Atașamentul este legătura emoțională profundă care se formează între un copil și părinții săi pe măsură ce nevoile sale sunt satisfăcute cu afecțiune, tandrețe și statornicie. Această relație joacă un rol definitoriu deoarece va influența toate relațiile intime și sociale pe care copilul le va avea în viața sa.

Și, deși primii ani de viață sunt foarte importanți pentru stabilirea unei legături de atașament securizant, este bine de știut că această legătură se construiește pe tot parcursul vieții.

În acest sens, John Bowlby, inițiatorul teoriei atașamentului, a identificat 4 caracteristici majore ale unui atașament securizant. Ne-am propus să le aducem astăzi în discuție pentru a ne ajuta la înțelegerea modului în care atașamentul securizant oferă copiilor o mai bună înțelegere a propriilor emoțiilor, le dezvoltă capacitatea de a nu reacționa impulsiv și contribuie la o mai bună încredere în ei înșiși, în ceilalți și în viață, în general.

Iată care sunt acestea:

1. Atașamentul securizant aduce cu sine sentimentul securității fizice.

John Bowlby crede că modelele care contribuie la dezvoltarea atașamentului sunt „mai puternice” decât copiii; cu alte cuvinte, un adult este mai puternic și mai înalt din punct de vedere fizic decât un copil;  el reprezintă astfel o bază de securitate fizică pentru copil, ceea ce generează un sentiment reconfortant și liniștitor – se simte în siguranță.

2. Atașamentul securizant oferă sentimentul unei securități interioare.

Un adult în care copilul are încredere a dobândit o anumită înțelepciune în viață; se poate baza pe o viziune adaptată asupra lumii, realistă și pozitivă pentru a sprijini copilul.

„Siguranța de sine a părintelui îi permite acestuia să-și regleze propriile sentimente și să-și ordoneze gândurile și reacțiile într-un mod adecvat pentru a fi prezent pentru copilul său, pentru a găsi cuvintele care îl vor liniști (…). Această înțelepciune (…) se manifestă în mai multe forme, variind de la ascultarea activă și binevoitoare a copilului până la a cere ajutor” susține Gwénaëlle Persiaux într-una din cărțile sale.

3. Atașamentul securizant te ajută să devii un refugiu,  o oază de liniște pentru copilul tău.

John Bowlby definește figura atașamentului securizant ca refugiu către care se îndreaptă copilul atunci când este stresat. Astfel, în momentul în care un copil este tulburat și nesigur, sistemul său de atașament este activat. Când părintele observă copilul neliniștit, își îndreaptă întreaga atenție asupra lui, oferindu-i empatie și validându-i emoțiile. Copilul se simte apoi văzut, auzit și înțeles și se poate liniști. Cu experiențe repetate de acest gen, copilul își construiește treptat o reprezentare a lui însuși („emoțiile mele sunt legitime și sunt iubit”), a celorlalți („este normal să avem uneori nevoie de ajutor, iar ceilalți sunt de încredere”) și a lumii („lumea oferă experiențe pe care le pot avea știind că mă pot refugia într-un loc sigur alături de oamenii dragi în perioade de amenințare”).

4. Atașamentul securizant încurajează explorarea

Putem vorbi, în acest sens, despre așa-numitul sistem de explorare, responsabil pentru procesul de individualizare. Un copil are nevoie de un punct de sprijin pentru a-și dezvolta personalitatea și independența. Copiii descoperă lumea într-un mod progresiv, mai întâi la câțiva metri de mama și apoi poate chiar la câteva sute de kilometri, în adolescență. Pentru ca procesul de individualizare să se desfășoare fără probleme, este necesar ca un copil să știe că poate găsi sprijin în cazul unei probleme. De aceea, un copil cu un atașament securizant își va putea explora cu încredere sentimentele, emoțiile, gândurile.

Concluzie

A răspunde nevoilor copilului, a reacționa rapid atunci când puiul de om plânge, a interacționa cu blândețe și a accepta copilul așa cum este favorizează construirea unui atașament de tip securizant. În acest fel, copilul:

– se va simți iubit și în siguranță;

-va ști că poate conta pe părinții săi pentru a-și satisface nevoile;

– se va dezvolta bine din punct de vedere mental și intelectual;

– se va adapta mai ușor la diferite situații de viață, pentru că se va simți susținut de cei apropiați și va fi mai capabil să-și controleze emoțiile în situații stresante;

– va deveni un adult care va dezvolta  relații armonioase cu semenii.

Prin urmare, este important să ne amintim, din timp în timp, că un copil are nevoie doar de un părinte bun, nu de un părinte perfect. Așadar, e inutil să ne facem griji cu privire la greșelile pe care le facem; atâta timp cât copilul tău știe că se poate baza pe tine va putea face față oricărei experiențe.

Mai multe informații despre atașamentil securizant găsești și aici.

Tu cum reușești să dezvolți un atașament de tip securizant copilului tău?

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse