E vacanță, iar al tău copil se bucură de vremea frumoasă, de mare, de bălăceală şi distracţie, de zile petrecute la bunici şi de toate privilegiile vacanţei de aproape 3 luni…

Dar pe măsură ce se apropie toamna începi să te îngrijorezi că al tău copil nu a făcut deloc teme vacanţa asta! Te întrebi care ar fi cea mai bună soluţie să îşi antreneze puţin mintea, întrebi prietenii cu copii, poate chiar cunoştinţele de pe facebook, doar-doar vei şti ce să faci în această privinţă.

Şi când te duci la al tău copil cu vreun caiet de vacanţă sau orice altă carte cu activităţi, îţi aruncă o privire plină de plictiseală şi dezgust de parcă i-ai servi pizza cu broccoli!

Azi îți propunem câteva jocuri şi activităţi pentru a ne asigura că al nostru copil îşi foloseşte mintea, abilităţile şi capacităţile pe care le-a dezvoltat până acum şi „n-a uitat tot în vacanţă”!

Știu că tocmai ți-am adus aminte de temele nefăcute ale copilului tau (sau copiilor) și că ultimul lucru la care te gândești este că ar avea nevoie de mai multe jocuri și sau activități.

Dar adevărul este că dacă treci dincolo de ideea că ar trebuie să-și facă temele, și îți aduci aminte că ce vrei de fapt pentru el este să își dezvolte o serie de abilități care să îl ajute în viața, o să înțelegi un lucru asupra căruia toți marii specialiști s-au pus de acord: joaca și activitățile făcute în familie sau cu prietenii sunt cele mai importante moduri în care copiii învață.

Așa că în loc să le reduci sau chiar să le interzici, trebuie doar să te asiguri că sunt gândite astfel încat să-i fie benefice. Iar articol acesta exact asta își oferă

1. Joaca liberă

Joaca este parte integrantă a dezvoltării copiilor, este chiar modalitatea lor de a cunoaşte lumea şi de a învăţa constant, încă de când se nasc. Aşa că nu e de mirare că am plasat joaca liberă ca prima sugestie pentru antrenarea creierului, pe lângă alte beneficii pentru copiii noştri precum: dezvoltarea imaginaţiei, creşterea stimei de sine, îmbunătăţirea abilităţilor sociale şi de autoreglare emoţională sau creşterea rezilienţei. Citiţi mai multe despre joacă liberă aici.

2. Jocuri de observare şi căutare de comori.

 Activităţi pentru antrenarea minţii, chiar şi în vacanţă! 1

Jocurile de observare – de genul „numără maşinile roşii”, „observă obiecte a căror denumire începe cu litera…” – pentru cei mai mari, sunt jocuri excelente care alungă plictiseala, sporesc  atenţia şi concentrarea, dezvoltă limbajul şi cresc abilitatea de orientare în spaţiu.

Vă propunem ca data viitoare când faceţi o plimbare alături de copii în acelaşi parc pe care îl cunosc ca pe propria palmă sau în pădurea din satul bunicilor, să-i provocaţi la o căutare de comori. Puteţi să le daţi o coală de hârtie cu câteva cuvinte corespunzătoare obiectelor pe care să le găsească, şi un creion.

Obiecte sugerate pentru căutare: 2 flori diferite, 3 pietre de culori şi forme diferite, o sursă de apă, ghinde sau castane (în funcţie de anotimp) sau frunze de mărimi şi forme diferite dar şi un căţel, o pisică sau un copilaş zâmbitor.

3. Jocuri de improvizaţie

Acestea oferă distracţie din plin copiilor în timp ce le antrenează mintea în moduri felurite: cresc încrederea în sine, îmbunătăţesc învăţarea şi simţul observaţiei, precum şi luarea deciziilor şi spontaneitatea.

Un  exemple de joc  de improvizaţie este povestea în lanţ: fiecare membru al familiei adaugă o propoziţie, fiecare legată cu sens de cea de dinainte şi tot aşa. Pentru jucători avansaţi, fiecare să spună doar un cuvânt, pe rând, pentru a crea o poveste. Veţi fi încântaţi şi amuzaţi de poveştile create.

4. Povestirea după imagini sau liberă

Activităţi pentru antrenarea minţii, chiar şi în vacanţă! 2

Ritualul de a citi poveşti copiilor la culcare, chiar şi după vârsta de 7-8 ani când ei pot citi şi singuri, aduce incredibile beneficii atât copiilor cât şi relaţiei dintre părinţi şi copii. Însă aici vrem să vă îndemnăm să-i provocaţi pe copii să vă citească.

Chiar dacă nu ştiu încă să citească, luaţi o carte cu imagini sugestive sau o poveste pe care le-aţi citit-o deja de nenumărate ori, şi rugaţi-i să v-o povestească folosind cuvintele lor. Pe această idee există acum numeroase cărţi cu imagini dar fără text unde copilul are toată libertatea să creeze poveşti, chiar poveşti diferite de fiecare dată. Pentru copiii mai mari puteţi să folosiţi doar un titlu sau o propoziţie care să le servească drept subiect pentru inventarea unei poveşti.

De asemenea, mai puteţi folosi şi cuburile cu poveşti: se aruncă 6-9 cuburi cu poveşti iar jucătorii trebuie să inventeze o poveste care să cuprindă ideile sugerate de imaginile de pe cuburi. Alternativ, dacă nu deţineţi astfel de cuburi, scrieţi cuvinte aleatorii pe câteva pietre cu mai multe feţe şi aruncaţi-le pentru a descoperi ingredientele poveştii.

Printre beneficiile povestirii se numără îmbunătăţirea capacităţii de concentrare pe perioade îndelungate, memoria îmbunătăţită, îmbuntăţeşte exprimarea şi crearea de conexiuni, sporind imaginaţia şi încrederea în ei.

5. Priviţi forma norilor ziua şi cerul înstelat noaptea

Activităţi pentru antrenarea minţii, chiar şi în vacanţă! 3

Pun pariu că fiecare copil din lumea asta s-a uitat pe cer să caute nori sub formă de elefanţi, de prinţese, de dragoni, iepuraşi şi câte şi mai câte. Imaginaţia şi curiozitatea sunt două caracteristici fundamentale ale copiilor care ne ajută enorm şi în anii maturităţii.

Albert Einstein spunea:„Logica te va duce de la A la Z. Însă imaginaţia te va purta dincolo de limite.”

Acest tip de jocuri hrănesc imaginaţia şi creativitatea copiilor, dându-le încredere în ei dar şi în lumea în care trăiesc prin crearea emoţiei incredibil de puternice a uimirii. Dacă vreţi să citiţi mai multe despre beneficiile uimirii, citiţi Superemoţia pe care o au toţi copiii în vreme ce la adulţi e rară…

6. Seara de jocuri în familie

Activităţi pentru antrenarea minţii, chiar şi în vacanţă! 4

Organizaţi o seară de jocuri în familie la care toată lumea să participe, să propună jocuri şi activităţi chiar să coordoneze jocurile. Beneficiile sunt incredibile: de la abilităţi de rezolvare a problemelor, planificare şi cooperare (prin aşteptarea rândului) sau autoreglarea emoţională – atunci când vine vorba de a face faţă frustrării de a pierde un joc. În plus acestea oferă ore de distracţie în timp ce întăresc relaţiile familiale şi creează amintiri preţioase pentru toţi, fie ei copii sau părinţi.

Cu jocul EQ Game – Alfabetul inteligenţei emoţionale  vă veţi putea bucura de nenumărate sesiuni de jocuri  cu ai voştri copii, profitând de toate avantajele amintite mai sus, plus dezvoltarea inteligenţei emoţionale a întregii familii.

Jocul a fost gândit iniţial pentru intervalul de vârstă 4-12 ani şi îi ajută pe copii să capete un vocabular al emoţiilor, să comunice mai eficient , să îşi dezvolte creativitatea şi încrederea în forţele proprii precum şi să fie mai empatici şi mai rezilienţi.

Vestea bună de-abia acum vine. Nu demult am regândit jocul astfel încât să fie jucat cu plăcere de întreaga familie pentru că şi noi, adulţii, avem nevoie să ne cultivăm inteligenţa emoţională.

Pentru a afla mai multe despre importanța inteligenței emoționale, accesaţi linkul: https://tikaboo.ro/Alfabetul-Inteligenței-Emoționale

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes