Indiferent ce religie are fiecare dintre noi, indiferent dacă avem sau nu un Dumnezeu în care credem, Paștele este sărbătoarea care ne îndeamnă pe fiecare dintre noi să fim mai buni și să ne întoarcem la valorile de bază, la lucrurile acelea care contează.

Motiv pentru care ne-am propus ca zilele acestea să-ți scriem câteva mesaje în care să încercăm să te inspirăm să faci ceva frumos și bun pentru tine și familia ta.

Salutare!

Numele meu este Anamaria Chiș, sunt mămică și unul din oamenii care se străduiește zilnic ca prin intermediul Tikaboo să aducă măcar un pic de valoare în familiile din toată România.

Iar astăzi vreau să-ți vorbesc despre două subiecte importante: importanța rezilienței și a simplității.

O cameră plină de jucării, cărți și reviste, un ritm susținut între școală, antrenamente sportive, pian, limbi străine, meditații, jocuri video, internet… cam așa arată viața majorității copiilor în ziua de azi. Să fie oare suficient pentru ca ei să crească fericiți? Sau e deja prea mult?

Pe lângă toate acestea se adaugă și încercarea noastră ca părinți de a ne apăra copiii de grijile lumii adulte, dar ele îi invadează oricum prin intermediul mass-mediei.

Toți acești stimuli, îi copleșesc pe copii, înăbușindu-le creativitatea, inițiativa, curiozitatea și spiritul ludic.

Cu cât avem mai multe obiecte, cu atât avem mai multe opțiuni. Iar acest lucru ne poate consuma timpul și energia.

De câte ori nu ai stat în față oglinzii 15 minute încercând să decizi cu ce te îmbraci? Sau de câte ori nu ai negociat zeci de minute ce vrea să mănânce copilul tău, din cele 5 feluri de mâncare și 5 gustări pe care le pui la dispoziție?

Când trebuie să alegem, mulți dintre noi ne simțim obligați să analizăm fiecare opțiune în parte și să le comparăm pe rând. De aceea, este mai simplu să oferi mai puține opțiuni o dată, dar mai variate de-a lungul timpului.

Cu alte cuvinte, decât să aibă de ales din 10 jocuri pe zi, copilul poate alege din 3, iar în zilele următoare opțiunile pot fi înlocuite cu alte jocuri sau activități.

Începând cu ordonarea spațiului de locuit, stabilind limite și o rutină atât de necesară dezvoltării copilului, aerisind programul, reducând accesul la informații nepotrivite vârstei, vei descoperi, curând, că timpul petrecut împreună cu ai tăi copiii se îmbogățește, căpătând noi semnificații.

În acest creuzet al naturaleței și bunăstării sufletești, feriți de tot ce este excesiv, de tot ce le încarcă viețile într-un mod inutil, copiii tăi vor putea crește armonios, devenind responsabili și încrezători în sine.

Educaţia cu simplitate este un proces orientat spre viitor, spre deosebire de stilul actual rapid şi supra-aglomerat prin care, fără să vrem, noi părinţii ne creștem copiii pentru o lume deja trecută.

Pe lângă simplitate, pentru a se transforma în adulți echilibrați și de succes, copiii au nevoie de reziliență.

Ce este de fapt reziliența?

Reziliența este abilitatea de a face față unei situații dificile și de a reveni la starea emoțională inițială, simțindu-te la fel de bine ca înainte ca acel eveniment să apară.

Este, de asemenea, capacitatea de a te adapta la contexte dificile pe care nu le poți schimba, menținând o stare emoțională pozitivă.

Atunci când ești rezilient, percepi situațiile dificile ca un context de învățare din care ieși mai puternic.

Reziliența este mai mult decât capacitatea de a face față unei experiențe dificile. Când ești rezilient ești mai bine pregătit să cauți noi oportunități, să îți asumi riscuri rezonabile pentru a-ți atinge scopurile. Asumarea de riscuri poate duce uneori la eșecuri, dar, în același timp, creează oportunități pentru a obține succesul și, în acest fel, pentru a îmbunătăți imaginea de sine.

Pentru un copil, cu cât numărul de provocări este mai mare, cu atât îi va fi mai greu să fie rezilient. Cu toate acestea, reziliența este o capacitate pe care fiecare o poate dezvolta, adulții din preajma copilului având o contribuție semnificativă în acest sens.

Reziliența se formează pe fondul unei relații pozitive dintre adulți și copii.

Oricât de mult efort am depune să le oferim copiilor noştri o viață lină și ușoară, vor exista situaţii, de-a lungul vieţii lor, în care aceştia vor fi nevoiţi să întâmpine dificultăţi, să răspundă provocărilor, să ia atitudine şi chiar să înfrunte situaţii extreme. Ar fi naiv să credem că este posibil să punem un glob de cristal peste întreaga lor existenţă. Dar, ceea ce putem face este să le dezvoltăm copiilor anumite abilităţi care să îi ajute atunci când le este greu. Astfel, putem spera că încercările dificile ale vieții lor nu vor reuși să îi sfărâme, iar dacă îi dărâmă cumva, ei vor ști cum să se ridice.

Cum îți poți ajuta copiii să-și dezvolte reziliența încă de la vârste foarte mici?

Folosindu-te de simplitate, petrecând timp cu ei, făcând împreună activități specifice vârstei lor și oferindu-le acele jucării care pe lângă distracție le dezvoltă și o serie de abilități.

Pornind de la ideea de simplitate, creativitate și reziliență, noi am creat „Orășelul Stinghiuță”, o jucărie din lemn, aparent simplă, dar care oferă beneficii multiple.

Acesta conține 120 de piese din lemn, o bilă, și un set de instrucțiuni care îi ajută pe toți participanții să construiască clădiri faimoase precum: Ateneul Român, Casa Presei Libere, Panteonul, Castelul de apă, Circuitul Cu Bilă.

Care sunt beneficiile jocului cu „Orășelul Stinghiuță” ?

✅ impulsionează creativitatea

✅dezvoltă reziliența

✅ impulsionează motivația

✅ dezvoltă puterea de concentrare

✅ dezvoltă capacitatea de organizare

Copiii noștri au toată viață înainte pentru a fi adulți și a se confrunta cu toate problemele vieții, însă au la dispoziție doar un timp foarte scurt pentru a fi copii și a-și trăi copilăria.

Oferă-le bucuria de a se juca și de a-și dezvolta abilități noi cu ajutorul „Orășelului Stinghiuță”.

Îți mulțumesc mult că ai citit aceste rânduri și îmi doresc să-ți fi fost de folos. Mă simt onorată să pot comunica cu tine pe acest canal și dacă te pot ajuta cu ceva, dă-mi un semn.

Cu drag, Anamaria Chiș

This Post Has 2 Comments

  1. Claudia

    Bună seara.
    Copilul meu autist încă este în faza în care ii este foarte greu să își exprime trăirile.
    Voi cumpăra cartea cu prima ocazie.
    Îmi doreac foarte mult să îl ajut.

    1. Anamaria Chiș

      Spor la lecturat și îmi doresc să vă fie de un real folos.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes