Cred că fiecare mamă vrea să îi ofere copilului o fundaţie sănătoasă – pe care acesta să îşi clădească, mai departe, o viaţă împlinită.

Vrem să le oferim copiilor cele mai bune lecţii, să îi învăţăm cum să corecteze situaţiile în care noi am eşuat, să le dăm curaj să îşi împlinească drumul şi să îşi asculte vocea interioară, ca să nu regrete mai târziu, dar vrem să ne şi asigurăm că alegerile lor sunt cele corecte.

Mie îmi sună a perfecţiune.

Dar nu cred în perfecţiune, ci în imperfecţiune, pentru că acolo mai e loc pentru perfecţionare, pentru învăţare de noi lucruri, pentru îmbunătăţire permanentă. Şi atunci poţi fi sigură că eşti pe drumul cel bun. Să recunoaştem, nu suntem perfecţi!

6 lecţii de viaţă şi dezvoltare personală pe care să le predai copilului tău

Oricât am vrea să prezicem viitorul, să lăsăm toate lucrurile aranjate şi să ferim copiii de imprevizibil, realitatea stă cu totul altfel. Aşa că tot ce putem face, cu adevărat sănătos, este să le predăm copiilor lecţiile de viaţă potrivite, astfel încât ei să poată fi oameni de calitate, capabili de cele mai bune decizii.

Iată 5 lecţii pe care să le predai copilului tău.

1. Toţi oamenii ar trebui priviţi şi trataţi cu respect

Indiferent de culoare, rasă, situaţie financiară, domeniu de activitate şi aspiraţii, toţi oamenii ar trebui trataţi egal, cu respect. Aşa ar trebui, nu?

lectii de viata pentru copii

Numai că statisticile ne arată altceva:

Nu ai ce să cauţi cu X, pentru că e prost!
Termină orice relaţie cu Y, pentru că e vai e capul lui, nu se alege de el nici praful!
Nu îţi permit să ai prieteni ca Z, nu sunt ei de nasul tău!

Câte mame nu ai auzit spunând asta? Şi nu numai mame, pentru că şi taţii se grăbesc cu judecata şi etichetarea.

Iar acestea sunt primele lecţii de superioritate, egoism şi discriminare pe care le predai copilului tău. Care, să ştii, nu-i vor face bine nici lui, nici celorlalţi.

Învaţă-l să trateze lumea cu respect, să îl accepte pe fiecare cum este, să îi caute calităţile, nu defectele, să înţeleagă că suntem diferiţi şi asta e perfect normal şi în regulă.

Faptul că alegem, acţionăm şi gândim diferit nu ne face nici superiori, nici inferiori celorlalţi. Suntem doar diferiţi, iar ceea ce ar trebui să ne unească este iubirea. Statutul e important, dar mai important e să rămânem oameni.

2. Învaţă-l să îşi păstreze curiozitatea

Nu este frumos să fii curios, asta ni se spune încă de mici. Într-adevăr, dacă este făcută de dragul bârfei, nu este benefic. Dar să pui întrebări este foarte sănătos. Când se plâng profesorii că ai un copil care întrerupe orele, discuţiile adulţilor şi începe să se entuziasmeze şi să pună întrebări, nu-ţi certa copilul!

Curiozitatea este primul pas în învăţarea şi perfecţionarea continuă.

copiii curiosi devin adulti de succes

Învaţă-ţi copilul să fie curios, să cerceteze orice, să caute rădăcinile oricărui lucru pe care nu îl înţelege, să nu accepte răspunsuri fără explicaţii.

Oamenii curioşi sunt oameni reuşiţi, informaţi şi greu de manipulat.

Încurajează-i spiritul cercetător, de mic explorator, optând pentru EQ Game, jocul de dezvoltare personală care urmăreşte joaca educativă. Află de aici mai multe.

3. Învaţă-l să nu renunţe

Atât de mulţi părinţi îşi învaţă copiii să renunţe, pentru că e greu, pentru că nu vor reuşi, să încerce altceva, poate ceva mai uşor.

Mai ales după infinite dezamăgiri, critici şi eşecuri, omul are tendinţa să renunţe, să se reprofileze, să uite sau să îşi treacă dorinţele şi visele pe plan secund.

Tu învaţă-ţi copilul să nu renunţe, să nu se teamă de greşeli, să o ia mereu de la capăt şi să meargă pe drumul lui. Psihologii susţin faptul că, până la vârsta de 5 ani, copilului i se formează, în mare măsură, percepţia despre lume.

Ceea ce îi spui, ceea ce îi transmiţi, la nivel energetic, şi ceea ce îl înveţi…va avea efecte în anii imediat următori. Iar dacă nu va descoperi singur autoeducarea şi încrederea în sine, probabil că va trăi cu credinţele false toată viaţa, va renunţa uşor şi va fi un adult neîmplinit.

Deși poate sună a clișeu la prima vedere, este important să avem scopuri înalte. Să te trezeşti dimineaţa fără să ai un vis pentru care să lupţi, înseamnă o viaţă destul de anostă. Şi e scurtă şi doar una, nu ne putem permite să o trăim cu teamă şi regret.

4. Să fie el însuşi. Nu trebuie să fie plăcut de toată lumea

Este firesc să nu fim plăcuţi de toată lumea. Aşa că nu trebuie să ne dăm viaţa peste cap, doar pentru a fi pe placul tuturor. Să te schimbi permanent, după cum se aşteaptă ceilalţi să fii, e obositor.

Învaţă-l pe cel mic să fie el însuşi, să se iubească, să se accepte şi să nu îşi facă griji dacă nu este plăcut de toată lumea. Mai important este cine îl place pentru ceea ce este, atunci poate fi sigur că e înconjurat de oameni sinceri.

5. Viziunea lui despre fericire este unică

Dacă pe unii îi fac fericiţi gadgeturile scumpe, o casă mai mare şi hainele la modă, pentru alţii vor fi mai importante călătoriile şi amintirile.

lectii de fericire pentru copii

Învaţă-ţi copilul că e firesc să nu îşi dorească ce îşi doresc toţi ceilalţi, să îşi urmeze cu încredere pasiunile şi să nu se lase asimilat de clasică replică, „aşa e normal’’.

Normal este ceea ce îl face pe el fericit. Nu ceea ce îi spun ceilalţi că e fericirea.

Ajută-l să se bucure de traseul lui şi explică-i cât de important este ca, atunci când se trezeşte dimineaţa, să nu se întrebe de ce nu a încercat, de ce nu a făcut, de ce n-a avut curaj.

Explică-i că viziunea lui despre fericire este şi cea care îl va face cu adevărat fericit. Să îşi asculte intuiţia.

6. Învaţă-l să accepte eşecul cu fruntea sus

Foarte mulţi oameni nu ştiu să piardă. Iar asta îi face invidioşi şi greu de motivat.

În plus, vor renunţa la primul eşec, îşi vor lăsa baltă planurile, nu vor avea curaj să mai încerce şi vor privi învingătorii cu frustrare.

E de datoria ta să îl înveţi pe cel mic să piardă, să îi explici că eşecul este inevitabil, în foarte multe situaţii, dar reprezintă cheia către o motivaţie mai puternică şi către realizarea scopurilor sale.

Concluzie

Se spune că e suficient să vezi copilul, apoi vei şti exact atmosfera şi credinţele din familia sa. Lecţiile din familie sunt primele şi cele mai importante pe care le primeşte copilul. Alege să-l pregăteşti frumos pentru viaţă.

Câtă vreme înţelegem că orice efect are o cauză, înţelegem că totul depinde de noi, de felul în care gândim, de modul în care acţionăm, de alegerile noastre.

Părinţii sunt ghizii copiilor, ei au responsabilitatea totală pentru reuşita sau eşecul copiilor şi e de datoria lor să îi înveţe pe copii cum să treacă prin viaţă pozitiv şi cu sens. Înţelepciunea, calitatea umană şi succesul sunt strâns legate de lecţiile primite în familie.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes