Atunci când ne gândim la copii, ne gândim mai puțin la fericirea lor și mai mult la cum putem să-i ajutăm să fie de succes. Acest lucru însemnând unde să-i ducem să învețe încă o limbă străină, la ce sport să-i înscriem, etc.

Rareori mai ajungem să ne punem întrebarea: oare copilul meu e fericit cu ce am ales pentru el?

Sportul acesta ce emoții îi trezește? Oare merge cu drag la orele de pian/vioara/etc?

Odată ca niciodată copilăria înseamna să stai cât mai mult afară în natură și să te joci cu alți copii, să împărtășești cu ei, să te uiți mai puțin la TV și să îți confecționezi singur jucării fascinante de care să fii mândru că tu singur le-ai creat.

A fost odată ca niciodată o copilărie care era mai distractivă decât este acum

Copiii erau mai relaxați, mai fericiți. Aveau mai puține jucării dar mai multă bucurie în suflete.

Viața copiilor de azi este prea rigidă. Copiii au mereu activități stabilite dinainte. Jumătate de zi sunt la școală sau poate și mai bine de atât.

Sunt tot mai rar lăsați să fie creativi. Au dispărut zilele libere și zilele în care copiii pot crea ceva din nimic. Mulți copii de astăzi urmăresc pur și simplu un scenariu.

Asta nu înseamnă că toți copiii sunt nefericiți, pentru că o parte din ei chiar sunt fericiți. Dar mulți nu. Mulți pur și simplu urmează un program și atât.

Acest lucru este dezamăgitor, deoarece copilăria ar trebui să fie despre fericire.

Cum ne putem concentra pe fericire atunci când există întotdeauna atât de mult de făcut?

Putem începe prin a respira adânc(nu îți face griji, acea grămadă de rufe te va aștepta) și apoi putem lua câteva indici de la copiii fericiți.

7 secrete ale copiilor fericiti:

1. Mâncă la timp

Știu la ce te gândești; este prea simplu pentru a fi o strategie reală pentru părinți. Mai gandește-te. Ți-a fost vreodată atât de foame încât ai vrut să țipi?

Așa se simt copiii atunci când pierd o gustare sau trebuie să aștepte două ore după ora obișnuită la care se ia cina.

Mâncatul la intervale regulate ajută creierul și corpul lor în creștere și menține foamea sub control. Atunci când copiii sunt calmi și satisfăcuți, ei se confruntă cu o mai mare fericire.

2. Dorm suficient

Știu, știu, copiii sunt diferiți, și e greu să le faci un program de somn. Dar acest lucru nu este o scuză pentru a-ți lăsa copilul să doarmă târziu în fiecare seară.

Copiii au nevoie de limite și au nevoie să știe cât de important este somnul pentru a se dezvolta armonios. Depinde de noi să-i învățăm aceste lucruri.

Atunci când sunt complet epuizați, ei devin mofturoși. Atunci când sunt odihniți și sunt pregătiți să înceapă ziua, ei sunt mai fericiți.

Fă-ți o prioritate din a-ți pune copilul la somn devreme.

3. Se joacă fără instrucțiuni

Durata de joc nestructurată pare a fi o artă pierdută în aceste zile. În trecut, copiii erau cei care își organizau singuri jocurile.

Astăzi, copiii sunt supraaglomerați, animați de jocuri video și de jucării care mai de care mai sofisticate.

Este foarte important ca în acest program aglomerat al copilului să găsești ceva timp în care copiii tăi să se poată juca liber Jocul este bun pentru suflet.

4. Își exprimă emoțiile

Copii strigă atunci când sunt supărați. Plâng când sunt triști. S-ar putea chiar să se tăvălească pe jos atunci când sunt furioși, să alerge în cercuri atunci când nu sunt siguri ce să simtă.

Dacă ești cu adevărat norocos/ă, fac toate acestea în mijlocul culoarului în magazinul în care mergeți de obicei la cumpărături. E normal să facă asta. Copiii trebuie să-și exprime emoțiile. În timp ce adulții își sună un prieten să se elibereze de stres, copiii sunt un pic mai primitivi în comportament când vine vorba de emoții.

Făcându-i să se simtă vinovați sau rușinați în public nu-i va ajuta. Ce poți face este să-i iei în brațe să ieși afară și să stai lângă ei până se liniștesc. Ulterior puteți discuta despre ce s-a întâmplat, ce a simțit.

Atunci când copiii au tantrumuri în public  poate fii copleșitor, dar este mai bine decât să refuleze sau să reprime acele emotiilor negative care ar putea duce la probleme de alimentație, depresie sau alte probleme emoționale pentru copilul tău.

5. Le este permis să aleagă

Copiii au foarte puțin control asupra vieții lor. Ei sunt în mod constant informați unde să meargă, ce să facă și ce să mănânce.

Atunci când simt că și ei dețin controlul devin fericiți. Așadar lasă-ți copiii să-și aleagă hainele. Permite-le să aleagă meniul de cină într-o seara pe săptămână. Întrebă-i care sunt opționalele de la grădiniță/școală la care vor să participe. Dă-le ocazia să ia unele decizii și fii alături de ei.

6. Se simt auziți

Copiii sunt intuitivi. Chiar și copiii mici pot spune dacă părinții mint sau răspund pe pilotul automat. Atunci când copiii  simt că părinții lor să îi ascultă cu adevărat se simt mai conectați.

Acest lucru sporește încrederea în sine și crește starea lor de fericire. Ascultă-ți așadar cu atenție copiii atunci când vorbesc.

Este cel mai bun mod de a construi o relație deschisă și onestă cu copilul tău și îți va face copilul fericit.

Citește mai multe despre cum putem fi cât mai conectați cu copiii noștri și ce activități putem face zilnic împreună pentru a avea o relație minunată cu ei în cartea ”Copilul tău este un geniu!” scrisă de Florin Alexandru în colaborare cu prof. Florian Colceag (”antrenorul de genii”):

7 secrete ale părinților care au copii fericiți 1

7. Experimentează dragoste necondiționată

Copiii se comportă deseori în moduri inacceptabile. Tu le spui să nu sară pe canapea, dar ei o fac oricum. Și apoi plâng.

Copilăria se bazează în mare măsură pe încercări și greșeli, iar uneori copiii au nevoie doar să-și dea șanse, să încerce lucruri. Iartă-i. Iubeste-i oricum.

Atunci când copiii știu că părinții lor îi iubesc și îi susțin, indiferent ce s-ar întâmpla, sunt mai susceptibili să-și asume riscuri sănătoase.

Ei sunt încrezători și siguri pe deciziile lor. Ei învață că uneori oamenii fac greșeli, dar există întotdeauna o șansă de a repara aceste greșeli.

Atunci când copiii știu că părinții lor vor fi mereu acolo pentru ei, la bine și la rău,  sunt fericiți și se dezvoltă armonios.

 

This Post Has One Comment

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse