„De ce să merg la grădiniță, când eu am deja o casă?”
Grădinița reprezintă un pas extrem de important în viața unui copil. Un pas care-i va defini parcursul și succesul pe care-l va avea în viață, atât pe plan profesional, cât și pe plan social.
Într-o lume ideală, copilul tău ar adora acest loc unde se împrietenește cu alți copii de vârsta lui și ar înțelege că tot aici își dezvoltă abilități esențiale pentru viața de zi cu zi…abilități pe care nu le-ar putea dobândi stând acasă!
Cu toate acestea, nu trăim într-o lume ideală.
Așa că este foarte posibil să te confrunți cu țipete, lacrimi și tantrumuri în drumul spre grădiniță sau la intrarea acolo. Toate acestea însoțite de cuvinte repetate, care-ți rup inima în două:
Iar tu, ca părinte, oricât ai vrea să fii de tare, treci prin propriul tumult interior, ești foarte tentat să-l iei pe cel mic înapoi acasă, acolo unde se simte în siguranță.
Dar asta ar însemna să îi iei șansa de a descoperi bucuriile specifice grădiniței! Poate ai încercat deja mai multe strategii pentru a-l obișnui pe cel mic cu noul mediu… însă nimic nu a funcționat.
Din fericire, există răspunsuri la toate aceste lacrimi, conflicte și experiențe amare – atât ale copiilor, cât și ale părinților, când vine vorba de procesul de adaptare la grădiniță.
Descoperă cele peste 200 de soluții și jocuri testate de Simona care vor funcționa și la copilul tău, astfel încât nu doar să se adapteze la grădiniță, ba chiar să o îndrăgească!
Cartea este structurată în 11 capitole distincte ce oglindesc cele mai importante nevoi de bază, trăiri, întrebări și emoții ale copilului în procesul adaptării la grădiniță.
„Am nevoie să mă familiarizez cu noua experiență pe care o voi trăi! Nu știu ce înseamnă grădinița și de ce trebuie să mă mut din casa mea.”
Descoperă metodele unice, deja testate, care te vor ajuta să îți familiarizezi din timp copilul cu ideea de grădiniță și să-i oferi optimism, încredere în sine și curajul de a începe o nouă etapă a vieții.
„Am nevoie să știu că ajung într-un loc care să-mi placă și să fiu entuziasmat de experiența aceasta!”
Află ce se ascunde, de fapt, în spatele refuzului copilului tău de a merge la grădiniță! Și nu doar atât, ci descoperă și cele 10 întrebări care-ți vor oferi cea mai bună cale pentru a-i dezvolta celui mic sentimentul de siguranță și încredere, oriunde s-ar afla.
„Am nevoie să exersez „viața de grădiniță” în propria mea familie, în locul unde mă simt în siguranță!”
Te confrunți cu lacrimi, țipete, lovituri și refuzuri când vine vorba de a vă pregăti pentru grădiniță? Descoperă pașii simpli și concreți prin care să poți soluționa toate aceste manifestări neplăcute, atunci când cel mic nu s-a obișnuit, încă, cu ideea de a merge la grădiniță!
„Am nevoie să știu cine sunt, ce pot și cât de bine mă pot descurca singur! Sunt independent!”
Descoperă nu doar care sunt cele mai importante calități de care copilul tău are nevoie pentru a se adapta cu succes la grădiniță, ci și o serie de jocuri și activități educative pe care le poți folosi pentru ca acesta să și le dezvolte din timp!
„Am nevoie să am încredere în mine, să mă cunosc, să exersez în ritmul meu și să știu că sunt valoros!”
Încrederea în sine – o calitate de care cel mic are nevoie nu doar pentru a se adapta la grădiniță, ci pentru tot restul vieții sale! Descoperă în acest capitol cele mai utile sfaturi și jocuri pentru a-l transforma pe copilul tău într-un om încrezător, optimist și descurcăreț!
„Am nevoie să știu ce să fac atunci când cred că emoțiile nu mai sunt de partea mea!”
Află de ce nu este suficient să încerci să elimini emoțiile negative ale copilului tău, precum furia sau frica. Mai degrabă, învață cum să îl ajuți să își gestioneze emoțiile, indiferent de cât de inconfortabile ar fi – o abilitate care-i va fi de folos toată viața!
„Am nevoie să știu cum să-mi fac prieteni, cum să-mi rezolv problemele cu ei și cum să le înțeleg intențiile!”
Descoperă nu doar cum să-l ajuți pe cel mic să-și păstreze relațiile de prietenie, ci și cum să-și rezolve conflictele cu ceilalți copii! În acest capitol ai toate etapele, deja testate, pentru ca cel mic să-și păstreze prietenii pe termen lung, în ciuda eventualelor neînțelegeri!
„Am nevoie să știu că ești de partea mea, a copilului de acum și a adultului ce voi deveni cu sprijinul tău!”
Un capitol adresat în special părinților, care oferă atât răspunsuri cu privire la adevăratele motive pentru care copiii plâng când trebuie să meargă la grădiniță atât la începutul anului școlar, cât și de-a lungul lui!
„Am nevoie să simt că și eu am controlul vieții mele, că pot să iau decizii și-mi vine și mie rândul să decid singur ceea ce-mi doresc!”
Orice i-ai spune copilului tău, el face fix invers; dacă tu spui nu, el spune da. Descoperă în acest capitol cele mai creative soluții, concretizate în jocuri și activități simple care vor rezolva problemele ce țin de cooperare între tine și copilul tău!
„Am nevoie să mă reconectez cu familia mea, să simt că, orice s-ar întâmpla, există cineva care mă iubește doar pentru că sunt Puiul tău de Om!”
Afecțiunea pe care i-o dăruiești copilului tău nu îi oferă doar încredere și siguranță, ci va defini și modul în care acesta se va apropia sau va respinge alte persoane! Află cum să folosești stilul unic de atașament al copilului tău pentru a-l ajuta să se adapteze mai rapid și mai ușor la noul mediu al grădiniței!
În acest capitol suplimentar, vei învăța cum să creezi strategia special croită pentru tine și copilul tău, pentru a gestiona și alte refuzuri din partea acestuia!
Licențiată în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației, specializarea Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar, Simona Șuhani și-a construit vocația în jurul educației, a dragostei pentru copii și a pasiunii pentru jocurile dedicate acestora.
Astfel, și-a continuat studiile urmând cursurile programului de Master Resurse Umane în Educație: Formare și Management.
De-a lungul anilor de experiență ca educatoare, Simona a observat că acest rol nu este deloc unul ușor, fiindcă trebuie să împace atât frica de abandon și tristețea cu care se confruntă micuții, cât și neliniștea și sentimentul de vină al părinților care își lasă copiii la grădiniță.
Bazându-se pe această formare, Simona a publicat o serie de cărți adresate părinților și copiilor, pentru a-i ajuta pe aceștia să se bucure împreună de fiecare clipă liberă, cu scopul de a se reconecta și a coopera.
Activitățile și jocurile propuse de Simona în cartea Adaptarea la grădiniță se bazează atât pe studiile sale de specialitate, cât și pe baza experienței propriu-zise, cu ajutorul copiilor și a părinților deschiși la propunerile primite.
Astfel, ea și-a propus să ofere într-un singur loc, cât mai sintetizat, tot ceea ce știe despre adaptarea copiilor la grădiniță, în speranța că va aduce o schimbare pentru echilibrul emoțional al tuturor: părinți, copii și educatoare.
Această carte îți oferă nenumărate metode și idei pentru a-l adapta rapid pe cel mic la grădiniță, așa că poți realiza combinația care se potrivește cel mai bine copilului tău, în funcție de nevoile și experiența lui de viață și de planurile tale de viitor.
Sfaturile prezentate în carte pot fi adaptate și în cazul altor schimbări din viața copilului, precum intrarea la creșă sau la școală. Asta datorită faptului că 80% din strategia prezentată îți va arăta factorii care îmbunătățesc reziliența în fața schimbărilor.
Descoperă o serie de jocuri și activități simple prin care poți simula alături de copilul tău numeroase situații și contexte din rutina grădiniței, tocmai ca să-i oferi siguranță, încredere și conectare copilului tău, la timpul potrivit.
Pe parcursul acestei cărți, vei găsi numeroase strategii prin care-i vei putea dezvolta copilului tău multe calități esențiale de-a lungul vieții, precum: independența, încrederea în sine, autoaprecierea, autonomia sau abilitățile socio-emoționale!
Descoperă numeroase studii psihologice, din care autoarea a extras sfaturile esențiale pe care le poți aplica în variate contexte cotidiene, prin acțiuni clare și pragmatice.
În paginile acestei cărți vei găsi o busolă care te va ghida, pas cu pas, în călătoria dezvoltării copilului tău din punct de vedere relațional, emoțional si cognitiv. La ce vârstă ar trebui să împartă cu ceilalți? De ce copilul tău preferă să se joace singur și nu cu ceilalți? De ce nu s-a integrat în grupul de la grădiniță?
Un joc de societate numit „Maria te cheamă la joacă”, pe care îl puteți juca la cel puțin o săptămână de la începerea grădiniței.
Cu ajutorul provocărilor oferite de acest joc, vei descoperi ce anume îi place copilului tău la grădiniță, ce strategii adoptă pentru a rezolva anumite situații de tip problemă și în ce stadiu se află abilitățile sale socio-emoționale.
Odată ce vei citi această carte, vei descoperi o oportunitate deosebită pentru familia ta de a vă distra, a învăța, a crește și a vă descoperi împreună, așa cum nu ați mai făcut-o până acum.
Cu toate acestea, dacă ți se pare că această carte nu e pentru tine sau copilul tău, ai posibilitate de retur timp de 30 de zile fără explicații.
Este extrem de simplu!
Unele jocuri sunt recomandate a fi aplicate înainte de începerea grădiniței, pe când altele pot fi realizate chiar în timp ce copilul deja merge la grădiniță. Scopul acestei cărți este de a te însoți pe tot parcursul aventurii, atât la bine, cât și la greu.
În această carte vei putea intra în lumea grădiniței pentru că ți se va explica exact cum decurge o zi de grădiniță și motivele pentru care ziua este planificată într-un mod anume de către educatoare. În plus, vei afla ce poți face tu, în calitate de părinte, astfel încât copilul tău să fie mai încrezător în sine, perseverent, cooperant, rezilient și empatic, ca să aibă parte de o experiență de calitate, exact așa cum tu îți dorești.
Această carte oferă jocuri, activități educative și alte sfaturi și idei pentru ca tu să-ți ajuți copilul să-și dezvolte calități precum independența, încrederea în sine, empatia, cooperarea, conectarea, dezvoltarea emoțională (recunoașterea, exprimarea și înțelegerea emoțiilor). Aceste abilități îi vor fi de folos pe parcursul vieții și în afara mediului de la grădiniță!
Cartea cuprinde 11 capitole, dintre care 3 se concentrează în special pe grădiniță și activitățile educative desfășurate de către cadrele didactice pentru a realiza tot acest proces cât mai transparent pentru părinți. Celelalte capitole se concentrează pe abilitățile sociale și emoționale ce vor îmbunătăți considerabil experiențele pe care copilul tău le va trăi atât la grădiniță, cât și în alte contexte. De exemplu: creșterea toleranței la frustrare, reziliența (“Nu mai vreau să încerc!”), autonomia (“Nu pot!”), conectarea (“Te urăsc!”), motivația („Nu vreau!”) și multe altele.
Capitolul 11 este special alocat acestui subiect, cum poți să transferi toate ideile și sfaturile primite pentru adaptarea copilului la grădiniță către alte activități pe care copilul le refuză.
Comandă cartea acum și ai posibilitatea de a plăti fie online, prin card, fie prin ramburs, la curier. Astfel, o vei prima la tine la ușă, iar taxa de curierat este de doar 13 lei în aria de acoperire FAN Courier.