Zona de confort

În momentul în care ne dezvoltăm inteligența emoțională vom constata că ne vom îndrăgosti de viață și de tot ceea ce oferă ea.

Pasul următor este să îmbrățișăm provocările de orice natură. Dar le vom căuta pe cele care ne vor oferi viața de calitate pe care o dorim noi toți.

Zona de confort este ceea ce am mai făcut și știm deja să facem. Sunt acele lucruri de zi cu zi și pe care le tot repetăm fără să introducem nimic nou în comportamentul nostru.

Zona de confort este ritmul de viață în care totul curge liniar și nimic nou nu se întâmplă. Pentru că gândirii raționale îi place stabilitatea și siguranță.

Evoluția

În același timp, zona de confort este cea care ne determină limitele. Și asta nu ne face fericiți pentru că noi avem un potențial imens în noi și zona de confort este cea care nu ne dă voie să evoluăm.

Iar evoluția este în ADN-ul nostru. Asta am făcut de când a început viața pe pământ. Am evoluat clipă de clipă fără încetare.

Evoluția este mai puternică decât noi, cu toate că raționalul ne spune să nu ieșim din această zonă de confort, până la urmă o facem.

Cert este că atunci când ieșim din zona de confort, viața începe să tresalte; să se manifeste; să își arate magia și evoluția devine accelerată.

Iar asta, cu toate că te va da printr-un carusel, când sus, când jos. Când vei trage linie, vei observa că ai luat cea mai bună decizie de  a te scoate din zona de confort.

Să ieșim din zona de confort se traduce printr-o frică, o frică care este ușor de învins totuși prin schimbarea de perspectivă.

Să îți dau un exemplu:

Abordarea cu frica prezentă:

“Nu merg pe traseu montan pentru că este periculos!”

Abordarea “curajoasă”:

“Traseul pe care voi merge îmi va oferi o experiență minunată. Am ocazia să văd panorame reale, nu doar în poze. Să mă conectez cu natura și să mă bucur de drumeție împreună cu ceilalți.”

Până la urmă, suntem ființe emoționale și generăm emoții, stări și trăiri. Iar ele, la rândul lor, ne oferă visuri de îndeplinit.

Asta presupune să ieșim din zona de  confort, așa că o să îți dau câteva idei despre cum să ieșim din zona de confort.

1. Înfruntă-ți fricile

Începe cu cea mai simplă dintre ele și nu te opri până nu simți că ai și învins-o.

Este ca jocul din copilărie în care imaginația îți spunea că este cineva în dulap, dar, de fapt, acolo nu era nimeni și te duceai și deschideai acea ușă a dulapului pentru a afla ce era înăuntrul dulapului.

Îți recomand să și râzi de rodul imaginației, pentru că vei constata că frica există doar în proiecțiile noastre. În mod real, ea nu există pentru că nu fuge un urs după tine pentru a avea cu adevărat nevoie de frică, ci e vorba de o frică cotidiană.

2. Fă ceva ce te sperie zi de zi

De exemplu, să vorbești un necunoscut zi de zi. Folosește-te de rețelele sociale și vorbește despre o pasiune cu acel om , dar fi tu primul/prima care face primul pas.

Sau, pur și simplu, practică un sport periculos nou, până nu te mai sperie asta, apoi treci la următorul până ajungi expert(ă) în sporturi extreme.

3. Setează un obiectiv îndrăzneț

Aruncă-te în necunoscut și fă ceva de care habar nu ai, dar știi că urmează să înveți și să îl faci așa, pe nepusă masă.

Obiectivul să fie SMART, adică să știi exact ceea ce vrei să faci, cât vrei să realizezi, cum îl vei face, de ce este relevant pentru tine obiectivul și până când îl vei realiza.

Pentru a te ajuta mai exact, o să îți dau  un exemplu concret:

Voi scrie un articol pe zi, de cel puțin 1000 de cuvinte.

Îl voi scrie dimineața până la ora 11:00.

Articolul mă va ajuta să îmi îndeplinesc visul, acela de a ajuta cât mai mulți oameni să devină mai buni.

  • Ce doresc să obțin?
  • Cât doresc să obțin?
  • Cum îl voi realiza?
  • De ce doresc să realizeze acest obiectiv?
  • Până când îl voi realiza?

Obiectivul meu răspunde celor cinci întrebări de mai sus și în felul acesta este foarte clar ce am de făcut.

Eh, și acum să ne gândim că am vrea să scriem o carte care va avea circa 50000 de cuvinte, fă tu un calcul și vezi cât îți ia să o termini, desigur, dacă asta îți dorești.

4. Schimbă-ți convingerile

Dacă crezi despre iubire că ar fi doar în felul în care o înțelegi tu, pune-ți întrebarea:

Oare ceilalți cred despre iubire același lucru?

O să rămâi uimit(ă) să constați cât de mulți oameni au păreri diferite despre același concept, dar cu mici nuanțe diferite și totuși atât de asemănătoare.

Cert este că nu deținem adevărul absolut și odată ce înțelegi acest aspect, poți să renunți la orice și să devii adaptabil, o abilitate de care avem o mare nevoie mai ales în prezentul acesta cu atât de multe schimbări.

5. Înțelege-ți frica

Observă frica cum se propagă și cum crește în intensitate și vezi ce anume o determină să apară. Nu mai fugi de ea, fă exact opusul de a fugi de ea.

Rămâi cu ea, vei fi uimit(ă) ce vei înțelege și cum vei înțelege care este rolul ei.

Până la urmă, frica este prezentă pentru a-ți semnala ceva. Și pentru a înțelege mai exact, te-aș ruga să facem împreună un exercițiu:

Care este rolul fricii?

Să ne ofere supraviețuirea și să reacționeze atunci când este cazul, dacă suntem atacați de un animal, dacă mergem pe gheață subțire șamd.

Frica ne ajută, acesta este rolul ei. Doar că viața actuală nu ne mai expune la frici și fricile pe care le avem acum, sunt doar proiecții, ele nu există în realitate.

Putem afla care este esența fricii dacă o înfruntăm și de abia atunci vom scăpa de ea, dar dacă noi tot fugim de ea, nu vom avea ocazia să scăpam de ea. Din contră, cu cât vom fugi mai tare de ea cu atât ea va crește mai mare în intensitate.

6. Practică încrederea în propria persoană

Folosește-te de bilete pe care să scrii mesaje de încurajare și îți recomand să le afișezi la baie, pe oglindă și vei avea timpul tău să stai cu bilețelul tău întregul minut cât te speli pe dinți dimineața și poți relua exercițiul și seara, nu de alta, dar este bine să te asiguri că nu vei uita.

Sau practică un sport care să te propulseze în fiecare zi cu puțin în plus. De exemplu, alergi 3 km zi de zi, dar în fiecare zi mai adaugi 1 metri alergării și astfel vei ajunge pe nevăzute la 5 km sau la un semi-maraton de 21 de km.

7. Dezvoltă inteligența emoțională

Este incredibil ce imbold îți va da această calitate esențială. Pentru că inteligența emoțională îți oferă evoluție pe toate laturile vieții.

Practic, îți oferă un impuls de creștere care vine din interior, din tine.

Tot ceea ce ești tu ca individ începe să funcționeze în echilibru, în armonie. Și asta pentru că ne înțelegem pe noi, cum funcționăm și totul începe cu această calitate incredibilă.

Am realizat un joc care să dezvolte inteligența emoțională  a copiilor pentru că mi-am dat seama de importanța acestei calități acum multă vreme. Și nu aveam instrumentele potrivite pentru a face asta cu Alex – fiul eu.

EQ Game-Alfabetul inteligenței emoționale.

7 moduri de a învinge frica ieșirii din zona de confort 1

Acestea fiind spuse, îți urez o zi magică, dragă părinte, și spor la a ieși din zona de confort.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes