Victime colaterale

Un subiect sensibil, despre care vorbim foarte puțin și asta datorită implicațiilor și faptului că, în general, nu ne exprimăm emoțiile, cu atât mai puțin, să vorbim deschis despre ele.

În tot acest proces de separare, copiii care trec printr-un divorț devin victime colaterale și asta datorită modului în care sunt tratați pe parcursul evenimentelor.

Rareori se întâmplă ca părinții să fie deschiși, să vorbească în termeni amiabili despre celălalt părinte și să facă tot posibilul ca lucrurile să se desfășoare lin și în termeni constructivi pentru copilul implicat și parte din acest proces dureros de separare.

Și totuși, dacă ești un părinte singur este indicat să abordezi o situație constructivă de asemenea natură încât copilul să simtă că părinții lui, oricum ar fi ei, pentru el/ea fac eforturi clare de a-l/a o proteja de efectele separării.

Decizia aparține adulților și după cum vorbesc în cartea ”Viață după divorț”, care va apărea în toamnă, separarea este un proces natural a celei mai răspândite forme de a “iubi” prezente în peste 70% din cupluri.

Spun asta pentru că iubirea este condiționată pe modelul: îți dau, îmi dai, fie că e vorba de iubire, bani, atenție, afectivitate sau orice altceva.

Eh, și acum să trecem la subiect și să vorbim despre ceea ce presupune un real ajutor pentru un copil care trece printr-un proces de separare.

Pași pentru a diminua efectele

1. Acceptă situația

Chiar dacă pare greu de acceptat, dar putem apela la o un gând care spune foarte simplu:

”Dragoste cu sila nu se poate!”

Cu cât accepți mai repede, cu atât o să îți fie mai bine și mai ușor să mergi mai departe și să îți vezi de viața ta.

Pe deasupra, tu vei fi mai repede capabil să îi spui copilului tău și el/ea se va raporta la ceea ce simți și va simți când vei începe din nou să fii fericit(ă).

Chiar îți va încuraja starea de bine și, dacă va fi necesar, va plânge și va râde cu tine în același timp, până îi vei oferi mediul de care are nevoie pentru a evolua.

Pe deasupra, nu îți vei pierde vremea cu emoții distructive la adresa ta și a fostului/fostei partener(e).

Îți va fi mult mai ușor să îi dai vestea separării copilului tău în termeni constructivi, dacă accepți cât mai repede cu putință.

2. Fă-ți planuri în noua conjunctură

Viața merge mai departe și ceea ce nu va dispărea niciodată din viața noastră este speranța.

Ea este acolo și va apărea de câte ori îi dai voie să se exprime. La fel se exprimă speranța și în corpul emoțional al copilului tău.

Așa că, a face planuri de vacanță sau planuri de distracție, o să îl/o încânte la maxim și va înțelege că lucrurile merg în continuare și că după ploaie, apare soarele.

Astfel va înțelege că este doar o etapă în viața voastră.

3. Partea pozitivă a separării

Întotdeauna există o parte bună în orice, inclusiv în tot acest proces, să îți dau câteva  exemple:

  • va avea două locuri în care să își poată face prieteni
  • va avea două locuri în care să își țină jucăriile
  • va primi de două ori mai multe jucării de Moș Crăciun și Iepuraș
  • va vedea fericirea părinților odată ce procesul de separare se va termina, pentru că se presupune că nu mai sunt fericiți împreună din moment ce au ajuns la acest proces
  • va avea mai mult timp de joacă cu fiecare părinte.

Sunt convins că poți să faci o scurtă listă cu toate beneficiile și să i le prezinți pe toate așa cum sunt, îndulcind puțin situația dacă este cazul, dacă nu prezentat cu asumarea de rigoare, evident.

4. Apelează la ajutor

Fie că e vorba de mama ta sau de un psiholog, apelează la ajutor.

Dacă e vorba să ieși undeva pentru a te liniști sau pentru timpul tău personal, cere ajutorul celor din jur.

O să rămâi uimit(ă) că oamenii vor să ajute, asta desigur, dacă trecem peste anumite convingeri și cerem ajutorul celorlalți.

Inclusiv la partea sensibilă a emoțiilor este indicat să ceri ajutorul, fie că e vorba doar despre o discuție sau despre terapie în toată regula. Cu cât ești tu bine mai repede, cu atât și copilul tău va beneficia de un părinte fericit și echilibrat.

Copilul tău are nevoie de echilibru în viața lui/a ei și își va lua echilibru de la tine dacă îl ai. Dacă nu îl ai, nu va fi nici el/ea echilibrat(ă).

5. Fără așteptări

Treci printr-o perioadă dificilă și este normal să îți dai timp, cu toate că tu, înaintea oricui, nu ai răbdare.

Dar ai nevoie de timp și spațiu și asta presupune să îți dai voie să greșești și să îți faci un plan pe termen lung.

Un exemplu în acest sens este să îți faci o listă cu toate obiceiurile zilnice și săptămânale și apoi să îl iei pe fiecare, în parte, și să îl îmbunătățești pas cu pas.

Asta presupune să aștepți cele circa 30 de zile până noul obicei se instalează și nu are nevoie de atenție sporită din partea ta.

6. Acordă-ți timp pentru tine

Viața ta nu s-a sfârșit, doar este într-o schimbare semnificativă și pentru a asimila tot acest proces este indicat să îți acorzi timp în care să reflectezi, să te gândești la multitudinea de procese prin care treci sau, pur și simplu, să te alinți.

Să mergi la masaj, să ieși cu fetele, să ieși la cinema, să ieși cu bicicleta sau o simplă plimbare în parc.

Cert este că ai nevoie de timp doar pentru tine și asta presupune să îți organizezi de așa natură activitățile, încât să ai timp pentru tine.

7. Distrează-te

Fă ceva care să îți amintească de persoana plină de viață care ai fost și ești, doar că datorită provocărilor care țin de viața de familie, nu ai mai făcut asta  de o perioadă.

A te distra nu presupune să cheltui mulți bani, spun asta pentru că majoritatea oamenilor văd distracția strict legată de confortul financiar.

Eu consider că nu are nici o legătură una cu cealaltă. A te distra este o stare pe care poți să o generezi cu activități care să nu presupună vreun efort financiar. Dacă tot am adus vorba de partea financiară, țin să îți spun că banii, în mod normal, nu au nici o legătură cu tot acest proces și, dacă nu mă crezi, poți să întrebi un copil.

Financiar

Spun și despre această parte financiară pentru faptul că foarte mulți părinți care rămân singuri sunt îngrijorați că nu se vor descurca financiar după separare.

Din punctul de vedere al copiilor, ei nu fac diferența între un părinte cu un confort financiar și unul care are o problemă financiară și nu poate să îi cumpere aceleași jucării sau aceleași haine.

Ei nu fac diferența și tot ceea ce vor este să petreacă timp cu părintele și, dacă e cazul, îți va arăta că lui/ei nu îi pasă cu ce se îmbracă sau câte jucării are.

Acestea fiind spuse, țin să îți mai spun că personalitatea unui copil se construiește în timp și indiferent de situația prin care treci, menționez că avem câteva calități clare de dezvoltat. Acestea, să spun așa, reprezintă cei 7 ani de acasă, așa cum spuneau părinții noștri.

Astfel am scris cartea: ”Copilul tău este un geniu!” împreună cu domnul profesor Florian Colceag, tocmai pentru a demonstra că, indiferent de situația personală, cu toții avem șansa să dezvoltăm calități esențiale copiilor noștri și astfel să le oferim șansa de a-și atinge potențialul cu care fiecare dintre  noi ne-am născut.

7 pași pentru a diminua efectele unui divorț în viața copilului tău 1

Spor la educație pozitivă, drag părinte!

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes