Cei mai mulţi părinţi îşi trimit copiii la cursuri extra de matematică, înot şi alte discipline pe care le considera potrivite pentru cei mici.

Mai puţini sunt cei care îşi înscriu copiii la ateliere şi cursuri de artă. Iar numărul celor care îi îndrumă către activităţi artistice scade şi mai mult atunci când vine vorba de educaţie. Pentru că nu consideră arta utilă în dezvoltarea copilului, nici pentru viitorul lui.

Ei bine, uite aici greşesc foarte mulţi. Arta este primul cârlig de care se agaţă dezvoltarea personală şi emoţională a copilului.

Prin artă capeți o nouă pereche de ochi

Eu îmi amintesc că am luat primul contact cu arta la vârsta de 4 ani, când am mers la cursul de pictură şi am descoperit câte pot face culorile. Cât de frumos îţi poţi petrece timpul desenând şi umplând foile cu acuarele. Pictam toată ziua. Consumam caiete întregi.

Uite cu ce ai putea incepe şi cât te costă un set creativ

Apoi am mers la balet şi la dans. Muzica era ceva nelipsit în familia noastră. Sufrageria era scena mea preferată, ascultam muzică la magnetofon şi cântam ziua întreagă. Toate experienţele m-au ajutat să privesc altfel lumea, să îmi descopăr şi întreţin alte preocupări, să mă simt motivată să fac mai mult, mai bine. Să încep să creez, să gândesc în altfel de idei.

În final, pe la vârsta de 13 ani m-am hotărât că vreau să fac teatru. Şi asta am şi făcut, nu m-am răzgândit niciodată. Experienţa facultăţii de artă te schimbă la nivel profund. Nimic nu mai e cum era înainte, toate lucrurile se scaldă în altă lumină.

Lumea e alta, experienţele sunt altele, capeţi o nouă pereche de ochi – prin care ai o altă viziune asupra vieţii şi asupra ta.

Arta te ajuta să te cunoşti și să fii mai puternic

Arta te ajuta să te cunoşti, iar când te cunoşti nu mai poţi fi uşor manipulat. Ştii cine eşti, ştii ce poţi, îţi înveţi şi accepţi limitele, găseşti soluţii pentru a fi mai bun. Eşti împăcat cu tine, îţi setezi aşteptări realiste şi înveţi să gestionezi emoţiile şi situaţiile neaşteptate şi neplăcute.

6 beneficii ale artei pentru copilul tău

În viaţa copilului, arta este cel mai bun psiholog, cea mai bună metodă de relaxare, de autocunoaştere, de autoeducare,o motivaţie extraordinară şi, să nu uităm, o formă de vindecare. Din cele mai vechi timpuri. În continuare, vreau să îţi prezint 5 beneficii pe care arta le are pentru copilul tău.

arta in dezvoltarea copilului1. Arta dezvoltă creativitatea

Arta le permite copiilor să privească lumea din jurul lor și să îi ofere interpretări într-un mod creativ. Practic, doi copii care vor desena acelaşi lucru vor avea două reprezentări şi viziuni cu totul diferite. Sentimentul de reuşită şi unicitate îl vor ajuta pe cel mic să devină şi mai motivat.

În plus, până când nu începe să creeze nici nu va şti câte posibilităţi există pentru a reprezenta un singur lucru.

Atunci când copilul este încurajat să gândească și să se comporte după reguli, standard, îşi va pierde capacitatea de a se exprima liber şi de a realiza ceva conform cu viziunea lui.

Iar scoală are tendinţa să uniformizeze personalităţi. Arta îl ajută pe copilul tău să devină autonom.

2. Arta îl învaţă pe copil răbdarea şi îl motivează

Un copil care studiază un instrument muzical, de exemplu, va şti cât de greu este să ajungi la performanţă, va înţelege că totul se întâmplă cu răbdare şi mult studiu, în timp. Va fi determinat şi motivat să lucreze şi mai mult, să fie şi mai bun.

Acestea sunt abilităţile pe care şi le va dezvolta un copil care studiază o artă. Iar în viitor va face mai uşor faţă provocărilor sau sarcinilor dificile de la locul de muncă.

3. Arta înseamnă empatie şi învăţarea muncii în echipă

arta si dezvoltarea copiluluiPrimul lucru pe care îl înveţi în artă este acela că nu există concurenţa. Sau că nu ar trebui să existe. Pentru că scopul artei este să ofere multiple posibilităţi şi viziune, să îI dezvăluie pe fiecare aşa cum e, să renunţe la comparaţii. Iar copilul tău poate învăţa toate acestea dacă va urma un curs de artă.

În plus, va învăţa să ofere complimente şi încurajări, să ofere şi să primească feedback pozitiv, să înţeleagă sentimentul de unicitate şi să aprecieze munca celorlalţi şi lucrul în echipă. Iată doar câteva dintre abilităţile de care copilul va avea nevoie pentru a face mai uşor faţă joburilor viitorului.

4. Arta învaţă copilul să fie implicat

Eu cred foarte mult într-un lucru. Orice faci în viaţa…trebuie să îţi placă. Să faci cu drag, cu pasiune, cu bucurie. Să fii implicat. Iar rezultatele satisfăcătoare nu vor întârzia să apară. Arta va învăţă copilul ce înseamnă să fii implicat şi să descoperi ce îţi place.

Pentru că te obliga să găseşti soluţii, să vezi mai departe de rezultatul imediat, să te descoperi şi să înţelegi ce ţi se potriveşte, la ce eşti cu adevărat bun.

Nu crezi că e esenţial să ştie din timp ce i se potriveşte şi în ce ar putea deveni un om de succes? Toată familia va fi împlinită şi va trăi bucuria unui copil reuşit şi împlinit.

5. Arta e cea mai bună metodă de a dezvolta inteligenţă emoţională. Iată de ce:
  • Dezvoltă empatia
  • Învaţă copilul să vorbească în public – fără teamă şi trac, aspect extrem de important astăzi
  • Ajuta copilul să aprecieze munca celorlalţi
  • Susţine copilul să înveţe gestionarea emoţiilor
  • Îl ajută să descopere zeci de soluţii pentru o singură problemă
  • Îl ajută să îşi depăşească teama de a interacţiona cu străinii
  • Îi oferă o viziune mai largă asupra lumii
  • Îl ajuta să comunice mai bine, să fie mai sincer şi mai deschis
  • Îl susţine în dezvoltarea relaţiilor sănătoase
  • Îl ajuta să se cunoască, să îşi cunoască limitele şi temerile – şi să le depăşească

Descoperă aici un set creativ extraordinar pentru copiii până in 6 ani

6. Arta învaţă copilul să fie responsabil

Prin artă, copiii înţeleg cum acțiunile lor îi afectează pe ceilalți. Lucrul colectiv îi face responsabili pentru acțiunile și greșelile lor. Prin teatru, de exemplu, copilul tău poate vedea cum este afectată întreaga echipă – atunci când el nu este pregătit suficient.

Acest lucru este foarte important în dezvoltarea lui ca adult implicat, responsabil pentru acțiunile sale, care ştie să lucreze în echipă, să ajute, să primească ajutor şi să vrea permanent să se autodepăşească.

arta in viata copiluluiArta învaţă copilul că trebuie să fie permanent mai bun decât a fost ieri, nu mai bun decât ceilalţi. Copilul va deveni un adult care va înţelege competiţia ca pe o îmbunătăţire permanentă a sinelui, aşa încât să fie mereu extraordinar şi să nu se teamă de concurenţă.

Arta îi oferă încredere în sine, dar şi capacitatea de a avea ţinte realiste şi aşteptări sănătoase.
Practic, îl pregăteşte pentru succes, dar îl învaţă şi cum să transforme eşecul într-o experienţă din care are ceva de învăţat.

Concluzie

Îndrumă-ţi copilul către o artă. Ţine cont de înclinaţiile lui, de ceea ce îşi doreşte, de ceea ce i-ar putea oferi beneficii pe termen lung. Totodată, ai mare grijă când alegi clubul şi instructorul. Piaţa e plină de oferte, însă nu toate oferă cu adevărat ceea ce susţin.

Caută locul în care există exigenţă profesională, mediul prietenos, deschis, unde copilul se poate desfăşura şi se poate întoarce cu drag.

Nu în ultimul rând, alege cursul care urmăreşte dezvoltarea copilului, nu promovarea unei imagini. Şi nu uita să apreciezi unicitatea şi eforturile celui mic de a face lumea mai frumoasă.

This Post Has 2 Comments

  1. Muntean Geanina

    Îmi place tot ceea ce scrieți și sunt alături de tot ceea ce este legat de copii , ne autoeducam pentru a educa mai departe și a învața unii de la alții, schimbarea vine de la noi mai întâi😘

  2. Marius

    Dacă le oferim atenția de care ei au nevoie în această perioadă putem observa că ei sunt atrași de tot ce înseamnă culoare, deci artă. Ar trebui să-i încurajăm mai mult pe cei mici să se dezvolte în această direcție..

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes