Copilul trebuie să fie liber, dar nu să facă tot ce vrea el. Posibilităţile tehnologice, ispitele în materie de inovaţie, dar şi dorinţa de a demonstra că au cei mai buni copii le poate determina pe foarte multe mame să le pună copiilor lumea la picioare.

Copiii lor pot face orice, trebuie să aibă totul, trebuie să fie extraordinari, trebuie să fie deasupra celorlalţi. Sunt învăţaţi că le sunt superiori multora.

cum crestem copii buniAi întâlnit şi tu o astfel de mămică? Probabil că da. Şi nu doar o dată. Eu am întâlnit câteva. Erau atât de distrase de dorinţa de a-şi pune copiii în competiţie cu ceilalţi, încât pierdeau din vedere cât de puţin timp mai petreceau cu ei.

Foarte multe mame se concentrează pe ce au ceilalţi, pe ce ar trebui să ofere copiilor lor pentru a fi deasupra celorlalţi, pe ce cursuri ar trebui să urmeze copilul şi ce diplome ar trebui să ia. Pentru că, la final, s-ar lăuda şi ele cu ceva la locul de muncă sau la prieteni.

Din toată această poveste, copiii învaţă: ignoranţa, superioritatea, egoismul, egocentrismul, lucruri care îl vor transforma într-un adult marginalizat, lipsit de empatie, singuratic, lipsit de prieteni sinceri.

Multe întâlniri dinte mame se transformă în oportunităţi de a-şi demonstra una celeilalte că felul în care îşi cresc ele copiii e cel mai bun. Iar fiecare susţine că are copilul cel mai bun.

5 lucruri pe care să le faci dacă vrei să creşti un copil bun într-o lume egoistă

Deşi aproape fiecare mamă vrea să crească un copil bun, când vine vorba de a pune acest plan în practică, lucrurile se schimbă. Pentru că fiecare mamă are propria viziune despre ce înseamnă un copil bun.

Unele consideră că un copil bun este acela care îşi vede de treaba lui, nu împarte nimic cu nimeni, dar nici nu face rău altora. Alte mame consideră că bun este copilul care ascultă cu sfinţenie de cuvântul lor, în timp ce un număr considerabil consideră că un copil bun este un copil care primeşte totul, aşa încât nu are motive să-i invidieze pe ceilalţi.

Ups. Bunătatea nu prea are legătură cu nimic din toate astea. Este un sentiment pur, sănătos psihic şi fizic, strâns legat de împlinirea personală şi profesională a viitorului adult.

Pentru că ştiu că tu eşti o mamă care îşi doreşte foarte mult să crească un copil bun, chiar dacă lumea nu pare în avantajul său, îţi propun 5 lucruri pe care să le faci dacă vrei să creşti un copil bun într-o lume egoistă.

1.Învaţă-l empatia

Empatia înseamnă să te pui în locul celuilalt. În momentul în care reuşeşti să faci asta, înseamnă că ai reuşit să renunţi la judecată, la critică, la a-ţi da cu părerea despre cum e mai bine pentru alţii.

cum sa cresti un copil bun

Te pui în locul lui, te gândeşti cum te-ar face să te simţi lucrurile pe care el le trăieşte, le simţi şi tu şi începi să îl înţelegi. Când l-ai înţeles pe celălalt… l-ai şi acceptat.

Învaţă-l empatia şi ai atins cel mai important punct din procesul creşterii unui copil bun.

Când îl înveţi empatia, îl înveţi să aibă grijă de celălalt, să îi pese, să ajute. Să construiască relaţii sănătoase.

2. Predă-i lecţia sincerităţii

Ştiu, o să te grăbeşti să îmi spui că asta nu mai e o lume pentru sinceritate. Însă noi vorbim tocmai despre cum lansăm un copil bun într-o lume egoistă, nu? Iar dacă vrei să creşti un copil bun, sinceritatea e o lecţie peste care nu poţi să sari.

Predă-i sinceritatea. Sinceritatea înseamnă să îl înveţi să spună celorlalţi adevărul în faţă, oricât ar fi de dureros, să îşi facă un bine şi sieşi, dar şi celorlalţi, să nu mintă.

Îl înveţi să nu aibă ascunzişuri, deci să nu poarte măşti. Îl educi ca pe un copil care se cunoaşte, se acceptă şi e sincer cu ceilalţi, nu încearcă să pară altcineva decât este.

În plus, sinceritatea îl va ajuta să rămână cu inima uşoară, să nu se piardă în poveşti mincinoase, să fie sigur pe el, să nu aibă mereu nevoie de un text bun pentru a intra în graţiile cuiva.

Sinceritatea rămâne o componentă foarte importantă a sănătăţii noastre, până la urmă. Ne ajută să ne păstrăm integritatea şi să atragem situaţii şi oameni de calitate în viaţa noastră. Iar dacă va fi să piardă în unele momente, din cauza sincerităţii, măcar ştie că nu era în locul potrivit dacă era nevoit să se arate altfel decât este cu adevărat.

3. Arată-i puterea exemplului

copii buni intr-o lume egoistaNu-i poţi cere copilului să înţeleagă, să asculte şi să facă anumite lucruri…câtă vreme vede că tu faci altfel. Armonia, colaborarea, iubirea, ajutorul, empatia şi bunătatea le va învăţa în familie. Asta trebuie să vadă acasă, asta trebuie să vadă şi în comportamentul tău faţă de ceilalţi.

Aşa va înţelege cum este normal şi va prelua iniţiativa.

Dacă vei sta cea mai mare parte din timp pe tabletă, dar îi vei cere copilului ca el să nu facă acelaşi lucru, nu prea funcţionează. Dacă vrei să înţeleagă importanţa cititului, el trebuie să te vadă pe tine citind. Şi la fel stau lucrurile şi cu bunătatea. Puterea exemplului îi arată copilului tău calea.

Îţi propun să joci acest joc împreună cu copilul tău. Te va ajuta să-l descoperi, să îl înţelegi mai bine şi să vezi unde mai aveţi de lucrat.

Totul într-o manieră distractivă. Am pentru tine un joc excelent, pentru toată familia. Aruncă un ochi aici.

4. Implică-l în acţiuni în care să poată practica bunătatea

Te sfătuiesc să îl pui în contact cu câteva programe de voluntariat. Câteva ore de voluntariat pe lună înseamnă practicarea bunătăţii şi înţelegerea importanţei ei. Mergeţi împreună să ajutați la curăţenia de toamnă sau de primăvară de la Grădina Botanică, mergeţi să hrăniţi animalele fără stăpân, implică-l în confecționarea de obiecte creative – pe care apoi să le vândă alături de alţi copii şi să strângă bani pentru cadourile de Crăciun ale copiilor fără posibilităţi.

Copilul trebuie să înţeleagă că poate avea impact asupra lumii, că poate schimba şi că schimbarea începe cu el.

5.Predă-i recunoştinţa

cum poti sa cresti un copil bun

Învaţă-l pe cel mic să fie recunoscător pentru tot ce are, nu să se mândrească nejustificat cu posibilităţile sale. El trebuie să înţeleagă că tot ce are acum ţi se datorează ţie. Că lucrurile pe care le are nu îl fac mai bun decât pe ceilalţi, că nu îi dau dreptul să îi trateze pe ceilalţi de sus. Pentru că ar fi putut fi el în locul lor.

Predă-i recunoştinţa, învaţă-l să fie mulţumit cu ce are, recunoscător pentru ce primeşte, să lupte pentru ce îşi doreşte, însă întotdeauna să manifeste recunoştinţa pentru ce a obţinut şi pentru cât de norocos este.

Recunoştinţa pentru ce ai… înseamnă posibilitatea de a obţine şi mai mult, în timp ce nemulţumirea atrage cu sine eşecuri şi mai mari.

Concluzie

Egoismul este predat şi întreţinut la fiecare pas. Cei mai mulţi consideră că doar aşa poţi reuşi, că asta e lumea, că trebuie să te adaptezi. Adevărul este că fiecare va fi în locul potrivit, atunci când va fi aşa cum este el.

Dacă vrei să creşti un copil bun, învaţă-l că bunătatea plasează oamenii la locurile cu adevărat potrivite lor. Şi le susţine relaţiile sănătoase.  Inteligenţa emoţională începe cu predarea bunătăţii.

Vezi aici un ghid complet al inteligenţei emoţionale. Te va ajuta să creşti un copil genial.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes