Ce joacă? Temele le-a terminat? Mai are şi de citit câteva poveşti, săptămâna asta avem şi multe activităţi extraşcolare, nu mai e timp de joacă. Şi nici nu mai sunt vremurile potrivite pentru creativitate. Viitorul nu e al copiilor creativi, acum totul e tehnologia!

Eu aud frecvent asta. Tu? Te întâlneşti cu mămici care îţi spun la fel? Sau eşti chiar tu una dintre ele?

Copilul tău se joacă? Dacă da, cât timp? Cum se joacă? Ce înseamnă joaca pentru el? Dar pentru tine? Îl implici în activităţi creative? Îi explici importanţa creativităţii în dezvoltarea sa şi în viaţă?

Creativitatea este o activitate fundamentală în procesul de învăţare şi dezvoltare a copilului tău.

Inteligența emoțională este, cum deja știi, motorul reușitelor pe toate planurile. Îți ofer un ghid complet de inteligență emoțională. Aruncă un ochi aici.

Data viitoare când te gândeşti că nu mai sunt vremuri pentru creativitate, că totul se învârte în jurul educaţiei financiare, iar alte lucruri sunt mai importante, aminteşte-ţi asta: creativitatea înseamnă învăţare şi diversitate.

3 beneficii ale creativităţii pentru copilul tău

Creativitatea îi oferă copilului tău o mulţime de posibilităţi de dezvoltare personală. Îl învaţă să facă asocieri, să socializeze. Îi dezvoltă empatia, îl învaţă să caute singur soluţii, să îşi folosească imaginaţia şi să îşi dezvolte gândirea critică. Iată câteva dintre cele mai mari beneficii ale creativităţii.

1. Creativitatea formează gânditori liberi şi critici

Creativitatea este un tip de gândire rațională. Nu te aşteptai la asta, nu? Numită şi gândire divergentă, creativitatea formează copii complecşi. Un copil creativ este un gânditor divergent. Spre deosebire de ceilalţi, pentru care nu există decât o soluţie fixă, omul creativ găseşte multiple soluţii, rezolvări şi posibilităţi.

Îndrumă-ţi copilul către activităţi creative, provoacă-l să găsească soluţii, ajută-l să privească altfel dificultăţile, să realizeze că o problemă are multiple posibilităţi de rezolvare – şi că toate sunt la el.

creativitatea si gandirea critica

2. Creativitatea îi oferă copilului viziune

Un om care nu s-a îngrijit de creativitatea sa este un om rigid, care trăieşte într-un permanent blocaj. Poate cunoşti şi tu persoane care nu văd niciodată ieşirea dintr-o problemă, care nu văd frumosul în nimic din ce ne înconjoară, care nu ştiu să se bucure de lucrurile simple. Concentraţi doar pe rezultate imediate şi pe aşteptările celorlalţi.

Un copil îndrumat şi susţinut să fie creativ va deveni un adult liber, cu viziune, empatic, capabil să valorizeze munca celorlalţi şi să vadă dincolo de aparenţe.

creativitatea si dezvoltarea personala la copil2728Şi fiecare mamă îşi doreşte un copil reuşit, împlinit, un adult fericit cu viaţa sa, deschis la schimbare, cu viziune largă asupra lucrurilor.

3. Un copil creativ va fi un adult flexibil şi original

Copilul creativ va fi întotdeauna original, va căuta cele mai bune idei, cele mai inovative soluţii, nu va fi tentat să copieze stilul altora, nici nu va fi uşor influenţat, manipulat sau asimilat de mediile nepotrivite.

Îndrumă-ţi copilul către creativitate şi vei fi o mamă care se va mândri cu un adult implicat având în permanenţă dorinţa de perfecţionare şi descoperire a sinelui şi a celor mai bune soluţii.

Dacă matematica nu e punctul forte a copilul tău, nu te îngrijora. Poate metoda de predare nu a ajuns până la el. Caută variante, încearcă matematica distractivă, matematica creativă. E foarte important ca toate informaţiile esenţiale să ajungă la copil în maniera potrivită.

Nu forţat. Asta trebuie să înţeleagă părinţii, faptul că un copil creativ nu înseamnă un copil care îşi va petrece toată viaţa construind bărcuţe de hârtie, ci un copil care va deveni un adult inteligent, cu soluţii eficiente la îndemână.

Copilul tău este un geniu

Fiecare copil este un geniu, născut cu o capacitate creativă uluitoare. Deşi unii copii sunt genetic mai înclinaţi către creativitate, aceasta poate fi exploatată de oricine. Mai ales în primii ani de viaţă, creativitatea este un element esenţial pentru dezvoltarea emoţională, cognitivă şi personală a copilului.

Oferă-i copilului jucării creative, propune-i jocuri creative, cursuri în cadrul cărora să îşi poată pune în practică ideile, să îşi exerseze talentul, să se descopere, să îşi pună întrebări, să găsească răspunsuri.

Iti recomand această carte pentru a educa un copil genial, flexibil, inteligent !

Să ştii că activitatea creativă susţinută îl va ajuta pe cel mic să îşi găsească singur tehnicile ideale prin care să se organizeze mai bine la şcoală. Nu există materii inutile, nici plictisitoare, totul ţine de maniera în care ele sunt prezentate sau ajung la copii.

Copilul va iubi mai repede chimia – dacă va face un curs experimental. La fel, dacă va începe să citească ceea ce îi place, are şanse mai multe să citească pe viitor, decât un copil care a început să citească forţat lecturi care l-au depăşit.

creativitatea in viata copilului

Călătoriile îi vor explica mai bine geografia, plimbările în natură îl ajută să înţeleagă biologia. Iar matematica distractivă este o metodă excelentă de a insufla dragostea, pasiunea şi utilitatea acesteia copiilor. Soluţia nu e să înveţe de frică.

Tu eşti persoana responsabilă pentru primii paşi ai copilului într-o lume mai bună. O lume pe care să o vadă frumoasă, în care să se integreze uşor şi de care să se bucure. Copiii care sunt încurajați să fie creativi sunt mai motivaţi şi au o stimă de sine mai crescută.

Creativitatea este cea care face diferenţa între oamenii care reuşesc şi aceia care se luptă permanent. Este semnul distinctiv al ingeniozităţii, care conduce la succese în lumea artei, ştiinţei şi tehnologiei. Nu poţi avea idei măreţe dacă nu eşti un om creativ.

Cum îţi ajuţi copilul să fie creativ acasă

  • Încurajează-l să se exprime liber
  • Oferă-i ocazia de a căuta soluţii pentru problemele care apar
  • Petreceţi timp liber afară şi oferă-i ocazia să exploreze

Studiile arată că joaca liberă în natură stimulează creativitatea şi curiozitatea de a explora.
Bineînţeles, apreciază eforturile, ideile, soluţiile şi comportamentul creativ al copilului, pentru a-l motiva.

creativitatea si tehnologiaÎn ultimele decenii, studiile susţin faptul că, din păcate, creativitatea copiilor scade tot mai mult.

Acest lucru se întâmplă din cauză că părinţii nu mai încurajează copiii să fie creativi, le oferă soluţii standard, la îndemână, comune, utilizate de marea masă.

Programele oferite de tablete, calculatoare şi chiar telefoanele pe care le au copiii astăzi sunt cei mai mari duşmani ai gândirii critice, creative, divergente.

Copiii au totul la îndemână, soluţia unică şi simplă, iar ei nu mai au motive pentru care să caute şi alte variante.

Concluzie

Curiozitatea e singura care îi mai îndrumă pe unii copii să caute mecanismul acestor soluţii standardizate. Aşadar, ţie îţi revine responsabilitatea de a-ţi îndruma copilul către creativitate, de a te implica în dezvoltarea lui şi de a-l ajuta să vadă lumea în ansamblu, nu doar dintr-un singur unghi.

This Post Has 2 Comments

  1. Anca T

    Super subiectul ales si foarte bine punctat!

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes