Continuăm seria de articole despre stilurile de parenting și astăzi vorbim despre parentingul antrenor emoțional. Acest tip nu este foarte diferit de cel permisiv, dar după cum adesea observăm, un mic detaliu poate schimba chiar și cursul unei vieți. Amândouă tipurile acceptă necondiționat sentimentele copiilor. Niciunul din cele două grupuri nu încearcă să ignore sau să nege sentimentele copiilor. Nici nu minimizează sau ridiculizează exprimarea emoțională a acestora.

Principala diferență constă în faptul că părintele antrenor emoțional este un adevărat ghid al copilului în lumea emoțiilor. Acesta merge dincolo de acceptare, știe să limiteze comportamentele inadecvate și îi învață pe copii să-și regleze emoțiile, să găsească moduri adecvate de eliberare și să rezolve probleme.

antrenor emoțional

Cum sunt părinții care au un stil de parenting antrenor emoțional

Părinții antrenor emoțional sunt în primul rând conștienți de propriile emoții și de emoțiile celorlalți.

  • Au capacitatea de a recunoaște utilitatea tuturor emoțiilor în viața oamenilor, chiar și a celor considerate negative precum tristețea, furia și frica.
  • Privesc emoțiile negative ale copiilor drept o oportunitate de a se apropia de copiii lor;
  • Înțeleg și respectă nevoia de a petrece timp cu copilul atunci când acesta este trist, furios sau temător; nu devin nerăbdători;
  • Sunt conștienți și își apreciază propriile emoții;
  • Privesc emoțiile negative drept o modalitate importantă de a oferi educație;
  • Sunt sensibili la stările emoționale ale copiilor, chiar și când acestea sunt exprimate subtil;
  • Nu se simt încurcați sau anxioși atunci când copiii își exprimă emoțiile; știu ceea ce trebuie făcut;
  • Respectă emoțiile copiilor;
  • Nu râd de/nu ridiculizează emoțiile negative ale copiilor;
  • Nu le spun copiilor cum ar trebui să se simtă;
  • Nu simt nevoia de a rezolva imediat orice problemă a copiilor;

Părintele antrenor emoțional folosesc exprimarea emoțiilor drept un moment pentru:

  • a asculta copilul;
  • a empatiza cu copilul și a-și arăta afecțiunea;
  • a ajuta copilul să denumească emoțiile pe care le simte;
  • oferi îndrumare despre cum se gestionează emoțiile;
  • a trasa limite și a învăța copiii care sunt modurile acceptate de exprimare a emoțiilor;
  • a dezvolta abilitățile copiilor de a rezolva probleme.

Care sunt efectele asupra copiilor:

  • Învață să aibă încredere în propriile sentimente, să-și gestioneze singuri emoțiile și să rezolve probleme;
  • Sunt conștienți de propria valoare, învață bine, se înțeleg foarte bine cu ceilalți și se integrează foarte ușor.
  • Devin adulți împliniți.

Deoarece cunoaște valoarea și puterea emoțiilor, părintele antrenor emoțional nu se ferește să-și exprime propriile emoții în preajma copiilor, servind astfel drept model.

Un copil care își vede părinții implicați într-o discuție aprinsă, dar care apoi rezolvă amiabil diferențele de opinie, va învăța lecții valoroase despre soluționarea conflictelor.

Un copil care își vede părintele foarte trist (în urma decesului unui bunic, de exemplu) va învăța cum să facă față tristeții și disperării. Asta, în cazul în care, adulții își oferă sprijin și consolare reciproc pentru a depăși tristețea. Copilul învață că tristețea exprimată și împărtășită duce la deschidere emoțională și întărirea legăturilor

Părintele antrenor emoțional știe să își ceară scuze și să-și recunoască greșelile și propriul comportament inadecvat în fața copilului. Va reuși astfel să transforme o situație mai puțin plăcută într-o lecție despre gestionarea emoțiilor, va crea legături ce vor dura o viață.

antrenor emoțional

 

Adoptarea stilului de antrenor emoțional duce la scăderea problemelor legate de comportamentul inadecvat al copiilor deoarece:

  1. Părintele antrenor emoțional știe să răspundă la nevoile emoționale ale copiilor când acestea sunt la un nivel minim de intensitate. Cu alte cuvinte emoțiile nu trebuie să escaladeze pentru ca părintele să ofere atenția necesară copilului. În timp, acești copii se vor simți înțeleși și sprijiniți de către părinți. Nu va trebui să facă o scenă pentru a atrage atenția.
  2. Copiii crescuți în acest stil vor ajunge să stăpânească foarte bine arta de a-și gestiona emoțiile, de a se calma și a-și elibera stresul într-o manieră pozitivă.
  3. Adoptând acest stil, părintele nu interzice exprimarea emoțiilor, ceea ce reduce considerabil motivele de conflict. Copiii nu sunt mustrați atunci când plâng sau sunt nervoși, dar părintele știe să seteze limite de comporatment, transmițând mesaje clare și consecvente despre ceea ce este acceptat și ceea ce nu este. Cunoscând regulile și consecințele încălcării lor, copiii vor avea puține șanse să se poarte inadecvat.
  4. Nu în ultimul rând, stilul de parenting antrenor emoțional întărește legăturile emoționale între copiii și părinți, copiii devenind receptivi la cerințele părinților. Copiii îi vor vedea ca pe aliații și confidenții lor, vor dori să le fie pe plac și nu să-i dezamăgească.

Arma secretă a părintelui antrenor emoțional este empatia, adică fundația dezvoltării inteligenței emoționale

Când încercăm să înțelegem experiențele copiilor aceștia se simt în siguranță. Știu că suntem de partea lor. Când ne abținem din a-i critica, a le discredita sentimentele, sau din a-i distrage de la obiectivele lor – ne dau voie să pătrundem în lumea lor. Ne spun cum se simt. Ne împărtășesc părerea lor. Intențiile și motivațiile lor devin vizibile, ceea ce duce la o mai bună înțelegere.

Copiii încep să aibă încredere în noi. Apoi, când situațiile dificile apar, avem uneltele necesare rezolvării problemelor împreună. Copiii vor risca și își vor stoarce creierii să ne ajute să găsim soluția. Într-adevăr, va veni și ziua în care ei vor fi dispuși să ne asculte.

Empatia pare simplă și asta pentru că ea chiar este. Empatia este abilitatea de a ne pune în papucii copiilor și a le răspunde corespunzător. Este un concept simplu, dar nu neapărat ușor de pus în practică.

John Gottman, cunoscut pentru cercetările sale privind relația părinte-copil și dezvoltarea emoțională, a identificat cinci pași pe care părintele antrenor emoțional îi folosește în construirea empatiei în relația cu copiii pentru a dezvolta inteligenta emoțională a acestora. Aceștia sunt:

  1. A fi conștient de emoțiile copiilor;
  2. A vedea emoțiile drept o metodă de a crea intimitate și a învăța;
  3. A asculta cu empatie și a valida sentimentele copiilor;
  4. A ajuta copilul să-și verbalizeze emoțiile;
  5. A stabili limite în timp ce ajutăm copiii să rezolve probleme.

antrenor emoțional

În cartea “Parenting: cum să creștem copii inteligenți emoțional”, Dr. Gottman vorbește despre faptul că a fi un părinte bun implica dezvoltarea inteligenței emoționale.

Inteligența emoțională și abilitatea de a gestiona sentimentele vor determina succesul și fericirea în viață, chiar mai presus de IQ. Pentru părinți, aceasta calitate se traduce prin conștientizarea emoțiilor copiilor și abilitatea de a empatiza cu aceștia, de a-i calma sau de a-i ghida.

Dr. Gottman, în calitate de psiholog și cercetator al relațiilor dintre părinți și copii, a investit foarte mult timp pentru a înțelege în ce fel reacțiile pe care părinții le au față de experiențele emoționale ale copiilor și felul în care aceștia conștientizează rolul emoțiilor în viața lor afectează dezvoltarea copiilor.

Poți practica și tu stilul de parenting antrenor emoțional, iar programul GENIU te poate ajuta să înveți cele 7 abilități necesare dezvoltării inteligenței emoționale. Îl poți parcurge indiferent de unde locuiești, alături de copilul tău.

Voi practicați stilul de parenting antrenor emoțional? Puteți să ne împărtășiți din experiențele voastr?

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes