Urmează să îți ofer cinci moduri simple de  a crește o calitate esențială precum este inteligența emoțională a copilului tău.

Înainte de toate să îți spun ceva ce noi toți știm, și anume, că noi, oamenii, suntem ființe emoționale. Și orice facem are în spate o emoție, o stare sau o trăire.

Absolut tot ceea ce realizăm, construim, întreprindem sau gândim are în spate o emoție. Iar emoțiile sunt parte din noi. Mai mult decât atât, în spatele gândurilor noastre există un tipar emoțional; care este foarte complex construit pentru simplul fapt că acest tipar emoțional reprezintă întreagă noastră experiență de viață.

Cert este că un singur tipar emoțional se poate repeta la nesfârșit în mintea noastră fără ca noi să îl observăm.

Să ne gândim că fiecare gând este urmat de o emoție și fiecare emoție generează un alt gând; și că perechea aceasta formează un lanț lung. Iar o bucată din acest lanț este un tipar emoțional.

Fiecare emoție în acest tipar este aceeași, doar gândurile se schimbă și noi am fost învățați să ne concentrăm pe gânduri și nicidecum pe emoții. Și, din acest motiv, ne este foarte greu să observăm tiparele noastre emoționale.

Dar putem să le arătăm copiilor noștri că așa funcționăm noi și să luăm un tipar la întâmplare. De exemplu, când un copil nu primește ceva ce își dorește el, care este tiparul din spate.

Insistă să primească, apoi se încruntă, apoi plânge, apoi urlă și apoi face o mică criză.

Acesta este un tipar al unui copil care încearcă să obțină ceea ce își dorește și nimic altceva nu contează. De obicei, acest tipar “supraviețuiește” dacă copilul are o victimă în persoana unui adult care cedează și îi dă de fiecare dată ce își dorește.

Acest tipar este același și oarecum este evident modul în care el se manifestă, cu toate că gândurile sunt diferite.

Acum să trecem la cele cinci moduri de a crește inteligența emoțională:

1. Vorbește-i copilului despre emoții

Găsește jocuri emoționale ca cele pe care le găsești în cartea: Copilul tău este un geniu! sau ca jocul: EQ Game – Alfabetul inteligenței emoționale.

Sau, pur și simplu, găsește un motiv pentru a vorbi despre ceea ce simte și cum simte și nu uita să formezi un obicei din asta.

Învățați prima dată despre cele două emoții principale: iubirea și frica. Apoi mergeți mai departe și învățați celelalte 6 emoții principale.

Apoi începeți să empatizați cu personajele din desenele animate. Și să vorbiți despre cum simt și ce simt ele în diferite situații din filmulețul vizionat.

Găsiți evenimente din viața reală și asemănați-le cu anumite trăiri.

Apoi învățați despre diferențele dintre o emoție, o stare și o trăire.

Pe scurt, profită și fă ca discuțiile despre ceea ce simte copilul să fie ca o rutină zilnică.

2. Acceptă și validează-i toate emoțiile

Tot ceea ce simte copilul tău este un șir de emoții cauzate de viața lui/ei.

Absolut toate emoțiile sunt datorate unei cauze. Pentru că exact așa funcționează totul în Univers: după legea cauză și efect. Și tot ceea ce simte se datorează unei informații sau unei stări care a cauzat emoțiile despre care vorbiți. Și, în consecință, ceea ce simte copilul tău este normal și are nevoie ca tu să îi accepți aceste emoții și să i le validezi. Să îi spui că e în regulă ceea ce simte datorită acestor evenimente.

3. Jucați jocuri și activități care vă dezvoltă inteligența emoțională

Aceste activități pot fi găsite în toate formele posibile cu o simplă căutare pe internet, depinde doar de modul în care sunt prezentate și dacă eforturile tale sunt concentrate într-o anumită direcție.

Cu alte cuvinte, eforturile tale ar trebui să fie clar conturate și cu obiective foarte clare.

5 moduri de a crește inteligența emoțională a copilului tău 1

Este ca atunci când construiești ceva ce nu știi cum va arăta la final, dar tu continui să construiești comparativ cu un proiect clar în care nu trebuie decât să urmărești pașii pentru a dezvolta această calitate esențială, cum este inteligența emoțională.

4. Folosește-te de orice conflict pentru a dezvolta inteligența emoțională

Este acel moment în care controlul emoțiilor face diferența între oameni, evenimente sau chiar viitorul unui om, în cazuri extreme.

Un exemplu util ar fi atunci când, în cazul unui conflict la care asistați întâmplător, în parc unul dintre cei doi copii cu toate că celălalt țipă, reușește să își mențină calmul și astfel să îl calmeze și pe celălalt, chiar să îl ia în brațe la finalul conflictului, demonstrând un echilibru emoțional impecabil.

Această situație reprezintă o oportunitate de a construi inteligența emoțională, dar poți găsi situații asemănătoare, cu siguranță, și chiar dacă el/ea este implicat(ă) într-o astfel de situație tot o oportunitate reprezintă.

5. Construiește un bun exemplu

Asta presupune ca tu, ca părinte, să îi oferi cel mai bun exemplu de inteligență emoțională. Ceea ce înseamnă ca tu să stăpânești cele patru abilități plus o abilitate specială, acea de a empatiza atât cât este corect.

În primul rând, să ai capacitatea de a percepe emoțiile, asta presupune să te observe și să devii un maestru în arta observării emoțiilor și, de fiecare dată, să reușești să traduci din limbaj emoțional în cel rațional ceea ce simți.

În al doilea rând, să reușești să utilizezi emoțiile și să reușești să te folosești de emoții de câte ori ai nevoie. Asta presupune să îți generezi stări sau trăiri atunci când vă distrați în parc, la nevoie, sau atunci când îți folosești creativitatea.

Un mic exemplu este trăirea muzicală, te poți folosi de muzică pentru a genera o anumită stare ca mai apoi să treci la procesul de creativitate în sine împreună cu copilul tău desigur.

În al treilea rând, să îți înțelegi emoțiile tale, cât și ale celorlalți. Asta presupune să înțelegi cum funcționează emoțiile tale și să le poți identifica la ceilalți când se manifestă într-o formă asemănătoare și în procesul de comunicare să te folosești de această calitate pentru a menține un caracter constructiv.

Iar a patra abilitate presupune să îți gestionezi emoțiile tale cât și ale celorlalți prin comunicare și un exemplu în acest sens este păstrarea unui ton calm în orice situație. Cu alte cuvinte, să nu reacționezi la tonul celorlalți și să îți păstrezi tonul calm în orice situație. Prin acest procedeu vei reuși să gestionezi și emoțiile celorlalți.

Desigur că mai rămâne să empatizezi atât cât trebuie, dar despre asta în articolele viitoare.

Inteligența emoțională este calitatea esențială care face diferența într-o societate grăbită și în plină transformare.

Spor la inteligență emoţională, drag părinte!

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes