Plasticul este întâlnit pretutindeni. Potrivit Organizației Națiunilor Unite, între 8 și 13 milioane de tone de deșeuri de plastic ajung în oceane în fiecare an. Utilizate în mod obișnuit într-o multitudine de ambalaje și produse de zi cu zi, cele mai multe materiale plastice pot într-adevăr să elibereze substanțe chimice și să persiste în mediu pentru o perioadă foarte lungă de timp. Pentru a atenua efectele acestui material toxic și poluant, promisiunile de reciclare par mai degrabă un miraj.

De aceea, stă în puterea fiecăruia dintre noi de a schimba ceva măcar în ceea ce privește propriul stil de viață. Să analizăm modul în care utilizăm plasticul și să căutăm idei pentru a-l înlocui, cu certitudinea că alegerile noastre sunt o forță puternică pentru schimbare!

În cartea ei „Spun stop plasticului”, Anne Thoumieux amintește că excluderea plasticului din viața noastră necesită efort și vigilență. La început putem fi chiar descurajați. Prin urmare, autoarea ne recomandă să începem ușor, fără a fi extrem de exigenți în încercarea de a îndepărta tot plasticul de acasă: metoda cu pași mici este mai puțin descurajantă și mai eficientă pe termen lung.

Iată, așadar, 9 idei pe care Anne Thoumieux ni le oferă pentru a reduce consumul de plastic la zero chiar și atunci când avem copii:

  1. Prioritizați jucăriile din material natural

  Există multe jucării care nu conțin plastic: păpuși de bumbac, cuburi de lemn, marmură, jucării din oțel inoxidabil sau din cauciuc pur, elemente naturale (conuri de pin, pene, bețe, apă, pământ …), panglici, jocuri senzoriale … Poate părea dificil, însă depinde de noi să ne alegem luptele și să ne afirmăm valorile în fața copiilor noștri.

  1. Folosiți săpun și șampon solid

  Există suficiente produse specifice pentru pielea și părul copiilor astfel încât renunțarea la sticlele cu șampon sau săpun de plastic să fie posibilă.

  1. Utilizați pahare / sticle de sticlă

 Paharele și sticlele de sticlă au dezavantajul de a se sparge, dar marele avantaj este că acestea nu conțin substanțe. Este binecunoscut faptul că o sticlă din plastic cu apă, lăsată chiar și pentru scurt timp în soare duce la eliberarea unor compuși chimici dăunători organismului uman.

  1. Înveliți gustarea în hârtie

 În locul cutiei de plastic, puteți înveli mâncarea copilului într-o coală de hârtie sau într-o cutie de carton. În acest fel, eforturile către zero deșeuri pot deveni o oportunitate de a ne regândi obiceiurile.

  1. Faceți acadele sau înghețată de casă

Este foarte ușor să preparați înghețată de casă cu forme de înghețată fără plastic. Există nenumărate forme din oțel sau sticlă care pot fi folosite.

  1. Faceți-vă propria plastilină

 Există o mulțime de rețete de plastilină pe internet. În plus, puteți adaugă elemente naturale lutului de modelare pentru a adăuga nuanțe de culoare și parfum.

  1. Alegeți să decorați fără plastic

Decorarea casei, fie că este vorba despre o zi de naștere, de Crăciun, de Paște, de Halloween-ul se poate face și fără plastic, favorizând materialele naturale (confetti din frunze uscate, flori, scoici, pietricele pe care să scrieți cu cretă pentru a înlocui insignele de nume, decorarea casei în carton sau țesătură etc. ). Lăsați-vă imaginația să zburde!

  1. Oferiți cadouri de casă

Este posibil să oferiți cadouri făcute chiar de voi – îi vor bucura pe destinatari, dar și pe copilul mândru de realizările lui și fericit pentru timpul petrecut împreună.

  1. Alegeți scutecele de pânză 

 Scutecele lavabile au devenit foarte populare în ultimii ani și astăzi există mai multe concepte, forme ergonomice și modele frumoase.

Concluzie

Anne Thoumieux amintește că ideea de plastic zero nu este aceea de a arunca toate obiectele din plastic aflate în casă simultan, ci să nu mai consumăm altele noi.

Prin urmare, regulile pe care ar trebui să le luăm în considerare sunt simple:
  • în primul rând, să refuzăm plasticul, mai ales în ambalaje;
  • să alegem alternative durabile;
  • să reutilizăm plasticul atunci când nu putem evita utilizarea acestuia;
  • să reciclăm – este mai bine decât să-l aruncăm;
  • să punem plasticul biodegradabil în compost, ideal industrial;

Așadar, soluția accesibilă tuturor este refuzarea utilizării plasticului ori de câte ori este posibil. Putem începe cu ambalajele și cutiile de unică folosință. Alternative ecologice la plastic există și sunt accesibile. Sticla și oțelul inoxidabil sunt materiale solide durabile, care sunt 100% reciclabile fără degradare. Bambusul, bumbacul, ceara sunt și ele alternative care pot substitui cu succes plasticul.

  Mai multe informații despre cum poți alege jucării prietenoase cu mediul găsești și aici.

  Tu ce idei ai pentru a adopta o viață cu mai puțin plastic? Împărtășește cu noi!

 

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse