A nu fi de acord cu cineva sau cu ceva este complet firesc. Doar că uneori este mai greu să ne exprimăm dezacordul și găsim modalități nu tocmai potrivite pentru a o face, fie evitându-l, fie exprimându-l într-un mod nepoliticos sau chiar agresiv (verbal).

A ne exprima dezacordul într-un mod sănătos și respectuos e cu siguranță o lecție pe care o pot învăța atât copiii și adolescenții, cât și părinții acestora. Un dezacord respectuos cântărește mai mult decât un acord care este forțat sau care încalcă propriile principii și limite – ori un dezacord agresiv.

Așadar, înainte de a-ți exprima dezacordul sau înainte de a fi de acord cu ceva ce de fapt ai vrea să nu fii, ține cont de următoarele 5 metode:

1. Nu lua lucrurile personal.

Dacă nu ești de acord cu un lucru sau cu cineva, ferește-te să iei lucrurile personal și să te superi din cauza asta. Amintește-ți că nu persoana respectivă te supără, nu e ea cea care creează ceva neplăcut în tine, ci ideea pe care o susține.

2. Evită să judeci și să critici credințele și ideile altor persoane. 

E normal să fii în dezacord sau să ai păreri diferite față de alte persoane. Totuși, să folosești sarcasmul, să îți împui propria părere, să folosești un ton agresiv fără să îl asculți pe cel de lângă tine sau fără să îi respecți opinia, nu e tocmai inspirat și nici respectuos. În loc să spui „E greșit!”, „E prostesc!”, ai putea să înlocuiești cu „Uite, eu nu sunt de acord, și să-ți spun și de ce…”.

3. Folosește cuvântul „eu” atunci când vrei să comunici ceea ce simți, cum simți, de ce simți, ce gândești, ce dorești (din engleză – I statement).

Alegerile, trăirile, gândurile tale sunt despre tine. De aceea, când spui că tu te simți într-un anumit fel din cauza unui lucru („Mă simt neînțeleasă atunci când încerc să vorbesc cu părinții mei și ei îmi spun că nu au timp”), e cu siguranță diferit față de când ai spune că „Părinții mei nu mă ascultă niciodată! Se plâng întruna că nu au timp!”). Uneori, de cele mai multe ori, e mai eficient să vorbești despre tine și despre cum te simți tu într-un anumit context, decât să îți expui propria problemă fără să incluzi și felul în care te face să te simți acea problemă.

4. Ascultă și punctul celorlalți de vedere. 

Atunci când îi asculți pe ceilalți, atunci când îi lași să-și expună punctul de vedere, e o dovadă că înțelegi și respecți perspectiva celuilalt, indiferent dacă e diferită față de a ta. Atunci când cealaltă persoană vorbește, încearcă să o asculți fără să te gândești că nu ești de acord cu ceea ce afirmă, fără să-ți creezi în minte argumentele prin care îi vei combate părerea pe care tu nu o agreezi, ci concentrează-te pe ceea ce îți spune și pe ceea ce vrea să-ți transmită. Atunci când termină de vorbit, îți poți exprima și tu dezacordul sau acordul, ținând cont că vorbești despre tine, despre propria ta opinie.

5. Fii calm atunci când comunici sau atunci când vrei să-ți exprimi dezacordul.

Chiar dacă este destul de greu să rămâi calm atunci când este ceva care te deranjează, o conversație matură și respectuoasă implică și ideea de a rămâne calm atunci când celălalt îți vorbește sau când tu îți exprimi dezacordul – asta e o altă dovadă de respect față de ideile și de convingerile altor persoane.

Exprimarea dezacordului într-un mod civilizat e și o dovadă de respect față de cealaltă persoană. Iar despre cum poți crește un adolescent respectuos poți citi accesând link-ul de aici. De asemenea, dacă te interesează câteva modalități prin intermediul cărora îți poți ușura comunicarea cu un adolescent, articolul acesta sigur îți va fi de folos.

 

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes