Iarna este deja aici şi zilele par să se scurgă cu repeziciune. Crăciunul este din ce în ce mai aproape şi aveţi atât de multe lucruri de făcut. Trebuie să faceţi curăţenia generală de Crăciun, să cumpăraţi cadouri pentru toată lumea, să organizaţi ieşirea de Anul Nou, vizitele de Crăciun, venirea bunicilor şi câte şi mai câte…
Stai. Pune puţină pauză.
Îţi propun să le iei pe rând şi să nu uiţi de adevăratul spirit al Crăciunului, de a fi buni, a dărui şi a petrece timp cu cei dragi. Dacă ai copii mici, aşa cum şi eu am, eşti conştient că ei nu vor fi mereu mici şi nu ai foarte multe zile de Crăciun sau treceri dintre ani şi vacanţe de iarnă la dispoziţie, să le petreceţi împreună, să vă bucuraţi pe deplin de fiecare moment, de fiecare boacănă sau zâmbet.
Eu îmi doresc să fac din aceste sărbători de iarnă unele pe care să le ţin minte, şi eu şi copii mei, pentru toată viaţa. Iar asta se traduce în timp petrecut împreună. Timp de calitate. Timp de bucurie. Timp de conectare. Timp de joacă şi de râsete, de zâmbete şi, hai să recunoaşte, de plânsete şi emoţii puternice.
Vorba poetului „bucuroşi le-om duce toate…”, numai să fim împreună şi prezenţi cu adevărat unii pentru ceilalţi.
Dacă ești o persoană căreia îi plac listele şi organizarea, ca mine, o să te simţi mult mai în siguranţă cu temele făcute despre activităţile faine, constructive, distractive şi, de ce nu, inedite pe care să le faceţi împreună cu cei mici.
Caldendarul Advent – o tradiție de sărbători
Nu ştiu dacă toată lumea cunoaşte această tradiţie, a calendarului de Advent, eu însămi am descoperit-o în urmă cu vreo 3 ani. În principiu, este vorba de a număra zilele până la Crăciun începând cu 1 decembrie, iar fiecărei zile îi este dedicată o activitate, o lectură, o faptă bună sau chiar mici surprize sau jucării.
Însă frumuseţea vine din surpriza de care avem parte în fiecare zi deoarece putem deschide doar câte o uşiţă în fiecare zi, nu putem vedea ce surprize ne rezervă decât ziua prezentă.
Istoria calendarului de Advent
Calendarul de Advent reprezintă expresia nerăbdării și a pregătirii în așteptarea sărbătorilor, numărând la propriu, zi cu zi, până în Ajunul Crăciunului. Cu fiecare zi mai aproape de Crăciun, toate acele lucruri micuţe pe care le facem au menirea să ne îmbogățească sufletește, să ne bucure și să ne introducă treptat în atmosfera Crăciunului.
Deși Adventul ca perioadă de pregătire spirituală este celebrat în biserică încă din secolele V-VI, se pare că tradiția calendarului de Advent este relativ recentă.
Există o legendă care spune că un preot de la un orfelinat era întrebat zilnic de copiii nerăbdători cât mai este până la Crăciun. Văzând curiozitatea lor, preotul a avut ideea să le înșire 24 de lumânări și să le aprindă în fiecare zi câte una. Așa copiii știau sigur când vine Crăciunul.
Primul calendar de Advent așa cum îl știm astăzi a fost confecționat în 1851, iar primul tipărit a apărut în 1902, în Hamburg.
Calendarul de Advent în zilele noastre
Calendarele pe care le vedem peste tot în magazine sunt convențional numerotate de la 1 la 24.
În zilele noastre, aceste calendare au devenit nelipsite distracții, în forme diverse și cât mai originale. Știm cu toții că nu doar copii sunt cei care își stăpânesc cu greu curiozitatea de a desface toate ușițele deodată, pentru a descoperi ce surpriză se ascunde în spatele lor: o bucățică de ciocolată, un cadou mic, o activitate plăcută în familie, o jucărie sau un mesaj.
Cum puteţi transforma ideea Calendarului Advent în tradiţie de familie
Dacă îţi doreşti şi tu să introduci acest obicei în familia voastră, şi, cine ştie, să devină o tradiţie de familie, ai nevoie să câteva pregătiri.
1.Calendarul de Advent, propriu-zis
Aici poţi alege din mai multe variante. Poţi cumpăra unul sau puteţi confecţiona în familie, un astfel de calendar personalizat. Dacă alegi cea de-a doua variantă, aşa cum facem şi noi an de an, va fi ca şi cum aţi organiza atelierul Moşului în propria sufragerie.
Un proiect la care să lucraţi toţi, fiecare după propria putinţă şi preferinţă, pentru un scop comun: un calendar frumos, personalizat, cum nu e altul, calendarul vostru de Advent de anul acesta.
Iată câteva idei de materiale pentru confecţionarea calendarului:
Sfoară pe care se agaţă 24 de plicuri, prinse cu cârlige (numerotate, preferabil cu brăduţi, reni sau alte simboluri de sărbători)
24 de ciorăpei (din hârtie sau fetru) agăţaţi pe o sfoară sau alt suport
Din capace de sticle de plastic
Din tuburi de hârtie igienică sub diverse forme, de casă, de brad etc
Din conuri de hârtie
Într-un borcan frumos de sticlă (eventual decorat de sărbătoare) puneţi cele 24 de bileţele cu activităţi.
2. Activităţile, surprizele sau micile cadouri pentru fiecare zi în parte
Acum că aţi confecţionat (sau cumpărat) Calendarul de Advent, nu vă rămâne decât să pregătiţi surprizele pentru fiecare din cele 24 de zile, în aşteptarea Crăciunului.
V-am pregătit o listă cu peste 25 de idei din care să le selectaţi pe acelea care vă plac cel mai mult şi care sunt mai potrivite familiei voastre.
Citiţi o poveste de Crăciun – câteva recomandări de poveşti de Crăciun, cum ar fi poveștile clasice: Cum a furat Grinch Crăciunul, de Dr. Seuss, O poveste de Crăciun, de Charles Dickens sau nou apărutele: Cum a salvat Felix Crăciunul (o poveste de Advent cu 24 de povești și jumătate) sau POvești muzicale – Spărgătorul de nuci, de la editura Litera.
Compuneți scrisoarea către Moș Crăciun
Beți un ceai cald cu miere și scorțișoară
Curățați ghetuțele pentru venirea lui Moș Nicolae
Citiți legenda Sfântului Nicolae
Ascultați colinde
Faceți o ședință foto (acasă sau la studio) de sărbătoare
Mergeți la un spectacol de sărbătoare precum baletul „Spărgătorul de Nuci” sau de colinde
Faceți un om de zăpadă
Mergeţi la săniuş
Adunați haine, jucării și cărți pentru a le dona
Impodobiți casa de sărbătoare
Meşteriți felicitări pentru bunici sau pentru alte persoane dragi
Vedeţi împreună un film sau animaţie de Crăciun – pentru mai multe sugestii vedeți articolul nostru „10 cele mai frumoase filme de Crăciun de văzut în familie”
Seară de jocuri în familie
Faceți turtă dulce
Meșteriți ornamente pentru brad
Plimbare în natură și cules conuri
Mergeți la patinoar
21 decembrie este solstițiul de iarnă. Pregăţiţi ghicitori sau informaţii ştiinţifice despre iarnă, despre zăpadă, despre lunile anului sau fenomenele meteo specifice iernii. Acestea pot fi folosite în mai multe zile, nu doar pe 21.
Petrecere în pijamale
Savuraţi o cană de ciocolată caldă
Filmează un video cu mesaje de Crăciun pentru cei dragi
Împodobiți bradul și ascultați muzică de sărbătoare
Joc senzorial de căutare în sacul Moşului
Ghicitori despre iarnă, zăpadă, Crăciun, personaje de iarnă
Vizitați un târg de Crăciun
Tradiții de sărbători pe care copiii le vor ține minte toată viața
Unele din cele mai vii și mai plăcute amintiri pe care le avem sunt din perioada sărbătorilor de iarnă, cu miros de brad, mere coapte și scorțișoară și cu luminițele magice ale casei împodobite de sărbătoare.
Eu mi-am dorit să aduc puțină magie și idei de conectare și de creare de amintiri pe viață, în special în această perioadă, mai presus de cadouri, jucării și haosul de pe străzi și din magazine.
Ce ziceți, încercați și voi aceste activități cu mine?
Vă aştept cu impresii şi feedback pe grupul de facebook Clubul lui Tikaboo, pentru a împărtăşi poze ale calendarelor pregătite de voi şi cu activităţi inedite care v-au făcut aşteptarea Crăciunului mai uşoară şi mai distractivă.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 214 shares