Niciunui părinte nu îi place să își vadă copii că suferă. Atunci când vede ca relațiile copilului cu alți copii sunt în defavoarea sa intervine pentru binele copilului.

Nici un părinte nu dorește ca al său copil să aibă prieteni care să îi spună lucruri urâte; sau să aibă un vocabular urât; să intre în jocuri de putere, excluzându-l pe copilul său sau lovindu-l.

Se întâmplă foarte des ca noi părinții să dezaprobăm anumite relații pe care le au copiii sau adolescenții noștri. Și este important să știm care este limita între a-i da copilului tău un sfat și a-i impune anumite condiții.

Agresivitatea

Cu cât copiii sunt mai preocupati să devină mai populari, cu atât sunt mai agresivi. Ei văd agresivitatea ca pe un mod de a-și menține statutul social.

Iar prin agresivitate se înțelege intimidare si bruscare, fie la nivel fizic fie la nivel verbal.

Atunci când vorbești cu copilul tău este foarte important să asculti atent ce spune, ce păreri are. Pentru a afla eventual ce s-ar putea ascunde în spatele faptului că el s-a împrietenit cu un copil-problemă.

Nu-i spune că nu îți place copilul în sine, nu pune accent pe acest lucru, ci spune-i că nu îți place modul în care se poartă.

Adesea, copiii care au cel mult 12 ani sunt sensibili la ce cred părintii lor despre ei, despre relațiile lor.

Iată 7 lucruri pe care le poți face dacă al tău copil se împrietenește cu un copil-problemă:

1. Încearcă să vezi ce îi place copilului tău la acel copil

Vorbește deschis cu el/ea despre prietenul/a sa punându-i întrebări de genul:

  • Cum te simți în jurului lui/ei?
  • Cum îl vezi tu ca persoană?
  • Ce admiri la el/ea?
  • Ce nu îți place la el/ea?
  • Care sunt calitățile/defectele sale?

Pe măsură ce asculți, poți descoperi că persoana pe care ai respins-o sau ai considerat-o ca fiind copil-problemă are un fabulos simț al umorului. Este bun cu fiul/fiica ta, o protejează sau îl protejează în vreun fel de alți copii.

Te-ar putea surprinde faptul că desi tu îți imaginezi că are o influență negativă asupra copilului tău, să aibă de fapt o influență pozitivă.

2. Întreabă-te care e frica ta cea mai mare în această situație

Uneori, problemele noastre cu relațiile celor dragi au mult mai mult de a face cu noi și cu propriile noastre valori, temeri și experiențe decât cu valorile, dorințele și nevoile celor dragi.

3. Comunică și discută cu al tău copil cu iubire

Pentru adolescenți, prietenii lor sunt întregul lor univers. Iar modul în care te conectezi cu ei sau felul în care le pui întrebări legate de alegerile prietenilor lor poate fie să deschidă un dialog mai profund între voi; fie să-i facă să se închidă complet.

De multe ori simțim nevoia să tipăm: „Această persoană nu este demnă de tine” sau să le interzicem să mai intre în contact cu acea persoană. Dar acest tip de abordare absolută eșuează de fiecare dată.

4. Spune-i ce te îngrijorează în mod special

Evită să-i spui lucruri precum:

„Nu-mi place de ea/el.”

Încearcă să-i spui în schimb:

„Sunt îngrijorat că ceea ce face ea/el este periculos și nu as vrea să faci și tu vreunul din aceste lucruri”

5. Ajută-l să rămână pe calea cea bună

Dacă prietenul sau prietena fiicei/ fiului tău/tale consumă droguri sau alcool sau are alte comportamente dăunătoare, încearcă să-ți îndrumi fiul/fiica să rămână la propriile sale valori morale. Poți chiar să-i vorbești despre acest prieten/ă spunându-i că are nevoie de ajutor și că ea/el ar putea fi o influență pozitivă pentru el/ea.

6. Pune limite ferme atunci când este nevoie

Dacă prietenul/a fiului/fiicei tale are cu adevărat potențialul de a-i face rău sau de a o/îl influența într-un mod inadecvat sau nesănătos; atunci cu toate mijloacele, discutați împreună aceste aspecte cu el/ea și dacă situația o cere, limitează interacțiunile cu această persoană.

Adolescenții doresc independență și aprobare. Dar, în același timp, ei se bazează absolut pe adulți pentru a le pune limite care să-i mențină în siguranță.

Explică-i faptul cu l-ai ascultat/ ascultat-o, ai observat comportamentul ei/lui și al prietenei/ prietenului ei/lui. Și te-ai gândit cu atenție la situație.

Spune-i despre tipurile de relații pe care ai prefera să le aibă. („Îmi doresc pentru tine să ai prieteni și relații în care să te simți încrezător/oare, sigur/ă pe tine și necondiționat”).

Dă-i motivele reale pentru care crezi că această relație nu pare să le/o ofere. Și dă-i ocazia să fie furioasă și supărată pe tine pentru această decizie.

Empatizează

Menționează faptul că ai anticipat furia și că dorești să îi dai spațiu pentru a-și manifesta supărarea și pentru a se exprima mai mult.

Spune-i și arată-i că îi tolerezi mânia și că ești alături de el/ea atunci când e pregătit/ă să vorbească sau să fie ascultat/ă.

Mulți părinți se luptă astăzi să tolereze furia și rezistența copiilor lor atunci când își exercită răspunderea părintească.

Suntem atât de influențați de schimbările de dispoziție și de reacțiile intense pe care le au copiii noștri față de noi încât uităm să îi vedem în contextul dezvoltării lor.

Este dreptul lor să fie emoționali, reactivi și furioși uneori. Noi ca părinți ar fi ideal să rămânem liniștiți, să respirăm, să nu ne îngrijorăm și să încercăm să nu luăm ceea ce spun sau fac atât de personal.

7 lucruri pe care poți să le faci dacă al tău copil se împrietenește cu un copil-problemă 1

Atunci când fiica ta îți spune că te urăște că îi distrugi viața socială și că i-ai luat-o pe cea mai bună prietenă (care consuma alcool zilnic), de lângă ea, spune-i doar că îți pare rău că ai supărat-o atât de mult. Și că nu ai face ceva care s-o supere intenționat decât dacă ar fi ceva foarte important. Iar tu, ca părinte, asta faci: te asiguri că ea e în siguranță.

7. Dă-i timp și spațiu

Uneori, momentele dificile ne apropie și, alteori, ne arată că, deși s-ar putea să nu fim întotdeauna pe aceeași lungime de undă, fiecare poate să iubească și să-l respecte pe celălalt pentru alegerile pe care le face.

Amintește-i ocazional copilului tău, faptul că pe măsură ce crește și înaintează în vârstă, își va lărgi cercul de prieteni. Și e posibil să întâlnească oameni care vor încerca să-l influențeze uneori în sens negativ. Dar tu ai încredere în el că va lua deciziile potrivite la timpul potrivit sau va apela la tine atunci când nu va putea lua singur o decizie.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse