Chiar dacă e deja vacanță și adolescenții nu mai merg la școală, posibil ca unii dintre ei să aibă examene de admitere la facultate. Iar dacă adolescentul tău nu are admitere încă și nu a fost stresat și nici emoționat din cauza examenelor, articolul acesta îi va fi de folos și în viitor, atunci când va reîncepe școala. Așadar, astăzi vă oferim 6 modalități prin intermediul cărora distragerile din timpul studiului pot fi evitate.

Cu siguranță că distragerile, de orice fel, nu sunt utile în momente în care e nevoie de concentrare, de efort intelectual. Dar e destul de greu, mai ales atunci când ești adolescent, să nu cazi în capcana lor, pentru că distragerile se întâmplă deseori să aducă recompense rapide, pe moment, care stimulează creierul, care dau senzația de fericire, de entuziasm. Însă acestea nu sunt recompense de lungă durată și nici nu aduc beneficii. 

Așadar, ca părinte, cum îți poți ajuta adolescentul să evite distragerile și să încerce să se concentreze pe ceea ce are de făcut, astfel încât să reușească să finalizeze la timp proiecte, să nu se panicheze că nu mai are vreme pentru a le îndeplini și să se poată concentra asupra sarcinilor de la școală (și nu numai)?

1. Încurajează-l să ia pauze. 

Chiar dacă sunt dese, încurajează-ți adolescentul să ia pauze. Fie că respectă programul de la școală și învață 50 de minute, iar restul de 10-15-20 minute dintr-o oră le petrece luând o pauză, fie că învață jumătate de oră și apoi ia o scurtă pauză, e important să știe că e în regulă să ia pauze scurte și chiar e recomandat.

E indicat ca pauzele să fie luate în funcție de nivelul său de concentrare, atunci când simte că își pierde concentrarea și nu mai e atent, de exemplu, să ia o pauză, iar acest aspect poate fi stabilit în funcție de fiecare adolescent în parte. De asemenea, pauzele nu semnifică momente în care să se joace pe telefon, să intre pe rețele de socializare, ci momente în care să se relaxeze, să-și relaxeze mintea, să bea un pahar cu apă/cu ceai, să își limpezească gândurile, să se odihnească.

2. E indicat ca adolescentul să aibă un spațiu dedicat studiului.

Fie că acel spațiu/acea cameră e sufrageria sau camera lui, e important ca adolescentul să aibă un loc pe care să-l perceapă drept spațiu de studiu, pentru a evita distragerile. Astfel, locul de studiu e indicat să fie liniștit, fără muzică sau televizor aprins prin preajmă, astfel încât să nu-i fie tulburată concentrarea de zgomote externe.

3. Evită să-l întrerupi, să-l strigi atunci când învață, să-i dai o sarcină de făcut în acele momente.

Știai că unii oameni, după ce sunt întrerupți, au nevoie de 20 de minute ca să reușească din nou să se concentreze asupra ceea ce făceau? Așadar, evită să-i comunici ceva atunci când învață, în timpul stabilit pentru studiu, doar dacă nu e de o importanță majoră. Altfel, e indicat ca atunci când studiază, în acele minute/ore dinainte de a lua o pauză, să nu fie întrerupt de niciun membru al familiei, să nu fie strigat sau să nu i se atribuie o sarcină de îndeplinit până nu termină.

4. Recomandă-i să își blocheze notificările de pe telefon/tabletă/computer.

Atunci când studiază, vorbește cu adolescentul tău despre distragerile precum tableta, telefonul, computerul. Studiul este mai eficient atunci când nu are prin preajmă telefoane sau un computer, dar, în general, are nevoie și de acestea atunci când trebuie să caute o informație, când nu cunoaște semnificația unui cuvânt etc. Astfel, recomandă-i adolescentului tău să își folosească device-urile atunci când studiază doar în acest scop, iar pentru a nu fi distras, poate foarte ușor să oprească notificările de la aplicații și să nu mai primească mesaje (și nu numai) în timpul în care învață, astfel încât să nu fie tentat să acceseze notificările și să se piardă printre acestea, uitându-și scopul.

5. Stabiliți când are voie să folosească telefonul și creați niște zone în casă în care este permisă utilizarea acestuia, zone care, în timpul studiului, ar fi indicat să nu aibă legătură cu încăperea în care învață. 

Dacă își propune să petreacă mai mult timp dintr-o zi studiind și își dorește să utilizeze telefonul, cu toate că nu e o metodă relaxantă și nici nu-l va ajuta să fie mai puțin stresat, varianta de a-l folosi în altă încăpere față de cea în care studiază e mai potrivită, pentru că nu va asocia timpul dedicat învățării cu timpul dedicat relaxării.

6. Încurajează-l să își planifice timp și pentru momente relaxante, distractive, nu doar pentru studiu. 

E recomandat să existe un echilibru între timpul dedicat studiului și timpul dedicat relaxării. Pentru a nu se simți stresat și pentru că are nevoie de momente distractive și relaxante, ajută-ți adolescentul său își planifice și clipe în care să se distreze, să se destindă. Acele momente vor contribui la starea lui de bine, stare de bine care îi influențează actul învățării și concentrării.

De asemenea, pe lângă cele 6 modalități care îi vor ajuta pe adolescenți să evite distragerile, e important ca aceștia să fie susținuți să aibă o alimentație sănătoasă, corespunzătoare, o alimentație care să contribuie la starea lui de concentrare și să nu-l determine să fie înfometat în mod constant. De asemenea, și hidratarea e un factor important în ceea ce privește concentrarea adolescentului.

În final, considerăm că articolul despre problemele școlare ale adolescenților este util, întrucât și lipsa concentrării (mai ales din cauza distragerilor) se regăsește printre motivele pentru care un adolescent are probleme școlare.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse