„Problema nu este problema. Problema este atitudinea noastră faţă de problemă.” – Căpitanul Jack Sparrow, Piraţii din Caraibe

În primii ani de viaţă, ai noştri copii învaţă să vorbească, să meargă, să-şi exprime emoţiile, să şi le stăpânească; învaţă să-şi facă prieteni, să socializeze, să fie departe de mami şi tati (la grădiniţă sau la bunici, de exemplu); învaţă să facă lucruri grele, să joace jocuri, să facă parte dintr-o echipă, să se antreneze, să persevereze…. învaţă să trăiască.

Şi printre toate aceste procese de învăţare, apar probleme, mai mici sau mai mari, probleme cu turnul care se tot dărâmă, cu prietenul din parc care i-a luat jucăria şi nu vrea să i-o mai dea înapoi, cu mami care nu vrea să-i cumpere jucăria sau cu şireturile pe care nu reuşeşte să le lege şi câte şi mai câte…

Sau poate aceste probleme fac parte din procesul de învăţare? Şi sunt normale şi chiar necesare?

„Fiecare problemă este un DAR. Fără probleme nu există CREŞTERE.”  – Anthony Robbins

Care este atitudinea față de probleme necesară pentru o viaţă de succes?

Să regândim problema. Există atâtea expresii în limba română care conţin cuvântul „problemă” sau se învârt în jurul conceptului şi care ne induc un oarecare stres, o teamă. Spre exemplu, „a avea probleme”, „a face probleme”, „a aduce probleme”, „probleme în paradis”, „a ridica o problemă” şi multe altele.

Pentru a putea creşte copii care să îmbrăţişează provocările, care caută soluţii şi nu se blochează în faţa problemelor, trebuie să reîncadrăm termenul problemă, să-l regândim.

Dac-am putea să vedem problemele ca oportunităţi de creştere, de antrenare a minţii, de a gândi soluţii, de a ne folosi creativitatea şi a ne juca, a ne distra în găsirea diverselor soluţii? Aceasta este atitudinea pe care vrem să le-o insuflăm copiilor şi care le va fi atât de necesară pentru o viaţă de succes.

Jocuri şi activităţi care dezvoltă abilitatea copiilor de rezolvare a problemelor

Cred că sunteţi de acord cu mine când afirm că rezolvarea problemelor este o abilitate şi încă una necesară pentru o viaţă împlinită. Şi, ca orice abilitate, poate fi învăţată, dezvoltatăşi cultivată!

Şi cu cât acordăm mai multă atenţie unui lucru şi cu cât ne antrenăm mai mult, cu atât vom reuşi să devenim mai buni în acel domeniu.

În articolul precedent v-am prezentat strategii de cultivare a abilităţii de rezolvare a problemelor, pe vârste. Acum vă oferim mai multe idei de jocuri şi activităţi care încurajează rezolvarea problemelor, gândirea creativă, cooperarea şi negocierea.piese de puzzle, inteligenta emotionala, eq game

„Spune-mi şi voi uita, ÎNVAŢĂ-MĂ ŞI VOI REŢINE, IMPLICĂ-MĂ ŞI VOI ÎNVĂŢA.” – Benjamin Franklin

Tehnica brainstorming-ului

Pentru a putea gândi diverse soluţii la probleme şi a nu se bloca pe soluţia corectă, cea mai potrivită, tehnica brainstorming-ului poate fi extrem de utilă. Povestiţi-le copiilor regulile principale: avem un subiect, o problemă şi încercăm să gândim cât mai multe soluţii, fără a ne preocupa dacă sunt cele potrivite sau nu, fără a le evalua în această etapă.

Atenţie: în brainstorming nu există idei proaste. Nu judecaţi şi nu evaluaţi.

În schimb, ajutaţi procesul creativ prin întrebări deschise, întrebări prin care copilul să exploreze subiectul, să-l dezvolte, să formuleze ipoteze.

Atelierul de creaţie

Puneţi-le copiilor la dispoziţie diverse materiale, de la creioane colorate, markere, lipici, plastilină, foarfece, hârtie, carton, materiale textile etc. Invitaţi-i să creeze, să-şi lase imaginaţia liberă şi să construiască ceva.

Oricare ar fi alegerea lor, vor întâmpina diverse dificultăţi şi deci vor avea nevoie şi de soluţii. Aceste „jucării deschise”, care nu servesc unui singur scop de joacă, sunt foarte eficiente pentru stimularea creativităţii şi găsirea de soluţii pe cont propriu.

Jocuri de construcţie

Activităţi şi atitudini care promovează rezolvarea problemelor 1Cărămizile de construcţie sunt una dintre jucăriile preferate ale copiilor.

Fie că vorbim de cărămizi de lemn simple sau folosite într-un joc ingenios precum Jenga, fie că vorbim de cărămizi tip lego, toate acestea sunt modalităţi eficiente de căutare de soluţii şi încercarea lor până o găsim pe cea potrivită.

Nu e de mirare că Lego a fost apreciată drept jucăria secolului, deşi a fost inventată în urmă cu 85 de ani.

Joaca de-a detectivii

Copilul vostru este pasionat de enigme, de cărţi şi filme poliţiste, cu detectivi sau mistere de dezlegat, precum cele cu Sherlok Holmes? Atunci un astfel de joc este pentru el.

Compuneţi o serie de bileţele cu indicii care să ducă către rezolvarea misterului. Le puteţi pune într-o cutie de unde copilul să extragă câte un indiciu şi după fiecare să formuleze anumite ipoteze şi soluţii până este sigur că a rezolvat misterul fie puteţi să organizaţi o căutare de comori cu indicii!

La acest joc se pune accentul pe gândire, analizare şi comparare.

Pânza de păianjen

Cu siguranţă aveţi pe-acasă un ghem de lână sau sfoară pe care să-l daţi copilui pentru a construi o pânză de păianjen. Cel mai potrivit loc pentru acest joc ar fi afară, însă se pot găsi soluţii şi într-o cameră mai mare, precum sufrageria!

Cum se joacă: copilul face un traseu cu ajutorul sforii prin locul pe care şi l-a ales, astfel încât să semene cu o pânză de păianjen sau cu un joc de lasere (precum cele de la muzeu, folosit ca avertizare de hoţi). Următorul pas, şi cel mai distractiv, este să se strecoare printre sfori, fără să le atingă!

Pentru copiii mai mari, puteţi încerca varianta pe întuneric (pot atinge sforile dar nu le pot vedea) sau legat la ochi şi cu instrucţiuni verbale din partea cuiva.

Naufragiat pe-o insulă pustie

insula putieAcesta este un excelent joc pentru dezvoltarea imaginaţiei, a creativității, a gândirii critice şi practice, în acelaşi timp.

Cum se joacă: îţi închipui că eşti naufragiat pe o insulă pustie pentru două săptămâni (atunci vei fi salvat) şi trebuie să decizi asupra a 10 obiecte pe care să le iei cu tine. Majoritatea acestor obiecte reprezintă soluţii la problemele pe care ai putea să le întâlneşti pe insulă…

Cu siguranţă vă puteţi gândi şi la alte jocuri care să-i îmbunătăţească abilitatea de rezolvare a problemelor precum puzzle-urile, jocurile de strategie (Şah, Dame, Morişca), Tangram şi lista rămâne deschisă.

Primul joc de societate din România creat special pentru dezvoltarea inteligenţei emoţionale

Pentru ca ai voştri copii să devină maeştri în găsirea de soluţii, este esenţial să-i ajutaţi să-şi antreneze inteligența emoțională care îl va ajuta pe copil să comunice mai eficient, să îşi dezvolte creativitatea și încrederea în forțele proprii, şi să exerseze luarea de decizii, rezolvarea de probleme sau să-şi mărească toleranţa la frustrare, precum în cazul pierderii la un joc.

Vă propunem jocul EQ Game – Alfabetul inteligenţei emoţionale , primul joc de societate din România creat special pentru dezvoltarea inteligenţei emoţionale.

Jocul a fost gândit iniţial pentru intervalul de vârstă 4-12 ani însă nu demult l-am regândit astfel încât să fie jucat cu plăcere de întreaga familie pentru că şi noi, adulţii, avem nevoie să ne cultivăm inteligenţa emoţională şi putem s-o facem acum într-un mod distractiv, alături de copii.eq game - jocul inteligentei emotionale

Bucurați-vă și dumneavoastră de toate beneficiile acestui joc și aflați mai multe despre importanța inteligenței emoționale de aici: http: //tikaboo.ro/eq-game-apr/

This Post Has One Comment

  1. Geo Pana

    Multumesc pentru cartea „Copilul tau este un geniu”, am asezat multe aspecte legate de relatiile in familie o data cu citirea ei:)
    Multumesc pentru articolele pe are le-am citit cu interes si multumesc pentru munca faina pe care o impartasiti si noua!
    Cu drag,
    Geo Pana

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes