Cred că vrei ca şcoala să îl înveţe pe cel mic tot ce nu îl poţi învăţa tu. Mai cred şi că nu vrei un copil care doar o să treacă prin viaţă, indiferent cum, ci unul care o să facă faţă cu succes provocărilor şi o să devină tot mai bun.

Am dreptate?

Iar asta nu e tot. Dacă te grăbeşti să consideri că e un aspect banal al vieţii, aminteşte-ţi că vei avea un copil care va împlini 18 ani, va pleca în lume singur şi va trebui să se descurce fără tine şi ajutorul tău permanent. Nu?

Uite, tocmai de aceea cred că aceste 5 lecţii esenţiale în viaţa – pe care şcoala nu le va preda copilului tău, merită toata atenţia ta. Vor face diferenţa în viaţa copilului, în viitorul lui şi îl vor ajuta să înţeleagă altfel tot ce înseamnă viaţă.

Şi e important să fie aşa.

5 lecţii sociale – esenţiale în viaţa – pe care copiii nu le vor învăţa la şcoală

Pe lângă educaţia de bază, grijă pentru lecţii şi micile detalii care îl transformă într-un adult de succes, copilul are nevoie de 5 lecţii care să îl ajute să înţeleagă viaţa din perspectiva socială şi să se adapteze în situaţii de urgenţă.

Iată care sunt acestea.

1. Educaţia financiară

Educaţia financiară îţi pregăteşte copilul cum să privească banii, din câte perspective, cum să economisească şi mai ales, cum să câştige mai mulţi bani. Şi cred că orice părinte îşi doreşte să îşi ştie copilul asigurat din punct de vedere financiar.

5 Lecţii esenţiale în viaţa - pe care copiii nu le vor învăţa la şcoală 1

Doar că şcoala nu e interesată să pregătească pentru viaţa copiii, și se blochează în multe lecţii nefolositoare, din păcate.

Aşadar, îţi propun să îi predai tu educaţia financiară sau să îl înscrii la un curs distractiv de educaţie financiară.

2. Educaţia alimentară

Nu cred că vrei un copil care să mănânce necontrolat, nici unul care să mănânce doar mâncare nesănătoasă şi să aibă o mulţime de probleme de sănătate. Nu mai discutăm de obezitate.

mancare sanatoasa pentru copiiTe întrebi ce poţi face tu? Poţi începe prin a-i stabili copilului un meniu foarte sănătos, încă din primul an de viaţă, aşa încât să îi educi gusturile în direcţia dorită de tine.

Evident, extremele nu sunt bune, copilul trebuie să ştie ce e ciocolata, însă fără a deveni dependent de ea.

România nu e o ţară care să exceleze la educaţia alimentară. Şcolile se axează pe o mulţime de alte lucruri, însă lecţiile care pregătesc copilul pentru viaţa sunt, cel mai adesea, neglijate.

Şi totuşi, la o privire mai atentă, sănătatea rămâne mai importantă decât chimia.

3. Primul ajutor

Nu e puţin lucru să ai un copil care ştie să se ajute în caz de urgenţă – sau să le ofere celorlalţi primul ajutor. Dacă e deja preşcolar şi suficient de matur, nu e prea devreme să îi explici ce conţine trusa de prim ajutor, cum poate folosi anumite ustensile ale ei, cum poate oferi minim ajutor celorlalţi, cum şi când să sune la numărul de urgenţă.

Ar putea sala o viaţă şi ar învăţa să îşi păstreze calmul în situaţii dificile. În plus, nu poţi şti niciodată când descoperă pasiunea pentru sănătate şi medicină, lucru care l-ar putea motiva să devină medic, să-i ajute pe ceilalţi, să lucreze cu empatia în fiecare zi şi să făcă schimbările de care cu toţii avem atâta nevoie.

Totul, absolut totul începe în copilărie. Depinde de fiecare când îşi găseşte curajul de a ieşi la suprafaţă.

4. Cum să se poarte în societate

Manierele nu sunt deloc neglijabile în societate. Tot mai mulţi copii sunt pregătiţi să fie excelenţi în zeci de domenii, dar majoritatea nu au nici cea mică idee despre cum să se poarte în societate.

lectii pentru copii excelenti

Şi e foarte important. Chiar esenţial. Manierele sociale îl definesc, îl ajuta, sau dimpotrivă, îl ţin pe loc din a-şi atinge scopurile.

Şcoala nu va avea timp să se ocupe de asta, nici foarte mare interes. Iar pedepsele, ameninţările şi critică nu îl vor transforma într-un copil manierat şi politicos, ci într-unul care vă cunoaşte ruşinea. Şi va deveni frustrat.

Dacă şcoala nu o face, fă tu asta, acasă. Învaţă-l că e esenţial să fie empatic, politicos, să îşi lase întotdeauna loc de bună-ziua şi să trateze oamenii cu respect. Indiferent dacă e vorba de femeia de serviciu sau de şeful său.

5. Importanta vieţii politice

Dacă ne plângem fără să facem nimic, merităm ce ni se întâmplă, aşa se spune.

Măcar atât cât ţine de noi…să facem. Ce înţelege un copil de 4-5 ani din politică? Poate înţelege multe, dacă ştim cum să punem problema.

Nu va înţelege politica la nivelul aşteptat de tine, însă e crucial să îl înveţi rolul lui în comunitate, cum poate schimba lucrurile prin vot, cum şi când să se implice, cât de importante sunt deciziile lui pentru societate – şi cum îl pot afecta.

Lucrurile mici fac diferenţa. Începe cu lecţii simple şi nu trece vârstă ca scuză pentru evitarea anumitor discuţii.
Şcoala îl învaţă romana, matematică, istorie şi geografie. Nu va sta nimeni să îi explice drepturile lui, nici cum le poate exercita. Suntem destul de blocaţi într-un sistem de învăţământ rigid, care nu e deloc dispus la schimbare.

Însă tu poţi fi schimbarea pentru copilul tău. Tu îi poţi insufla viziunea, schimbarea şi dorinţa de a vedea dincolo de piedici.

Concluzie

Nu e suficient să îl trimiţi la şcoală şi să crezi că acolo va învăţa tot ce are nevoie. Multe mame spun ,, de-asta îl trimit la şcoală, să înveţe ce trebuie”.

Totuşi, şcoala nu se ocupă să-l înveţe cum să supravieţuiască în caz de incendiu, ce poate face pentru el şi pentru ceilalţi. Nu îl învaţă care îi sunt drepturile, nici care sunt beneficiile manierelor în societate.
Şcoala doar îi cere să fie ascultător, fără explicaţii.

Să facă multe exerciţii şi să pună cât mai puţine întrebări. Tocmai de asta eşti tu acasă, ca să-i arăţi câte poate face şi să-i predai lecţiile pe care şcoala le va neglija.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes