Ca adulți, ne așteptăm ca ai noștri copii să ne respecte: sentimentele noastre, casa noastră, autoritatea noastră. Și societatea se așteaptă ca ei să fie respectuoși.

Expresia „Copiii trebuie să fie văzuți, nu auziți”, provine dintr-o convingere îndelungată cum că copiii trebuie să fie cuminți, tăcuți și să facă așa cum spun părinții lor.

Cu toate acestea, cei care au copii, știu că acest lucru este imposibil. Așadar, cum ne putem reconcilia așteptările de  a fi respectați cu nevoia copiilor de a testa limitele prin care își afirmă independența?

Când ne dăm seama că este prea mult?

Există mai multe motive pentru care un copil se poate comporta într-un mod care este „lipsit de respect”. În primul rând, el poate să nu realizeze că al lui comportament este lipsit de respect.

Spre exemplu, atunci când copiii încearcă în ciuda deciziei unui părinte să obțină aprobare de la celălalt părinte sau chiar să insiste ca părintele care a luat decizia să se răzgândească.

Mulți părinți pot vedea acest comportament ca fiind nepoliticos, lipsit de respect. Dar pentru un copil, poate fi pur și simplu o modalitate de a-și satisface nevoile: vreau să merg la prietenul meu acasă. Mama mi-a spus „Nu”. Vreau să-mi dau seama dacă există vreo posibilitate de a-i schimba decizia, pentru că îmi doresc foarte mult să merg.

Așadar, întreb, insist, fac orice ca ea să spună: „Da”.

Copiii de multe ori vor să obțină ce își doresc și nu realizează că fac ceva greșit

Copilul acesta acționează în acest moment, concentrându-se asupra obținerii a ceea ce dorește, fără a acorda cu adevărat atenție faptului că al său comportament este de fapt răzvrătit.

Copiii au, de asemenea, dificultăți în afirmare sau exprimare adecvată atunci când sunt supărați sau frustrați. Adrenalina se elimină, vocile se ridică, și ușile se trântesc.

Te-ai găsit vreodată spunând: „Oprește-te chiar acum, înainte să faci lucrurile să devină și mai în defavoarea ta?

Unii copii au dificultăți în a gestiona stresul și emoțiile pe care le întâmpină când se confruntă cu o limită sau atunci când li se spune „nu”. Le este foarte greu să nu treacă limitele.

Iar când vorbim de adolescenți lucrurile sunt și mai greu de gestionat, datorită iritabilități și hormonilor.

Copiii văd lipsa de respect și „vorbitul înapoi” încurajat de mass-media tot timpul. De fapt, majoritatea emisiunilor de televiziune transmit mesajul că de multe ori copiii sunt mai deștepți decât părinții!

Ce facem atunci când ai noștri copii sau adolescenți sunt nerespectuoși?

  1. Stabiliți împreună care sunt comportamentele pe care le considerați lipsă de respect

Cum ar fi:

  • strigatul
  • datul ochilor peste cap
  • înjuratul
  • trântitul ușilor
  • strigatul expresiilor de genul: „Te urăsc”( în funcție de vârsta copilului tău.)

Uneori este greu pentru un adolescent să-și ascundă nemulțumirea – și sinceri să fim, uneori ne este greu și nouă?

2. Nu-ți asuma responsabilitatea pentru lipsa de respect a copilului tău

Unul dintre motivele pentru care ne înfuriem atunci când ai noștri copii sunt nepoliticoși, este faptul că noi credem că ai noștri copii sunt oglinda noastră pe tot parcursul vieții. Și în mare măsură chiar sunt, doar că nu trebuie să luăm totul prea personal.

De la o vârstă ei sunt responsabili pentru faptele lor, iar noi pentru ale noastre.

Așadar dacă matușa Geta vine în vizită și al tău copil refuză să-i răspundă multitudinilor de întreabări pe care ea i le pune, nu te scuza și nu-ți obliga copilul să-i răspundă dacă el nu simte să facă acest lucru.

Faptul că nu-i răspunde nu înseamnă că este lipsă de respect, ci pur și simplu în acel moment el nu simte că dorește să participe la un interogatoriu.

La fel ca noi toți copiii merită respect, atunci când vine vorba despre propriile emoții și detalii din viețile lor personale.

3. Definește clar ce înseamnă lipsă de respect pentru tine ca părinte

Discută cu al tău copil despre ce înseamnă a avea un comportament respectabil. De multe ori ne așteptăm ca ai noștri copiii să știe lucruri fără ca noi să le spunem. Copiilor mai mici este nevoie să le spunem concret : „Atunci când țipi la mine, e lipsă de respect.”

Evită presupunerile și asigură-te că al tău copil știe ce așteptări ai de la el

Nu presupune că doar pentru că al tău copil a ajuns la adolescență, are deja o perspectivă asupra modului în care trebuie să se comporte cu alți oameni.

Uneori este chiar greu pentru noi – ca părinți – să știm cum să ne purtăm în diferite ipostaze. Există momente în care poate un ton de voce sau chiar o „atitudine” să fie lipsită de respect pentru unii oameni, iar pentru alții nu.

Modul în care comunicăm cu ai noștri copii ne ajută să determinăm modurile în care ei învață să-și controleze emoțiile și impulsurile.

Citește mai mult despre cum poți avea o relație grozavă cu al tău copil în cartea ”Copilul tău este un geniu!”:

Ce facem atunci când ai noștri copii sau adolescenți sunt nerespectuoși? 14. Oferă-i copilului tău abilități alternative de rezolvare a problemelor

Dacă al tău copil își exprimă frustrarea sau furia într-un mod care este lipsit de respect sau inacceptabil, discută cu el despre modalitățile prin care se poate exprima în mod corespunzător.

Jucați-vă jocuri de rol din care copilul să poată învăța cuvintele pe care le poate folosi pentru a te informa că e dezamăgit, nefericit, furios, frustrat,etc.

Pentru că, în viață, va trebui să-și exprime nefericirea sau frustrarea – nu doar în fașa ta, ci și în fașa altora cum ar fi prieteni, profesori și în cele din urmă un șef sau soț / soție.

Poate fi important să te întrebi:

„Cum îmi învăț copilul să-i trateze pe alții?

Care este modelul pe care i-l predau prin propriul comportament?

Dar, în cele din urmă, este responsabilitatea copilului tău să-și gestioneze propriile emoții și comportamente folosind instrumentele pe care tu i le oferi.

5. Scoate în evidență momentele când al tău copil este respectuos

Observă și arată-i copilului tău că apreciezi atunci când se comportă într-un mod respectuos față de tine sau față de ceilalți și asigură-te că știe acest lucru.

„Știi, mi-a plăcut foarte mult să vorbesc cu tine azi. Sper că putem avea mai multe convorbiri de genul acesta. Chiar dacă el a fost respectuos doar pentru un moment, observă-l și apreciază acel comportament.

Recunoaște și întărește comportamentul pe care vrei să îl vezi mai des.

Concentrându-te doar pe comportamentul pe care nu dorești să-l vezi, nu-ți vei atinge scopul ca părinte. Și anume să-ți înveți copilul să se comporte într-o manieră respectuoasă față de tine și față de ceilalți.

Chiar dacă lipsa de respect a copiiilor pare să fie o problemă frustrantă adesea, ceea ce vedem ca fiind probleme reprezintă, de asemenea, oportunități de a ne învăța copiii despre valori și abilități de viață.

This Post Has One Comment

  1. adriana

    Asa este dar, mai stiu ca urmasii nostri nu fac ceea ce le spui ci, ceea ce vad la parinti !

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse