Vrei să crești un copil fericit, rezilient, creativ și mereu gata să învețe? Cum ai reacționa dacă ai afla că unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru copilul tău este să-i oferi timpul și spațiul de care are nevoie pentru a se juca liber?

Jocul structurat are avantaje incontestabile, cum ar fi dezvoltarea atenției și înțelegerea regulilor, dar un copil mic va fi mai interesat de jocul liber. Toți copiii se nasc cu o curiozitate înnăscută, cu dorința de a se juca și de a învăța, cu o nevoie profundă de socializare. În esență, ca și părinte, ar trebui să iei în considerare un echilibru echitabil între activitățile supravegheate și perioadele de joc liber. Pentru că, da, jocul liber le permite copiilor să-și îmbunătățească încrederea în sine, independența și gândirea creativă.

Ce este jocul liber?

Jocul liber presupune a lăsa copilului libertatea de a decide cum vrea să se joace; este un joc imaginativ condus de copil la baza căruia stă un singur cuvânt: simplitate. Spre deosebire de activitățile structurate și dirijate, în jocul liber important nu este rezultatul final sau „obținerea acestuia”, ci stimularea și punerea creativității în acțiune. Plastilina și blocurile de construcții sunt exemple perfecte în acest sens.

 

Avantajele jocului liber

 

  • Dezvoltă încrederea în sine.

În timpul jocului liber, un copil poate profita de ocazie pentru a încerca tot felul de lucruri. Într-adevăr, absența regulilor oferă copilului o mare libertate. Acest lucru îi permite să ia inițiativa în joc și să decidă ce vrea, să se simtă în control și să-și dezvolte  astfel încrederea în sine. În plus, jocul cu alți copii, departe de adulți, îi învață pe copii să fie asertivi, să-și controleze emoțiile și impulsurile, să negocieze cu ceilalți și să-și facă prieteni.

 

  • Stimulează autonomia.

Jocul liber poate ajuta un copil să fie mai puțin dependent de părinți, deoarece îl obligă să facă alegeri. Acesta poate decide singur ce să facă și cum să o facă. Mai mult, în timpul jocului liber, copilul va trebui să găsească soluții la problemele pe care le întâmpină, dar fără teama de a eșua. Copilul învață astfel să reacționeze la situații dificile.

  • Încurajează gândirea creativă.

Jocul liber îi permite copilului să utilizeze același obiect în mai multe moduri, în funcție de imaginația lui. O bucată de țesătură poate deveni o față de masă pentru pregătirea cinei, o pelerină de super-erou sau o pătură pentru păpuși. Copilul își dezvoltă astfel creativitatea.

  • Favorizează învățarea de lucruri noi.

Copiii mici învață multe unii de la alții în timpul jocului liber. Părinții cred uneori că tinerii pot învăța doar dacă un adult le arată direct cum să o facă. Cu toate acestea, oferind spațiu și jucării adecvate, părinții permit micuțului lor să învețe de la fratele sau sora mai mare sau de la un alt copil cu care interacționează.

  • Ajută la concentrare

Cei mici sunt foarte curioși din fire. Când au ocazia să se joace și să exploreze liber într-un mediu de susținere, ei demonstrează o mare capacitate de concentrare. Acesta este motivul pentru care este important să lăși copilul să aleagă spontan o activitate. Răspunzând la un impuls care vine din interior, el își canalizează toate energiile și perseverează într-o activitate care îi captează în mod natural toată atenția.

  • Învață să gestioneze plictiseala

În timpul liber, un copil va avea ocazia să experimenteze plictiseala. Da, cu siguranță poate suna ciudat, dar plictiseala este un concept important și educativ pentru copii. Aceasta permite copilului tău să fie conștient de ceea ce își dorește și îl invită să inițieze o activitate pe cont propriu. Pentru a umple monotonia, copilul tău va putea să-și folosească resursele și să facă apel la propria imaginație. Astfel, jocul liber încurajează observarea; chiar și atunci când copilul pare a fi inactiv, el absoarbe informații din mediul înconjurător. Având libertatea de a-și gestiona activitatea, copilul tău își face timp să se concentreze mai mult asupra micilor detalii.

Concluzie

Prin urmare, jocul liber influențează mai multe aspecte ale dezvoltării copilului tău:

  • Copilul învață să-și structureze ideile, să își stabilească obiective și să găsească modalități de a le atinge.
  • Dezvoltă strategii de rezolvare a problemelor pentru a face față obstacolelor întâmpinate în jocurile lui.
  • Jocul liber promovează abilitățile sociale, deoarece încurajează copilul să împărtășească mediul, ideile lui și materialele de joc. El învață să-și rezolve conflictele și să-și controleze emoțiile.
  • Creativitatea lui este foarte solicitată. În timpul jocului liber, copiii dau viață materialului și îl adaptează pentru diferite utilizări. De asemenea, trebuie să se adapteze la diferite scenarii de joc ceea ce le permite să evolueze.
  • Copiii își dezvoltă autonomia, deoarece jocul liber este inițiat și dezvoltat de ei și nu de adulți. Prin urmare, ei învață să aibă inițiative și să facă alegeri. În plus, vor câștiga încredere și astfel își vor îmbunătăți încrederea în sine.

În calitate de părinte, bineînțeles că poți sugera copilului tău idei de jocuri, însă asigură-te că puiul tău este cel care alege. Arată-i că jocul lui este important pentru tine și amintește-i că acesta este un mod minunat de a se distra folosindu-și imaginația.

În plus, jocul liber este o ocazie perfectă pentru părinte să-și acorde timpul necesar pentru a observa copilul și pentru a afla astfel mai multe despre dezvoltarea lui. Trebuie să ai încredere în el și să-l lași să fie stăpân în jocurile sale.

În acest sens, îți recomandă să descoperi alături de copilul tău beneficiile „Orășelului stinghiuță”, un joc simplu, menit să dezvolte creativitatea, pe care îl poți găsi aici.

Tu cum ce părere ai despre jocul liber?

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes