4 ani, dar și de adulți, cu mare plăcere. Eq Game îi ajută pe copii să capete un vocabular al emoţiilor, să comunice mai eficient, să îşi dezvolte creativitatea şi încrederea în forţele proprii, creând astfel conexiuni în creier care-i pot ajuta să fie mai buni, mai empatici şi mai sociabili.

Pentru a afla mai multe despre importanța inteligenței emoționale, accesaţi linkul acesta: http://tikaboo.ro/eq-game-apr/

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes