Unii părinți amână momentul discuției despre droguri, susținând că nu este încă vârsta potrivită pentru a discuta despre așa ceva. Alții consideră că școala e cea care ar trebui să aducă în discuție astfel de probleme.

E important să îți protejezi copilul de tentațiile periculoase, care pot genera tulburări grave de comportament și dependente.

„Imunizarea” copilului presupune să comunici cu el din timp. Și să îi explici, așa cum îi explici unui om mare, la ce riscuri se poate expune, dacă intră în contact cu drogurile.

Atunci când copilul tău are o reținere să discute cu tine, cel mai probabil de jenă, va căuta răspunsuri și soluții în altă parte. Chiar dacă acestea provin din surse mai puțin demne de încredere.

Riscul în această situație este să fie dezinformat și să adopte comportamente nepotrivite.

Atunci când tu însuți ești bine informat despre riscurile utilizării drogurilor îi poți oferi copilui tău date corecte și clare despre efectele lor.

Tu ești un model pentru el. Iar concepția ta despre alcool, tutun și droguri poate influența puternic opinia pe care copilul tău și-o va forma.

Acest subiect este unul dintre subiectele foarte importante care nu ar trebui să lipsească de pe lista voastră de convestații importante.

Ce îi spui unui copilul mai mic de 7 ani?

Chiar dacă ți se pare prematur un astfel de subiect la vârsta grădiniței, adu-ți aminte că până și un medicament împotriva febrei sau un antibiotic poate avea efecte negative, în caz de supradoză accidentală.

Așadar este important să vorbești cu al tău copil despre acest subiect atunci când îi dai un astfel de medicament. Și să îl informezi corect asupra riscurilor utilizării unei astfel de substanțe.

În fond, medicamentele sunt tot substanțe chimice. Care pot avea efecte similare drogurilor, atunci când sunt folosite abuziv sau în mod greșit.

Copiii la vârsta preșcolară acordă atenție îndrumărilor părintelui și comportamentul acestuia. Și îl imită în ceea ce face și ce zice.

Acest lucru îți dă ocazia să îi poți vorbi și despre alte substanțe care îi pot face rău, dacă le folosește fără sfatul medicului sau al unui adult informat.

Este foarte important ca discuția cu ai noștri copii să fie pe un ton calm și să folosim termeni pe care să îi poată înțelege cu ușurință.

Așsadar îi poți prezenta clar efectele drogurilor:

  • cum se simte cineva atunci când le folosește?
  • care sunt riscurile unei supradoze?
  • care sunt consecințele nefaste pe termen lung?

Dacă vezi într-un film sau la televizor un personaj care fumează, încearcă să deschizi dialogul despre fumat, dependența de nicotină și consecințele acestora asupra corpului uman.

Cum discuți cu un copil cu vârsta cuprinsă între 8 si 12 ani?

Pe măsură ce copilul tău crește, poți să începi să-l întrebi ce părere are despre droguri. Evită atitudinea moralizatoare și fii deschis.

Această metodă te va ajuta să obții un răspuns sincer. Arată-i că îl asculți și îi acorzi cu adevărat atenție preocupărilor și întrebărilor lui.

În general, la această vârstă, copilul este încă doritor să discute deschis despre subiecte delicate cu părinții lui.

Dacă începi să ai astfel de discuții acum, îți vei mări șansele de a putea discuta cu el pe tema drogurilor la vârsta adolescenței; când copilul nu mai este la fel de dispus să-și împărtășească gândurile și sentimentele.

Chiar dacă nu vei avea ocazia să îi pui prea multe întrebări, îl vei determina să mediteze pe marginea subiectului.

Arată-i copilului tău că ești interesat să discuți pe această temă și să auzi ce are de spus.

Cum să vorbești cu adolescentul cu vârsta cuprinsă între 13 si 17 ani?

Între 10 și 17 ani, copiii încep să aibă sentimentul de nesiguranță față de ceea ce le oferă familia și școala.

Adolescenții trec prin schimbări importante și caută mereu în jurul lor suportul moral de care au nevoie.

Apartenența la un grup devine una dintre țintele importante ale personalității lor. Grupul este cel care le impune cu ce să se îmbrace. Grupul le impune preferințele muzicale și cinematografice. Grupul le dictează adesea pasiunile și modul de petrecere a timpului liber.

Pentru părinți acest lucru poate deveni frustrant. Mai ales atunci când regulile grupului tind să le înlocuiască pe cele impuse de ei.

În ciuda acestei fidelități accentuate față de un grup anume, copiii nu renunță totuși la modul lor individual de a gândi, la capacitatea de a privi lucrurile din mai multe perspective.

Un lucru este sigur: comunicarea cu părinții este lucrul cel mai benefic pentru un copil indiferent de vârsta lui.

El își poate dori la un moment dat să discute cu tine despre ceea ce îl frământă legat de prietenii lui. Și îți poate pune întrebări specifice despre anumite stupefiante.

În timpul unei astfel de coversații, poți înțelege ceea ce simte și gândește copilul tău. Și îi poți explica și care sunt pericolele șofatului sub influența alcoolului sau a drogurilor: de la accidentele grave, riscând chiar moartea, până la problemele cu legea.

Împreună puteți stabili câteva reguli. De exemplu, să te sune la orice oră, dacă vreunul dintre prietenii cu care este în oraș a băut sau a consumat droguri și, prin urmare, nu poate conduce.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes