Ce înseamnă înțelegerea emoțiilor?

În spatele fiecărei emoții există un gând, o judecată și o reacție comportamentală, tradusă prin mișcări, gestică, mimică, plâns, strigăt, luptă.

Înțelegerea emoțiilor este abilitatea de a “citi” starea emotională a celorlalți dincolo de modul în care acestia se manifestă verbal sau comportamental.

Capacitatea de a înțelege și regla sau controla propriile sentimente este unul din marile progrese ale primei copilării.

Copiii care-și pot înțelege emoțiile sunt mai capabili să controleze modul în care și le manifestă și să fie sensibili la ceea ce simt alții.

Acestă abilitate începe să se dezvolte mai ales dupa vârsta de 4-5 ani, după ce, din punct de vedere neurologic, copilul a atins pragul de maturitate necesar pentru a întelege ce gândesc alte persoane din perspectiva lor personală.

„Noi, oamenii, căutăm dezechilibrul prin simplul fapt că vrem să fim doar fericiți.” Teddy Necula

Este ceva ce am învățat de mici copii, poate îți sună și ție cunoscute aceaste fraze : “Nu mai plânge! Te vede toată lumea!”, „nu trebuie să plângi”, „nu mai fi așa botos”, „ce te crizezi atâta” etc. Ei bine, aceste cuvinte le aude fiecare copil sau om cel putin odata în viața sa. Mesajul care se subîntelege este acela că dacă plângi, sau dacă ai emoții precum furia, tristețea, etc, înseamnă că ești o persoană slabă, că este o rușine să le arăți celor din jur ceea ce simți, fie că suferi sau te bucuri. Si așa, treptat, fiecare om învață că emoțiile sunt ceva rău, ceva care nu trebuie să existe. Că este mai bine să le ignori, să te feresti de ele pentru că sigur îți fac rău.

Iată câteva dintre beneficiile dezvoltării abilității de înțelegere a emoțiilor la copii:

  • reduce manifestarile agresive
  • ajută copilul să își contureze încă de timpuriu inteligența emotională
  • ajută copilul în interactiunile scoiale cu alte persoane
  • ajută copilul să dobândească noi deprinderi socilale,crescând gradul de emaptizare față de propia persoană dar și față de alte persoane
  • este o modalitate de a preveni/combate comoprtamentele dezadaptative (timiditate,izbucniri violente, stari anxioase, frici fara obiect, temeri legate de socializare si integrare sociala)

Cum îți dai seama că al tău copil are această abilitate?

  • poate să vorbească despre sentimentele lui (“sunt trist că tati nu mi-a cumpărat jucăria pe care mi-o doream când am fost împreună la cumpărturi”, “sunt furios că Mihai mi-a luat jucăria din mână fără să o ceară”etc)
  • deseori discerne sentimentele altora și înțelege că emoțiile au legătură cu experiențele și dorințele
  • înțelege că persoana care obține ceea ce vrea este fericită, iar persoana care nu obține ceea ce vrea este tristă (“Andrei este fericit că a primit o carte nouă de povelști”, “fetita plânge pentru că nu o găsește pe mama ei?”)

Întelegerea emoțiilor reprezintă prima etapă prin care acestea pot fi controlate. Cu toții suntem fiinte emoționale, ceea ce înseamnă că sentimentele sunt o parte importantă a vietii noastre și fie că ne place, fie că nu, la un moment dat tot o să simtim diferite emoții, de aceea este important să îi învățăm pe ai noștri copii să își înțeleagă emoțiile, să le accepte, ca mai apoi să poată să le și gestioneze.

Din păcate, puțini dintre adulți știu să identifice și înțeleagă emoțiile proprii sau pe ale celorlalți. În școală nu învățăm cum să ne gestionăm emoțiile. Există acum o modalitate distractivă de a învăța despre emoții și cum funcționează ele: prin jocul EQ Game – Alfabetul Inteligenței Emoționale. Este ocazia perfectă de a te juca împreună cu copilul tău; de a învăța despre diferitele emoții, cum să le recunoști și ce să faci cu ele; și toate acestea în timp ce vă creați o legătură puternică, bazată pe încredere.

Ce înseamnă mai exact înțelegerea emoțiilor și cum îți dai seama că al tău copil are această abilitate? 1

Îți doresc mult succes în procesul de învățare și înțelegere a emoțiilor împreună cu copilului tău!

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes