Somnul de calitate susține dezvoltarea copilului. S-a demonstrat științific că lipsa somnului poate fi dăunătoare sănătății, poate afecta memoria, gândirea, comportamentul și capacitatea de a ne controla emoțiile.

Însă, pentru mulți copii, a dormi nu este chiar atât de ușor. Unii dintre ei sunt foarte buni la a amâna momentul în care adorm, în timp ce alții se trezesc de mai multe ori pe noapte. 

În acest context, în cartea sa „Cum să trăiești fericit alături de copilul tău”, Catherine Gueguen ne oferă câteva sugestii pentru ca momentul crucial al culcării să nu devină un calvar zilnic. Iată-le!

1.Acceptă-ți propriile emoții fără judecăți

Pentru a preveni transformarea stresului în furie, Catherine Gueguen ne sfătuiește să nu ne reprimăm emoțiile, ci mai degrabă să le identificăm și să descoperim nevoia nesatisfăcută care le-a declanșat. Spre exemplu, da, ai nevoie de momente de calm pentru a simți că ești un părinte bun, ai nevoie de momente de complicitate cu partenerul, iar acest aspect poate fi abordat și în prezența copilului – sinceritatea ta îl va ghida și îl va ajuta în timp chiar și pe el în a reduce intensitatea emoțiilor.

2.Exprimă emoțiile tale către copil

Când afirmi „Devin nervos când văd că te culci târziu; știu că somnul este esențial pentru sănătatea și bunăstarea ta generală”, îl înveți pe copilul tău cum să-și verbalizeze trăirile. În acest fel, își va dezvolta inteligența emoțională.

3.Recunoaște emoțiile copilului

Când spui “înțeleg că ai prefera să mai rămâi cu noi puțin, în loc să dormi. Cred că ești trist că trebuie să mergi la somn. Așa este ?”, această abordare empatică va da copilului un sentiment de siguranță și-l va liniști.

4.Învață-ți copilul să recunoască semnele de oboseală

Mâncărime în ochi, căscat, dificultăți de concentrare – urmărește și să observă cu voce tare ceea ce copilul tău s-ar putea să nu știe încă: corpul lui îi spune că trebuie să doarmă! Această conștientizare este benefică pregătirii pentru somn. În timp, va învăța s-o recunoască el însuși.

5.Adaptează-te la ritmul copilului

A-ți trimite copilul să doarmă atunci când acesta nu simte nevoia va genera un  stres care se poate revărsa rapid în furtuni emoționale și conflicte. Prin urmare, este important să fii atent la semnele de oboseală și să nu eziți să schimbi organizarea, astfel încât să nu pierdeți ora biologică de culcare. În plus, nu uita că ritualul de culcare este piatra de temelie a unei ore de culcare reușite.

6.Fricile nocturne

Fricile sunt reale pentru copii. Prin urmare, este esențial să îl asculți și mai ales să nu-i negi trăirile atunci când îți spune că îi este teamă de întuneric, spre exemplu. Ajută-l să se simtă în siguranță, ține-l în brațe și descoperiți împreună strategii de abordare a fricii și soluții pentru diminuarea acesteia.

7.Nevoia de atenție și rezervorul de dragoste

Poate că puiul tău nu s-a bucurat suficient de tine pentru că ai ajuns târziu acasă. Permiteți-vă reciproc momente de afecțiune și conexiune, cum ar fi o poveste sau un concurs de pupici și de îmbrățișări.

De asemenea, specialiștii ne recomandă:

  • să îndepărtăm ecranele cu cel puțin 1 oră înainte de culcare;
  • să ne asigurăm că alimentele nu sunt bogate în zahăr ;
  • să fim noi înșine senini și să zâmbim cât mai mult posibil.

 În plus, evită să-ți trimiți copilul la culcare pentru a-l pedepsi. Somnul trebuie  așteptat cu bucurie, iar dormitorul copilului trebuie perceput ca un loc plin de liniște.

Concluzie

Prin urmare, un somn suficient, calitativ și cantitativ, ajută la dezvoltarea armonioasă a copilului tău. În timp ce doarme, copilul cimentează tot ce a învățat în timpul zilei. 

Astfel, somnul suficient îi permite copilului:

  • să consolideze cunoștințele acumulate, atât în ​​ceea ce privește limbajul, cât și abilitățile motorii, informațiile învățate și strategiile pentru rezolvarea unei probleme;
  • să-și folosească mai bine raționamentul logic;
  • să-și gestioneze mai bine emoțiile;
  • să rămână prezent în timpul zilei;
  • să se concentreze mai mult și pentru mai mult timp;
  • să se dezvolte bine fizic;
  • să-și întărească sistemul imunitar.

De aceea, un ritual de culcare și o oră obișnuită de culcare sunt modalități excelente de a face față majorității problemelor de somn. 

Astfel, pentru a găsi soluții în fața comportamentelor copilului tău sau pentru a le înțelege mai bine, pentru o conectare profundă și reală cu acesta, îți propunem să descoperi și ideile surprinse în cartea ”Copilul tău este un geniu!”, scrisă de Florin Alexandru în colaborare cu prof. Florian Colceag.

Tu cum reacționezi atunci când copilul tău nu dorește să meargă la somn?

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes