Dacă eşti mamă cu normă întreagă, probabil că nu doar o dată ai visat la roboţelul magic şi drăguţ, care să facă mâncare în locul tău, să bage la spălat, să aspire, să strângă jucăriile înşirate prin toată casa, să ajungă să plătească facturile, dar să fie şi un excelent mediator în problemele cu copilul.

Şi în tot acest timp…tu să stai confortabil pe canapea, să asculţi muzică, să citeşti o carte, să vezi un film şi să te bucuri de o prăjitură, fără să fii întreruptă de zece ori, din zece părţi, cu zece probleme diferite.

Să ştii că nu eşti singura care visează la asta. Multe mame o fac. Iar diferenţa dintre cele care sunt fericite cu ce fac, oricât ar părea de dificil, rămânând pozitive şi cele care sunt permanent frustrate şi cedează psihic constă în faptul că prima categorie…pur şi simplu accepta provocările aşa cum vin.

Lucruri pe care să le faci când eşti copleşită de treburile casnice

Dacă simţi că rolul de mamă ţi-a transformat viaţa într-un război de supravieţuire, să ştii că mereu e loc de mai rău, la fel cum e loc şi de mai bine. Iar noi ne concentrăm pe bine, da?

Nu există mame perfecte, dar nici mame rele, cu asta e bine să pleci la drum. Uite câte lucruri care s-ar putea să te ajute atunci când simţi că nu mai poţi. Îţi recomand să le experimentezi – pentru a evita să intri în rândul mamelor epuizate, care ajung la medic.

1. Fii tu pe primul loc

Sună egoist? Nu e, stai liniştită. Tu deja ştii că din iubirea şi grijă de sine izvorăsc iubirea şi grijă pentru ceilalţi. Altfel nu se poate.

Fii pe primul loc. Ştiu, casa e pe dos, nu ai terminat mâncarea, nu ai făcut mai nimic din ce trebuia să faci până la ora asta. În plus, dacă ai tăia de pe lista curăţenia şi felul doi, atunci ai câştiga deja câteva ore bune.

mama si oboseala

Specialistul în parenting Joanne Stern, susţine faptul că timpul e doar o scuză şi fiecare mamă îşi poate găsi câteva minute, oricât de puţine, în care să fie singură şi să se bucure de prezenţa ei.

Şi, tot potrivit specialiştilor, partenerul dar şi copilul vor fi mai fericiţi într-o casă în dezordine – dacă tu vei fi fericită, decât într-o casă perfect curată, dacă tu vei fi permanent tristă şi epuizată.

Dă-ţi voie să renunţi la reguli şi la perfecţiune. Acordă-ţi puţin timp şi surprinde-ţi familia cu o atitudine relaxată şi un zâmbet larg.

2. Ia în calcul un job part time sau lucrul de acasă

Ştii deja şi tu ca un job, oricare ar fi el, te oboseşte infinit mai puţin decât rolul de mamă.
Dacă simţi că ai nevoie de o pauză, ia-ţi un job part-time. Da, ai citit bine.

Vei socializa puţin, vei face automat o plimbare scurtă zilnic – şi vei avea imediat un alt tonus. Dacă nu îţi permiţi un job care să necesite deplasare zilnică, încearcă un job de acasă. Dacă nici aşa nu eşti dispusă să investeşti timp zilnic, implică-te voluntar în acţiuni săptămânale.

O zi pe săptămână, în care uiţi de treburile casnice şi nu le mai priveşti ca pe o mare obligaţie, înseamnă o porţie sănătoasă de relaxare şi o atitudine mai fresh – la întoarcerea acasă.

Să ieşi puţin din rutina zilnică înseamnă să te odihneşti. Chiar dacă o vei face tot muncind. Îţi va prinde foarte bine. Studiile arată că femeile care îşi iau şi responsabilitatea unui job, pe lângă aceea de mamă, devin şi mame mai bune şi îşi regăsesc calmul.

De ce? Pentru că sentimentul de împlinire profesională, independenţa financiară şi socializarea sunt cei trei factori- combustibil ai mamei.

Eşti mamă şi soţie, dar asta nu înseamnă că trebuie să le faci pe toate, ceilalţi trebuie să te ajute şi să împărţiţi sarcinile în mod egal. Nimeni nu are dreptul să îţi ceară să faci lucrurile singură.

3. Simplifica totul

Renunţarea la perfecţionism îţi va aduce beneficii infinite. Crezi că poţi face asta?

Multe mame spun că nu pot, pentru că se simt vinovate. Dacă soţii muncesc toată ziua, ele trebuie să ţină casa impecabilă. De acord, însă condiţionarea nu e sănătoasă şi e şi foarte obositoare.

Îţi propun măcar să simplifici puţin regulile.

familie fericita

Săptămâna viitoare propune-ţi să scazi puţin standardele în ce priveşte curăţenia, să găteşti câteva preparate rapide şi sănătoase şi să te bucuri de un plus de odihnă.

Nu uita: tu eşti cea care stă acasă, tu ştii mai bine ce ai de făcut, tu ştii cât timp îţi ia totul, tu faci regulile.

Nu trebuie să renunţi la obiceiurile zilnice, dacă nu reuşeşti, însă trebuie să îţi dai voie să le simplifici şi să reduci standardele. Şi se va reduce şi oboseala.

4. Fii propriul tău psihoterapeut

Niamh Delman, medic specialist în sănătatea mentală a mamelor care se confrunta cu stres, anxietate şi depresie, susţine că sindromul burnout, adică tot acest cumul de griji, sarcini şi treburi care te copleşesc, nu reprezintă decât refuzul conştient sau inconştient al mamelor de a simplifica lucrurile. Şi asta face totul să pară de două ori mai dificil.

Dacă nu îţi permiţi o oră săptămânal, în care să discuţi cu un terapeut care să te ajute să faci totul mai simplu, atunci discuta cu o prietenă sau tine un jurnal.

mama care lucreaza de aacsa

De ce? Pentru că îţi poţi scrie în el un program, poţi nota, şterge şi reorganiza totul aşa cum îţi doreşti, poţi scrie despre ce simţi şi poţi urmări schimbările.

Când eşti obosită şi te regăseşti oftând, lasă totul baltă, opreşte-te puţin,aruncă-te în pat şi dă-ţi voie să te odihneşti zece minute. Chiar dacă toată casa e pe dos dă-ţi voie să faci ceea ce simţi.

Fii propriul tău psiholog şi fii sinceră cu tine.

Opreşte-te din a mai face lucruri epuizante şi permite-ţi câteva minute în care să scrii despre ce simţi, să te descarci, să suni o prietenă sau să stai, pur şi simplu.

5. Ai grijă la alimentaţie

Dacă eşti epuizată şi te simţi copleşită, să ştii că şi alimentaţia joacă rolul ei. Te poate ajuta să ai mai multă energie şi să reduci senzaţia de oboseală, însă te poate şi dobori mai repede.

Asigură-te că bei măcar un litru de apă zilnic, mănâncă trei-cinci porţii mici de fructe şi nu neglija proteinele.

Mâncarea e parte esenţială a sănătăţii tale, deci nu o poţi trata cu superficialitate doar pentru că nu ai timp. La fel de revitalizant poate şi fi şi un duş în mijlocul zilei, atunci când eşti foarte obosită. Ai câteva minute în care să îţi limpezeşti gândurile şi să îţi relaxezi corpul.

Corpul se va odihni, mintea se va relaxa, iar sarcinile vor putea fi reluate cu alt tonus.

Ce ar mai trebui să ştii

Nu poţi fi o super–mamă dacă nu te simţi super. Şi, ca să te simţi super, nu trebuie să găseşti roboţelul minune care să facă toate treburile în locul tău. Trebuie doar să reduci puţini standardele, să spui adio perfecţiunii, să îmbrăţişezi cu tot sufletul rolul de mama, să îţi dai voie să priveşti din pat dezastrul din casă, să pui mai mult preţ pe odihnă decât pe rufele necălcate.

Şi schimbarea va fi imediată şi vizibilă. Super-mamele se super-iubesc.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse