Când vine momentul „zborului” din cuibul părintesc, când își înalță aripile și zboară spre alte locuri necunoscute, adolescenții poartă în spate un bagaj cu lucruri pe care le-au adunat de acasă în toți anii când au fost acolo, lucruri care țin de educația, de îndeletnicirile lor, de preocupări, de valori, de trăiri, de modul în care s-au format și au crescut.

Sunt câteva lucruri, deși cu siguranță lista poate fi extinsă și adaptată în funcție de propriile convingeri, pe care orice adolescent ar trebui să le știe înainte să plece la facultate sau înainte să plece de acasă, oriunde s-ar duce și orice ar alege să facă în viitor.

Așadar, printre acele lucruri utile oricărui adolescent, este indicat ca înainte să-și ia zborul și să se așeze în alte locuri, departe de părinți și departe de ajutorul zilnic al lor, viitorul adult să știe:

1. Cum să își seteze un buget de care să se folosească și pe care să nu îl depășească.

Stabilirea unui buget e un lucru necesar atunci când adolescentul pleacă de acasă, pentru că, fie că muncește, fie că primește bani de acasă, fie că primește o sumă de bani și de acasă și are și un serviciu, are nevoie să poată să se întrețină și să nu fie nevoit să ajungă în punctul în care să nu aibă bani pentru hrană sau pentru chirie, de exemplu. Așadar, e indicat ca adolescentul să-și prioritizeze cheltuielile, să înțeleagă care sunt cheltuielile cu adevărat necesare (chirie, hrană, utilități etc.), cât pune deoparte pentru timpul liber și pentru ieșirile cu prieteni, cât pune deoparte pentru un articol vestimentar etc.

A stabili un buget nu e un lucru ce îi va fi util doar în perioada facultății, ci și mai departe de aceasta, pentru că va învăța să cheltuie responsabil, va învăța să facă economii, va învăța să își prioritizeze cheltuielile și să aleagă să dea banii doar pe ceea ce este cu adevărat necesar, evitând datoriile.

2. Cum să își pună hainele la spălat. 

Se întâmplă și la adulți „greșeli” de felul acelora în care o haină albă este amestecată cu cele colorate, iar haina albă, la finalul spălării, nu mai e nicidecum albă. Totuși, indiferent de aceste mici erori, adolescentul are nevoie să știe cum să își spele de unul singur hainele și cum se utilizează o mașină de spălat. Cu siguranță îi va fi de folos să știe asta atunci când va avea nevoie de haine curate și va căuta prin manualul de instrucțiuni al mașinii (dacă îl va avea), care, de altfel, e util. Dar nu atât de util ca atunci când înveți acasă care e treaba cu hainele și cu mașinile de spălat.

3. Cum să își gătească mâncăruri simple. 

Dacă nu e pasionat(ă) de bucătărie, de gătit, nu e necesar să știe să facă supe, prăjituri, tocănițe. Dar să își facă un piure sau să își fiarbă un ou ar fi util, mai ales atunci când îi este foame și nu este cantina deschisă, ori atunci când nu are suficienți bani încât să-și cumpere ceva deja preparat. În plus, sigur îi va fi folositor să știe cum să folosească un aragaz și un cuptor, cum să curețe și să taie legume, chiar dacă nu va găti prea des.

4. Cum să schimbe un bec și să își plătească facturile la timp. 

Fără îndoială că un adolescent care pleacă de acasă știind să facă și lucruri practice, precum schimbarea unui bec, citirea apometrelor, plata facturilor la timp (și nu numai), va avea de câștigat pentru că se va descurca fără să fie nevoit să ceară ajutorul sau să depindă neapărat de cineva.

5. Cum să facă curat și să păstreze curat în casă. 

Să învețe să dea cu aspiratorul, să șteargă praful, să își împăturească hainele și să spele vasele sunt abilități care îi vor ușura existența atunci când va locui departe de casă, mai ales dacă va ști să întrețină curățenia pe care o face.

6. Cum să fie sinceri cu ei înșiși și cu cei din jur.

Sinceritatea atât față de propria persoană, cât și față de cei din jur e importantă. E minunat dacă adolescentul va ști să nu se mintă de unul singur și, de asemenea, va ști să nu-i mintă pe cei din jur.

7. Cum să creadă în ei și în puterile lor.

Pot să facă orice, pot să viseze orice, pot să fie orice atât timp cât muncesc, sunt ambițioși și cred în puterile lor nelimitate.

8. Cum să învețe ceva din orice.

Fie că e o experiență negativă sau pozitivă, sunt lecții peste tot. Esențial e să le culeagă și să învețe ceva din fiecare experiență, chiar dacă uneori pare de neînțeles.

9. Cum să asculte înainte să vorbească.

De cele mai multe ori e important să știe să asculte ceea ce vorbesc și transmit cei din jur, să înțeleagă, iar mai apoi să vorbească. Multe dintre neințelegeri se nasc pentru că uneori oamenii nu știu să asculte și să înțeleagă mesajul transmis.

Ce alte lucruri considerați că ar mai trebui să știe un adolescent înainte să plece de acasă? Care ar fi alte aspecte ce l-ar ajuta în viitor?

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse