Dacă ai un copil adolescent, probabil că răbdarea şi calităţile de părinte îţi vor fi puse din plin la încercare.

Iată 4 lucruri pe care să eviți să le spui adolescentului tău:

1. Dacă vei continua în acest mod nu vei obține niciodată ceea ce îți dorești!

A amenința un adolescent atunci când el deja se simte nesigur pe el însuși, nu este niciodată o strategie eficientă; servește doar pentru a escalada conflictul.
O amenințare spusă  la furie arată că tu îți pierzi controlul. Copiii învață de la noi părinții cum să facă față problemelor. Ei învață mai mult din acțiunile noastre decât din cuvinte.

Dacă simți că ești pe cale să devii furios, spune-i copilului tău: „Am nevoie de timp să mă gândesc la asta. Hai să vorbim din nou când suntem amândoi calmi.

Modul în care comunicăm cu ai noștri copii ne ajută să determinăm modurile în care ei învață să-și controleze emoțiile și impulsurile.

Citește mai mult despre cum poți avea o relație grozavă cu al tău copil în cartea ”Copilul tău este un geniu!”:

4 lucruri pe care să eviți să le spui adolescentului tău 1

Reține: pentru a schimba într-adevăr comportamentul, consecințele  trebuie să fie atașate la acel comportament specific.

Amenințările nu-i învață pe copii abilități de rezolvare a problemelor.

2. Îți interzic să faci asta!

Din teama că al nostru copil va fi rănit, iar nouă ne va fi greu să-l ajutăm sau nu vom știm cum să-l ajutăm avem tendința de a-i interzice să experimenteze unele lucruri.

Atunci când le interzicem copiilor să facă anumite lucruri, ei se simt neresepctați. În timp au tendința de a ascunde lucruri și de a face în secret ce le interzicem de teama că dacă aflăm le vom interzice.

În acest fel copilul nu învață să comunice și nu se dezvoltă armonios.

Ce puteți face în schimb?

Putem spune ceva de genul: Nu sunt sigur că vei fi în siguranță la această petrecere. Am nevoie de mai multe informații pentru a lua o decizie în legătură cu această  petrecere. Doresc să știu numele părinților care vor fi acolo sau al persoanelor care vor fi responsabile de siguranța voastră la petrecere.

Interzicerea unei activități mărește, de fapt, șansele ca al nostru copil să fie și mai tentat să facă acel lucru.

3. Nimeni nu te va plăcea dacă faci asta!

Rușinea nu este o modalitate eficientă de a ajuta pe cineva să-și schimbe comportamentul.

4. Etichetarea

Este foarte important  să ne concentrăm pe comportament, nu pe persoană. Poți fi iubitor și să-ți accepți copilul și totodată să fii ferm în reguli și așteptările pe care le ai.

Doar pentru că suntem iubitori și acceptăm nu înseamnă că lăsăm copilul aibă comportamente inadecvate.

Nu este nevoie să ne lăudăm tot timpul copiii, uneori este suficient să le spune sau să le arătăm că am observat ca a făcut ceva anume. Atunci când are un comportament neplăcut, spune-i cum te face să te simti acțiunea lui și discută cu el pentru a găsi solutii pe viitor.

Noi ca părinții avem o putere enormă de a ne influența si ghida copiii.

Atunci când evităm să-i criticăm, judecăm, etichetăm, ei simt că îi acceptăm așa cum sunt.

Dacă, însă, îi vom judeca, critica si pedepsi, copiii își vor închide calea de comunicare cu noi, nu vor fi receptivi, nu vor avea încredere în noi si nu ne vor spune ce se întâmplă în viața lor.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse