Este destul de obișnuit ca un copil să trecă prin situații de respingere,fie de teamă, din cauza schimbărilor de dispoziție sau a stadiilor normale de dezvoltare a copiilor. Asta nu trebuie să fie un motiv de îngrijorare pentru părinți sau pentru copil.

În primii ani de viață și la grădiniță, prieteniile copiilor se formează în jurul jocului. La acea vârstă, copiii consider că dacă se joacă cu cineva, înseamnă că îi e prieten. Prieteniile durează rareori mai mult de un an, însă ele sunt vitale pentru creșterea, încrederea în sine și starea de bine copilului.

Alegerea prietenilor este decizia copiilor

Un studiu publicat în 2015 în revista Psychological Science spune că prieteniile copiilor sunt destul de schimbătoare iar cele care durează cel mai mult se bazează pe asemănări. Nu toții copiii sunt prieteni, așa că nu forțați prietenii sau interacțiuni între copii care nu par atrași natural să se joace împreună. Așadar, e ok să nu împartă și să nu dorească să se joace cu cineva. Dar trebuie să le povestim copiilor și că e ok ca alt copil să nu împartă cu ei o jucărie sau să nu vrea să se joace cu ei în acel moment.

Ce mai trebuie să știți?

Țineți cont de stadiul de dezvoltare a copilului vostru, de vârsta și tipul de joacă pe care îl preferă. E foarte important să înțelegem ce tip de joacă preferă copilul, de ce e pregătit, de ce îi e teamă să se joace cu alți copii sau evită interacțiune. Fiți atenți și dacă provoacă conflicte pentru a fi inclus în joc. Aici trebuie să fim foarte buni observatori și să intervenim doar când ei nu mai fac față situațiilor.

Încercați să sprijiniți prieteniile copilului, nu să le controlați. Lăsați-le spațiu celor mici să-și facă prieteni, să se joace, să greșească și să învețe din asta, cu prietenii lor, fără a fi tot timpul prezenți sau implicați.

Dacă ești constant în spatele lui, încerci să înlături orice obstacole, să rezolvi orice problemă, conflict și așa mai departe, îi transmiți faptul că nu ai încredere în el. Acest lucru va avea efecte directe asupra propriei stime de sine a copilului, iar sentimental de respingere va fi simțit și mai puternic.

Când un copil are parte de respingere mereu, atunci e momentul să interveniți pentru a vă ajuta copilul. Respingerea repetată încă de la grădiniță poate fi un semn că mai târziu, la școală, copiii vor fi victimele bully-ingului, ale izolării sau depresiei. Diferența dintre copiii respinși și cei populari este că primii nu pot citi comportamentele celorlalți, au o impulsivitate și agresivitate crescute și nu știu să împartă sau să facă cu rândul.

Cum poți să-l ajuți pe copil să treacă peste respingere

  1. Învață-ți copilul să-și facă prieteni.Pornește de la clasicele: bună, vrei să te joci cu mine? până la abilități de a identifica emoțiile celuilalt pentru a-i putea adapta răspunsul.
  2. Schimbă rolul copilului. Adesea, copiii nu știu cum să interacționeze și să capteze atenția celorlalți și vor avea comportamente agresive. Evident, acești copiii vor fi respinși de grup. Ce poți face în situația asta? Lucrează cu copilul pentru a progresa spre un comportament dezirabil și remarcați apoi cu voce tare schimbările.
  3. Fă echipă cu copilul care are parte de respingere. Joacă-te alături de el ca un copil, râzi mult, arată cât e de amuzant și bine să te joci cu el și atunci și ceilalți copii vor fi mai deschiși să se joace cu el.
  4. Jucați-vă jocuri interesante. Puteți să-l învățați pe copil jocuri interesante, populare printre copiiși încurajează-l să propună jocul acolo unde are dificultăți în a fi acceptat. Un astfel de joc, dacă prinde, va transforma situația în favoarea copilului. Ceilalți vor începe să-l privească cu alți ochi și nu vor mai recurge la respingere.
  5. Sugerează-i să aducă o jucărie sau un accesoriu care se potrivește temei de joacă. Un costum interesant ar putea să-l scoată pe copilul care a avut parte de respingere din anonimat și să-l transforme într-un copil dorit, cu idei bune, interesant, amuzant.

Însă dacă copilul tău se chinuie la acest capitol, cu învățarea abilităților sociale, emoționale, cu temperarea impulsurilor sau a emoțiilor puternice, este înțelept să apelezi la un specialist.

Noi putem să-ți recomandăm EQ Game, un joc care îl ajută pe copil să-și dezvolte inteligența emoțională și socială și îl învață cum să fie flexibil, să se adapteze mai ușor și să coopereze mai bine cu ceilalți.

Iar dacă vrei să lucrezi împreună cu copilul tău ca să înțelegeți mai bine emoțiile și felul în care acestea inflențează deciziile, intră în Programul GENIU. Este un program online ce se întinde pe 7 săptămâni, în care vei învăța despre cele 7 abilități necesare dezvoltării inteligenței emoționale.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse