Datul ochilor peste cap, insultele, comentatul înapoi, poreclirea, ignorarea cerințelor, comentariile ironice, toate acestea sunt forme diferite, care arată o lipsă de respect din partea copilului sau a adolescentului.

Dacă te confrunți cu un comportament lipsit de respect din partea copiilor tăi, cu siguranță că nu ești singur. Acesta este unul dintre cele mai comune subiecte de conversație a părinților când vine vorba despre adolescenți în general.

Adevărul este că acest comportament lipsit de respect este unul dintre modurile inadecvate prin care copiii, sau adolescenții, în general încearcă să-și rezolve problemele.

Copiii se pot simți neputincioși în fața regulilor și așteptărilor

Așa ajung să comenteze înapoi și să arate lipsă de respect. Fac acest lucru deoarece ei încearcă să-și ia oarecum putere prin aceste moduri.

Dacă ne pot atrage într-o ceartă, este chiar mai bine. De ce? Pentru că certându-ne pe altă temă, nu ne mai concentrăm pe temele lor sau pe alte aspecte care lor li s-ar fi părut greu de gestionat!

Nu poți cere respect, dar poți cere copilului tău să acționeze respectuos, indiferent de ce simte în acea situație

Motivele care stau în spatele comportamentului nerespectuos includ procesul perfect normal și sănătos al copilului tău care crește și se îndepărtează de identitatea sa de copil mai mic.

Adolescenții caută în mod natural o mai mare independență pe măsură ce cresc. Lipsa de respect este o modalitate prin care ei își exprimă independența.

„Deși este important să le permitem copiilor acest proces natural de” desprindere”care vine în timpul adolescenței, noi părinții trebuie, de asemenea, să identificăm și să ne ajutăm copiii să-și identifice la rândul lor, să-și controleze și să-și revizuiască acele comportamente lipsite de respect față de cei din jurul lor.” James Lehman

Ignorarea acestor comportamente poate duce într-adevăr la comportamente greu de controlat pe viitor.

Iată 5 modalități prin care ne încurajăm copiii să fie nerespectuoși fără să ne dăm seama, și ce putem face în schimb:

1. Luăm totul prea personal și reacționăm exagerat

Atunci când luăm aceste comportamente personal ne va fi tot mai greu să gestionăm situațiile în mod eficace. Dacă reacționaăm la fiecare dintre aceste comportamente, este puțin probabil să vedem o schimbare a copilului.

Este adevărat că aceste comportamente pot fi enervante.Dar nu sunt neapărat ceva de corectat. Copilul care mormăie , în timp ce face așa cum i sa spus, se comportă ca un copil tipic, normal.

Atunci când copilul tău tratează pe cei din jurul său fără respect, e momentul să intervi.

Ce poți să faci în schimb?

Decide care sunt comportamentele de bază pe care te vei focusa și care sunt cele peste care poți trece cu vederea. Amintește-ți că acele comportamente ușor iritante nu sunt ceva personal, ci doar o expresie a frustrării.

Rolul nostru ca părinți este să ne ajutăm copiii să se dezvolte echilibrat și să-i învățăm să-și gestioneze emoțiile.

Citește mai multe despre cum putem fi cât mai conectați cu copiii noștri și ce activități putem face zilnic împreună pentru a avea o relație minunată cu ei în cartea ”Copilul tău este un geniu!” scrisă de Florin Alexandru în colaborare cu prof. Florian Colceag (”antrenorul de genii”):

5 modalități prin care ne încurajăm copiii să fie nerespectuoși fără să ne dăm seama 1

Dar acest lucru nu înseamnă că nu vei fi iritat! Găsește modalități de a trata această emoție departe de interacțiunile cu al tău copil, dacă este posibil.

2. Vorbim negativ despre alte persoane

Viața este uneori stresantă: șefii sunt provocatori, vecinii devin prea cicălitori, membrii familiei pot fi iritanți. În calitate de părinte, avem o mulțime de ocazii să le arătăm copiilor cum ne gestionăm comportamentul atunci când suntem supărați.

Copiii ne iau ca și model în toate contextele.

Dacă noi vorbim rău despre ceilalți sau tratăm alte persoane cu lipsa de respect, să nu ne surprindă faptul că ai noștri copiii vor face la fel în viitor.

Ce poți să faci în schimb?

Părinții trebuie să aibă un comportament mai bun dacă vor ca ai lor copii să fie respectuoși. Amintește-ți, că ai noștri copii observă tot ce facem, chiar dacă nu par să le pese în acel moment.

Dacă prețuiești respectul, adoptă un comportament respectuos față de ceilalți la rândul tău. Fă tot posibilul pentru a le arăta cum trebuie făcut.

3. Luăm partea copilului în momente nepotrivite

Te vei întreba ce legătură are acest lucru cu un comportament lipsit de respect? Să presupunem că al tău copil se plânge de cât de multe teme de acasă are, poreclindu-și profesoara și, în general, fiind lipsit de respect față de ea.

S-ar putea să fii de acord cu faptul că această profesoară i-a dat prea multă temă. Dar dacă iei partea copilului în acest caz, ai putea spune că ești de acord cu părerea și porecla dată profesoarei de copilul tău, cum că este proastă și că îl supraaglomerează.

În aceste momente ești de acord că al tău copil nu trebuie să facă toate aceste teme pentru că în mod clar, profesoara a greșit.

Atunci când îi ții partea copilului tău, în comportamente lipsite de respect, îi arătați că nu trebuie să fie respectuos față de cineva cu care nu e de acord. Mesajul pe care-l aude copilul este: Dacă tu crezi că cineva a greșit, atunci ai dreptul să fii nepoliticos.

Ce poți să faci în schimb?

Adevărul este că nici tu, nici copilul tău nu trebuie să fii de acord cu cineva pentru a-i arăta respect. Chiar dacă tu crezi că profesoara (sau antrenorul sau șeful etc.) a greșit, arată-i copilului că, indiferent de modul în care se simte, trebuie să găsească o modalitate de a acționa în mod corespunzător.

Un bonus suplimentar al acestei abordări? Copilul tău va întâlni cel mai probabil o mulțime de oameni în viața sa de adult cu care nu va fi de acord. Ajută-l să învețe abilitățile de care are nevoie pentru a rezolva aceste dezacorduri într-un mod calm și adecvat.

4. Nu observi niciodată comportamentul lui bun

Poate te gândești: „Uite, copilul meu este în mod constant lipsit de respect. Trebuie să mă țin de el dacă vreau să se schimbe lucrurile. ”

Copiii sunt la fel ca adulții

O corecție constantă fără recunoaștere a părților pozitive nu poate duce decât la eșec. Dacă îți critici întotdeauna copilul pentru că greșește, ar putea trage concluzia că nu va putea reuși să se îndrepte niciodată.

Dacă nu recunoașți niciodată că el mai și reușește să-și controleze propriul comportament, el poate înceta să mai încerce.

Poate părea contrar intuitiv, dar atenția neîncetată la eșec, fără nici o recunoaștere a succesului chiar și cel mai mic, poate crește comportamentul de nerespect al copilului tău.

Ce poți să faci în schimb?

Copii răspund bine la apreciere. Nu numai că se simte bine atunci când este apreciat și validat, ci îi dă un feedback important: recunoașterea unui bun comportament consolidează aceste abilități.

Dacă observați că al tău copil face ceva bine, spune-i ceva de genul: „Apreciez faptul că n-ai mai tachinat-o pe sora ta, azi, a fost grozav. Știu că ți-e greu să te abții atunci când ești supărat. Apreciez asta.”

5. Ceri respect fără să îl oferi

„Eu sunt părintele tău și trebuie să mă respecti!”

Mulți părinți din programul se întreabă: „Cum pot să-mi fac copilul să mă respecte?”

Adevărul este că mulți copii nu-și respectă în mod automat părinții. De fapt, e destul de normal ca adolescentul tău să creadă că știe mult mai mult decât tine; aceasta este una dintre capcanele adolescenței.

Fiecare adolescent crede că este mai inteligent și mai la curent cu tot ce se întâmplă decât părinții săi. Vestea proastă este că nu poți face pe cineva să te respecte.

Respectul este un sentiment, și nu se poate legifera. Nu putem forța pe cineva să ne respecte.

Ce poți să faci în schimb?

Nu puteți cere respect, dar poți cere ca al tău copil să acționeze cu respect, indiferent de modul în care se simte în legătură cu situația.

Atunci când copilul se comportă în mod nerespectabil, îi poți spune: „Înțeleg că nu îți place această regulă, dar este o regulă pe care nu o negociem. Doar pentru că ești furios nu înseamnă că poți să vorbești fără respect. ”

Rămâi concentrat asupra comportamentului și evită să iei personal ce îți spune al tău copil

Amintește-ți să rămâi concentrat asupra comportamentului și să eviți să iei personal ce îți spune.

Pentru a-i învata pe copii respectul și politețea autentice, venite din suflet și din considerație față de ceilalți, ar trebui să înlocuim aceasta impunere a respectului, aceasta umilire a copilului, cu un limbaj constructiv.

Citește mai multe despre modurile în care ne putem respecta copiii în acest articol.

Pentru a face asta trebuie, în primul rand, să fim noi un exemplu pentru ei. Arată-ți respectul față de copiii tăi și ei îți vor arăta ție același respect.

Va fi nevoie de timp și practică, dar vă puteți ajuta copilul să învețe să se comporte în moduri mai respectuoase.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes