Astăzi terminăm seria articolelor pe categorii de vârstă și povestim despre cum se dezvloltă copilul de 12 ani. Am tot discutat despre începerea pubertății începând cu vârsta de 11 ani, așa că astăzi disutăm mai pe larg despre aceasta.

Aceasta perioada este una tumultoasa, iar liniştirea se va produce in timp, pe măsura trecerii la următoarea perioadă a vieţii.

Schimbări fizice

În perioada dintre 10 si 15 ani se produc intense transformări fizice și fiziologice. Din această cauză, este o etapă extrem de grea. Se produc creşteri în greutate, în înălţime, dar nu exista omogenitate intre acestea, rezultatul fiind un aspect dezechilibrat.

  • Pot lua în greutate 5-6 kilograme într-un an
  • Cresc în înalțime, fetele mai mult decât băieții, ajungândi și la 15 cm într-un an

Caracteristicile vârstei de 12 ani

  • Începe sa fie preocupat de propria persoană
  • devine mai închis și mai puţin comunicativ
  • spiritul de contestare și dorinţa de a se revolta sunt acute
  • îmbrăţişează cauze sociale

 Dezvoltarea emoțională

Copilul de 12 ani își dezvoltă o identitate de sine în această perioadă, definită în mod special de modul în care arată și de preferințele sale. Succesul la școală, abilitățile sportive sau cele sociale sun și ele importnte pentru el.

  • observă asemănările dar și deosebirile dintre oameni;
  • începe să vorbească și să se gândească la ce vrea să devină ca adult;
  • începe să fie interesat să aparțină unui grup și să fie acceptat de către acesta.

Dezvoltarea moralității și a simțului dreptății

  • Încep să aprecieze valori precum corectitudinea, toleranța, înțelegerea și respectul;
  • Pot acționa corect și când vine vorba de un conflict, iau dreptatea în considerare;
  • Încep să înțeleagă că a participa în societate, e nevoie să fie conștienți de drepturile și responsabilitățile lor;
  • Învață să contribuie;
  • Explorează moduri prin care pot contribui și fi folositor comunităților lor.

Intelect

Multitudinea de cunoştinţe acumulate haotic, tind să se structureze într-o viziune mai cuprinzătoare, structurată în spaţiu-timp.

Acum apare posibilitatea vehiculării de noţiuni abstracte, spre deosebire de etapa anterioara, caracterizata de  manevrare de obiecte. Poate sa conceapă raţionamente, sa construiască propoziţii cu legături logice.

Copilul de 12 ani este capabil sa înţeleagă noţiunea de ipotetic. Poate construi raţionamente pe bazate pe date nou aflate, fără să se sprijine pe vechi repere.

 Relaţii și rolul grupului

Copilul de 12 ani devine foarte preocupat de sexul opus. La ambele sexe, se încearcă a se camufla sub o atitudine de superioritate.

Se formează perechi de prietenie, de acelaşi sex, iar timpul petrecut împreună este predominant. Compania prietenilor este preferata familiei.

Grupul de prieteni poate schimba destul de radical copilul de 12 ani deoarece acolo

  • găsește solidaritate
  • este independent față de familie
  • este înțeles și acceptat de copii de aceeași vârstă

Pubertatea

Pubertate debutează în jurul vârstei de 11-12 ani la fete și 12-13 ani la băieți și vine cu transformări atât fizice, cât și psihologice.

  • La băieți, testosteronul crește de aproape 10 ori, ceea ce duce la creșterea masei musculare cu 25%-40%.
  • Băieții au nevoie de 2.200 de calorii/zi, iar fetele de 2.000 calorii
  • Fetelor încep să li se lățească șoldurile și să le crească sânii; începe să apară părul pubian, cât și cel de pe picioare și la subraț;
  • Băieților începe să li se îngroașe vocea, să le apară părul facial și cel pubian.

Din cauza pubertății, copilul de 12 ani începe să fie mai preocupat de felul în care arată și cum se îmbracă. Estede asemenea preocupat și de ceea ce cred ceilalți copii despre el. Așa că să nu fiți surprinși când acesta refuză afecțiunea ta în public, mai ales dacă sunt prezenți și prietenii lui.

Emoțiile joacă un rol important în aceasta perioadă, hormonii făcâdu-și de cap. Copilul de 12 ani poate fi vesel într-un moment, ca imediat după să simtă tristețe. Trece destul de repede de la a se simți încrezător în puterile sale în a se simți lipsit de valoare.

În această perioadă, copilul poate fi nepoliticos și să nu vrea să asculte de sfaturile tale. Nu o lua personal și încearcă să-ți amintești cum erai și tu în această perioadă de tranziție

 Cum pot ajuta părinții

Copilul de 12 ani este la vârsta la care vor să fie acceptați și pot fi supuși presiunii sociale. Vorbiți deschis cu ei despre

  • Social Media și ce pot posta în online
  • Țigari (cele cu tutun, cât și cele elecronice), alcool, droguri și sex

Este important să vorbiți cu ei despre emoții și felul în care acestea par să pună stapânire pe ei. Discutați despre fiecare în parte, ajutați-i să le identifice și cum să le manevreze. Jocul EQ Game este o metodă simplă și distractivă prin care pot să-și dezvolte inteligența emoțională.

Încă un lucru important, încercați să fiți corecți cu ei. Chiar dacă se poarta ca un mic adult, amintiți-vă că este încă un copil.

Discutați cât mai mult cu ei despre valori, probleme morale sau etice și responsabilitatea socială. Discutați împreună, dar asigurați-vă că ajung la propriile concluzii. Explorarea moralității este un pas normal în procesul de dezvoltare umană. E important să vorbiți cu ei despre acest aspect și să le explicați propriile voastre convingeri, însă nu vă îngrijotați dacă copilul de 12 ani spune că nu este întru totul de acord cu ele.

Aceasta este vârsta la care trebuie să vă asigurați că al vostru copil are toate skill-urile de care va avea nevoie în următoarea perioadă a vieții lui, adolescența.

Voi cum gestionați această perioadă dificilă în dezvoltarea copiilor? Cu ce problem v-ați confruntat și cum ați reușit să le gestionați?

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse