Fiecare părinte îşi doreşte să aibă un copil fericit, împlinit, realizat şi sănătos. Din toate punctele de vedere.

Dacă în ce priveşte sănătatea fizică e mai uşor să observăm schimbările şi să luăm măsuri, atunci când vine vorba de sănătatea emoţională şi dezvoltarea abilitaţilor sociale, lucrurile necesită puţin mai multă atenţie.

Pentru că sprijinirea dezvoltării emoţionale şi sociale a copilului tău este la fel de importanta precum grijă pentru dezvoltarea fizică sănătoasă.

Ce este dezvoltarea socială şi emoţională?

Vorbim mult despre inteligenţa emoţională, dezvoltare personală, necesitatea dezvoltării sociale şi emoţionale, însă nu întotdeauna este clar ce e cu ele, care le este scopul exact şi cum ne ajută – concret.

Dezvoltarea socială şi emoţională reprezintă capacitatea copilului de a înţelege, accepta şi empatiza cu înțelege sentimentele celor din jur, abilitatea de a-şi gestiona sentimentele, emoţiile şi de a-şi controla comportamentele nocive şi de a lega relaţii sănătoase.

De ce este atât de importantă dezvoltarea socio-emoţională a copilului?

Pe scurt, pentru a putea construi legături frumoase, relaţii sănătoase, pentru a reuşi să îşi atingă scopurile şi să îşi construiască planuri eficiente, copilul are nevoie de abilităţi sociale şi educarea inteligenţei emoţionale.

ce e dezvoltarea sociala si emotionala

Abilităţile socio-emoţionale sunt esenţiale pentru un traseu armonios al copilului – în familie, la şcoală şi, mai departe, în cariera şi în viaţă.

Gestionarea emoţiilor este o lecţie fundamentală pentru educaţia copiilor.

În lipsa acesteia, orice obstacol sau impact perceput negativ va avea un efect devastator asupra copilului.

Iar de aici vor porni temeri, frustrări, pierderea încrederii în sine, a stimei de sine şi, implicit, eşecul.

Dezvoltarea socio-emoţionala trebuie să înceapă acasă, încă din primul an de viaţă.

10 metode prin care poţi ajuta la dezvoltarea socio-emoţională a copilului tău

O să-ţi recunosc un lucru: foarte multe mame nu dau doi bani pe dezvoltare personală, emoţională sau socială. Îl iau în braţe pe ,,lasă, că noi nu ne-a mai învăţat nimeni dezvoltare şi n-am murit’’, însă au pretenţii să aibă copii reuşiţi.

Vrem sau nu vrem să acceptăm asta, totul are o legătură, iar statisticile confirmă faptul că, un copil cu toate datele necesare reuşitei – poate eşua din cauza lipsei de educaţie emoţională. Aşa că, mai departe, fiecare procedează cum consideră. Dar faptele vorbesc de la sine. Copilul trebuie pregătit pentru viaţă.

Nu la mediile mari, notele bune, hainele curate şi mâncarea sănătoasă se rezumă reuşita în viaţă, ci la educarea acelor detalii emoţionale şi abilităţi sociale – care să-l ajute pe copil să facă faţă încercărilor, să le analizeze, să înveţe din ele, să le depăşească şi să nu se lase învins de un eşec.

Descoperă 10 lucruri pe care le poţi face pentru dezvoltarea socială şi emoţională a copilului tău:

1. Încurajează-l şi susţine-l să îşi urmeze pasiunea şi planurile

2. Susţine-l în momente de stres, panica şi deznădejde, asigurându-l că nu are de ce să simtă copleşit

3. Ascultă-l şi arată-ţi interesul pentru tot ce face, eventual implică-te în proiectele sale, mai ales atunci când vezi că te trage de mânecă şi îţi spune,,Mami, mami, uite ce am facut’’!

ce este dezvoltarea emotionala

4. Chiar şi când eşuează, sărbătoriei încercarea lui şi motivează-l să fie şi mai bun data viitoare – fără a insista pe faptul că acum nu a fost suficient de bun.,, Nu-i nimic, data viitoare ne pregătim mai mult’’ este o replică bună!

5. Permite-i să ia decizii şi să îşi asume responsabilitatea pentru efectele deciziilor sale

6. Cere-i părerea, nu te impune

7. Fii atentă la emoţiile, sentimentele şi nevoile copilului. Apoi lucraţi cu ele şi ajută-l să le înţeleagă şi să le gestioneze

8. Arată-i că eşti mândră de realizările lui

9. Asigură-te că ştie că este perfect aşa cum e, fără să-i reproşezi şi să-l compari cu alţi copii

10. Nu-l împinge să devină ceea ce nu ai putut fi tu. Nu-ţi împlini visele prin copil, el le are pe ale lui!

Dezvoltarea emoţională şi socială reprezintă un aspect indispensabil în creşterea copilului. Uite ce lucruri simple cere acest ,,efort’’. Să-ţi priveşti copilul cu iubire, cu relaxare, să-l iubeşti pentru ceea ce este şi să nu-l mai transformi într-un trofeu cu care să te poţi lăuda.

Copilul este un geniu înnăscut. În funcţie de atenţia primită în familie, acesta poate manifesta geniul şi poate realiza orice îşi propune – sau poate sări din eşec în eşec, căutându-şi permanent drumul.
Acelaşi copil.

Atitudinea părinţilor face diferenţa. Alege să fii un părinte pentru care copilul e prioritar, nu aşteptările tale.

10 situaţii în care dezvoltarea socio-emotională face diferenţa

E important să ştii că investiţia ta emoţională da rezultate. Că lecţiile pozitive au ajuns la copil, iar el va şti exact cum să le aplice şi ajungă acolo unde îşi doreşte. Iată de ce dezvoltarea socio-emoţionala chiar contează – şi în ce situaţii va face diferenţa, ajutându-l pe copilul tău.

  • Copilul crede şi ştie că poate realiza ce îşi propune – indiferent cât timp îi va lua
  • Ştie să gestioneze eşecul şi să-l transforme în motivaţie şi mai puternică, nu în renunţareinteligenta emotionala la copii
  • Teama nu îl va opri din a încerca să îşi ducă planurile la final
  • Încrederea în sine îi va permite să nu se lase doborât de cuvintele celorlalţi
  • Este empatic şi reuşeşte să înţeleagă ce simt ceilalţi, cum îi poate ajuta şi cum e optim să acţioneze
  • Înţelege că poate fi lider şi poate inspira o mulţime de alte persoane să îşi împlinească visele
  • Va fi deschis experimentelor şi oportunităţilor
  • Îşi va asuma responsabilitatea faptelor sale
  • Îşi va cunoaşte şi gestiona emoţiile, deci va şti să le privească obiectiv
  • Va avea relaţii sănătoase, se va adapta uşor

Concluzie

Inteligenta emoţională face diferenţa. Dezvoltarea socio-emotionala te poate ajuta să ai copilul pe care ţi-l doreşti, fără să recurgi la ameninţări, ultimatumuri, reproşuri şi comparaţii.

Îţi recomand şi Ghidul complet de inteligenta emoţională, care te va ajuta să afli tot ce ai nevoie pentru creşterea armonioasă a copilului tău. Aruncă un ochi aici.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes