Angajarea copilului în jocul senzorial îl ajută să se pregătească pentru viață. Să trecem în revistă beneficiile jocului senzorial și rolul acestuia în dezvoltarea creierului. 

De la naștere, copiii își explorează simțurile și procesează noi informații. Ei încep să dea sens lumii din jurul lor pe măsură ce cresc prin explorarea de noi texturi, materiale și resurse. Jocul senzorial este o modalitate valoroasă de a-i implica pe copii în activități care le vor dezvolta simțurile și le vor spori învățarea.

Este chiar atât de important jocul senzorial?Da! Jocul senzorial încurajează descoperirea și gândirea independentă, precum și  imaginația și creativitatea. Cercetările arată că există multe moduri  în care jocul senzorial poate aduce beneficii dezvoltării și învățării copilului.

Creierul nostru este alcătuit din trilioane de celule cerebrale, numite neuroni, și conexiuni între ele, numite sinapse. În primii trei ani creierul unui bebeluș se dezvoltă într-un ritm uluitor.

În timp ce la naștere un copil are aproximativ 50 de trilioane de sinapse, creierul unui copil de trei ani ajunge până la 1000 de trilioane.

Deci, cum pot părinții să asigure o creștere sănătoasă a creierului copiilor lor?

Care sunt simțurile
Privește. Ascultă. Atinge. Gustă. Miroase.jocul senzorial

Simțurile se referă la diferitele moduri în care percepem lumea. Există multe simțuri pe care creierul nostru le folosește pentru a ne ajuta să interacționăm și să ne adaptăm la mediu.

Cele mai cunoscute cinci simțuri sunt gustul, mirosul, văzul, atingerea și sunetul.

Ce este jocul senzorial

Jocul senzorial este reprezentat de activități care stimulează simțurile copiilor.

Majoritatea jocurilor senzoriale se concentrează pe stimularea simțului tactil, văzului și auzului, deoarece sunt mai accesibile.

Activitățile care pot oferi experiență senzorială pentru a stimula alte simțuri sunt de asemenea importante, deși mai puțin frecvente atunci când oamenii vorbesc despre jocul senzorial.

De ce este jocul senzorial important pentru dezvoltarea creierului

Jocul senzorial este important, deoarece stimularea senzorială a bebelușilor este esențială în dezvoltarea creierului. Poate întări sinapsele și funcțiile legate de simțurii. Sinapsele din creier sunt adăugate sau înlăturate pe baza experiențelor de viață.
Aceasta se numește plasticitate/neuroplasticitate dependentă de experiență​.

Neuroplasticitatea este capacitatea creierului de a schimba căile neuronale sau sinapsele pentru a reconecta creierul.

Expunerea copiilor la diverse experiențe senzoriale este necesară pentru ca un creier tânăr să dezvolte capacitățile adecvate de procesare senzorială. Multe dintre aceste simțuri se dezvoltă optim într-o fereastră de timp numită perioadă critică. Se constată că cele mai multe perioade critice există în primii ani postnatali și de aceea jocul senzorial este deosebit de important pentru copiii mici.

Jocul senzorial nu este important doar pentru bebeluși și copii mici, care au deseori timp să se joace și să exploreze acasă, ci și pentru preșcolari și copiii din ciclul primar.

Când copilului i se permite să folosească mai multe simțuri pentru a îndeplini o sarcină, va învăța mai multe din experiență și va păstra mai multe informații.jocul senzorial

(Această idee nu se schimbă pe măsură ce îmbătrânești, chiar și adulții rețin mai multe informații atunci când sunt implicate mai multe simțuri!)

Pe lângă dezvoltarea senzorială, activitățile senzoriale sunt, de asemenea, importante pentru alte aspecte ale creșterii creierului, deoarece jocul, indiferent dacă este centrat senzorial sau nu, este benefic pentru dezvoltarea copilului.

Copiii devin mai creativi prin joc. De asemenea, își dezvoltă abilitățile lingvistice, cognitive, spațiale vizuale, sociale și emoționale.

Află din acest articol Cum să te conectezi mai simplu cu ceea ce faci.

 

Activități senzoriale și idei de joacă

Asigurarea timpului pentru ca orice copilul, de orice vârstă, să se angajeze în jocul senzorial este imperativ atât pentru învățare, dar și pentru sănătatea lor pe termen lung.

Deci, cum începi să integrezi jocul senzorial în viața ta de zi cu zi? Vestea bună este că este simplu! Iată câteva idei de joacă senzorială:

  1. Transformă obiectele obișnuite de casă în jucăriile senzoriale ale copilului tău

Probabil ți-ai văzut copilul jucându-se cu cele mai ieftine „jucării” precum o rolă de hârtie, o oală, o lingură sau paie.

Luând obiecte pe care le ai deja în casă poți crea multe experiențe distractive pentru tine și copilul tău.

De exemplu, luați o strecurătoare și spaghete și provocați-vă copilul să pună spaghetele în găuri.

Ei vor fi atrași de această experiență și vor începe să dezvolte abilitățile motorii de bază, precum și abilitățile de rezolvare a problemelor atunci când spaghetele se rup.

jocul senzorial

  1. Utilizați plastilina, coca și fondantul pentru a crește abilitățile de meșterit 

Pentru copiii mai mari, plastilina, coca și fondantul sunt modalități excelente de a preda jocul senzorial, precum și abilități pe care copilul dumneavoastră le poate folosi în viitor, cum ar fi pregătirea unei pâini, a unui tort.

Fondantul poate fi folosit pentru a realiza modele frumoase, dar este nevoie de timp și răbdare pentru a obține rezultatele dorite, ambele sunt abilități necesare în luarea deciziilor de zi cu zi și în viață.

Nu vă fie teamă să încercați ceva nou și să aveți activități de joc dezordonate.Aceasta este învățare senzorială!

Acesta este, de asemenea, un moment grozav pentru a crea o legătură cu copilul dumneavoastră și pentru a crea amintiri distractive care vor dura toată viața.

  1. Ajută-ți copilul să se relaxeze cu sticle senzoriale

Luați câteva sticle transparente și cumpărați sclipici de diferite culori.

Amestecați apă caldă cu lipici de birou și adăugați amestecul în fiecare sticla.

Apa caldă ajută la dizolvarea mai rapidă a lipiciului, dar puteți folosi și apă rece.

Adăugați sclipici, agitați și sigilați fiecare sticlă.

Apoi oferiți sticlele copilului și lăsați-l să se minuneze de magia sclipiciului care se așează uniform de fiecare dată când scutură sticlele.

  1. Faceți observare senzorială

Dacă aveți un preșcolar sau un copil de nivel primar, provocați-le curiozitatea pentru știință!

Ideea este simplă, dar combină simțurile primare ale văzului, atingerii și mirosului.

Desenați un contur de copac pe o bucată de hârtie și apoi provocați copilul să-l coloreze cu frunze proaspete sau uscate și să le atașeze de conturul copacului folosind lipici.

Pentru a face distracția și mai mare, cereți-i copilului să coloreze copacul cu frunze provenite de la o varietate de plante.

Aceasta va introduce diferite mirosuri, texturi și nuanțe.

În funcție de vârsta copilului tău, îi poți cere să deseneze animale în jurul copacului pentru a crea un habitat.

  1. Creați împreună un coș senzorial

Copilul se va bucura foarte mult de acest proiect.

Adunați diferite tipuri de obiecte din jurul casei care pot stimula simțurile (și asigurați-vă că sunt sigure de utilizat).

Atașați-le pe un carton mare sau puneți-le pe toate într-un coș.

Lăsați copilul să simtă textura și să se joace cu ele.

Puneți-i copilului întrebări relevante despre explorarea senzorială.

Creați o conversație care să încurajeze copilul să folosească cuvinte descriptive.

De exemplu, pune aceste întrebări:

Cum se simte?

Cum arată?

Cum miroase?

Ce sunet produce?

Ce gust are?

Neted, lipicios, rece, alunecos, – acestea sunt câteva adjective distractive pe care copilul dumneavoastră le poate învăța jucându-se cu o tablă senzorială sau cu un coș.

Ajută-ți copilul să-și dezvolte simțurile și să-și hrănească abilitățile lingvistice în același timp.

Deci, data viitoare când vezi copilul tău jucându-se cu obiecte aleatorii precum rola de hârtie, oale, paie și alte obiecte asemănătoare, incurajează-l. Un copil poate folosi orice pentru a explora lumea. Permițându-i să-și urmeze instinctele, îi ajuți să-i hrănești simțurile.

Dacă sunteți în căutarea unei jucării simple, dar complexe în același timp, un instrument minunat de joc senzorial, noi vă recomandăm cu drag  „Orășelul Stighiuță”. Un set de construit cu 120 de cărămizi din lemn, ce vă va determina să vă testați îndemânarea, construind împreună clădiri cunoscute, dar și structuri unice.  Orășelul Stinghiuță este jucăria posibilităților infinite, putând fi utilizată în nenumărate moduri, evitând astfel plictiseala în detrimentul distracției.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes