Provocarile vietii de zi cu zi pot cauza deseori haos si confuzie. Devenim atât de prinși de problemele cu care ne confruntăm încât uităm să ne concentrăm și pe părțile care au fost, sunt și rămân pozitive în viețile noastre.

Fiecare dintre noi poate alege ce parte a paharului vede: cea plină sau cea goală. Putem să ne plângem de milă pentru ceea ce nu am reuşit să realizăm şi să intrăm într-un cerc vicios al lamentărilor. Dar putem deasemenea să fim recunoscători pentru acea parte a lucrurilor care ne-a ieşit bine şi pentru faptul că mai aveam şansa de a încerca din nou acolo unde am eşuat.

„Recunostinta este cheia unei vieti fericite pe care o tinem în mâinile noastre, pentru că, dacă nu suntem recunoscători, atunci indiferent cât de mult am avea, nu vom fi fericiți – deoarece întotdeauna vom dori să avem altceva sau ceva mai bun.” David Steindl-Rast

Atunci când suntem recunoscători, conştientizăm faptul că unele lucruri sunt în afara controlului personal şi că am fost beneficiarii unui act de bunătate, în favoarea noastră.

Recunoştinţa

Presupune un proces cognitiv de evaluare a propriei situaţii şi, în funcţie de acesta, poate fi exprimată faţă de orice aspect al vieţii noastre.

Cercetările arată că sentimentul de recunoștință ne transformă starea de spirit și creierul. Persoanele care își exprimă recunoștința pentru lucrurile bune care li se întâmplă sunt mult mai optimiste în legătură cu viitorul și au o parere mult mai bună despre viața lor, în general.

Un motiv este faptul că sentimentul de recunoștință ne inundă cu oxitocină, care creează mai mulți receptori de oxitocină, ceea ce ne face mai fericiți.

Așadar, recunoștința ne poate schimba.

Aceste trei obiceiuri simple îți pot schimba viața:

1. Începe fiecare zi găsind cel puțin un motiv pentru care să fii recunoscător

Fă acest obicei să devină parte din rutina ta zilnică. Poți face acest lucru în timp ce te speli pe dinți, în timp ce pregătești micul dejun, poate în timp ce îți bei cafeaua, sau în timp ce îți duci copiii la școală.

Obișnuiește-i și pe copiii tăi să facă același lucru.

Studiile arată că această practică ne ajută să ne simțim mult mai fericiți în decurs de o săptămână și ne ridică mereu standardele fericirii pe măsură ce o practicăm zilnic.

2. Învață-i și pe copiii tăi să fie recunoscători

Ia-ți în fiecare zi, un moment să stai cu fiecare dintre copiii tăi în brațe și să te simți recunoscător/recunoscătoare că sunt în viața ta.

Nu lăsa ca grijile să-ți fure acest moment prețios. Reamintește-ți cât de mult îți iubești copilul. Lasă-te să simți recunoștință cu fiecare celulă din corpul tău. Răsfrânge-ți dragostea și aprecierea spre copilul tău. Acest exercițiu îți va schimba în timp fiziologia atât ție cât și copilul tău.  Și ce este mai important, veți fi amândoi mai fericiți și mai sănătoși.

Învață-ți copiii să fie recunoscători, în fiecare zi.

3. Înlocuiește lamentările cu recunoștință

Chiar dacă ai multe probleme și aparent nu găsești nimic pentru care să fii recunoscător, amintește-ți că poți fii recunoscător pentru cel mai mărunt lucru.

Faptul că te-ai trezit dimineață și ești încă în viață poate fi un motiv bun pentru a fi recunoscător.

La început, e posibil să faci acest lucru în mod artificial. Dar curând vei observa că atitudinea ta depinde de persepctiva din care vezi lucrurile.

Este adevărat că, uneori, copiii noștri ne apasă toate butoanele. Dar ce se întâmplă cu acei oameni care doresc cu disperare un copil și nu pot avea unul? Sau cei care au pierdut un copil?

Prea des luăm lucrurile bune din viața noastră ca și lucruri care ni se cuvin. Le observam si le dăm importanță doar atunci când nu le mai avem sau când suntem pe cale să le pierdem.

Fie că e vorba de sănătatea noastră, de persoane dragi sau de momente frumoase, uităm să fim recunoscători, uităm să savurăm momentele vieții. Ne concentram prea mult pe ceea ce ne lipsește, pe cât de imperfectă e viața noastră.

Atunci când vom reuși să fim recunoscători pentru viață, pur si simplu, vom reusi, chiar dacă nu mai deținem nimic altceva.

Atunci recunoștința devine o stare permanentă, nemaifiind condiționată de starea de spirit, lucrurile materiale sau de suișurile și coborâșurile vieții.

Recunoștința nu înseamnă să nu iei măsuri pentru a schimba lucrurile care nu funcționează.

Dar vei face acest lucru din sentimentul de bunătate pe care ți-l va da recunostința.

Așadar, satisfacţia sufletească se poate cultiva, înlocuind lamentările cu mulţumirile. Chiar și în perioadele dificile, există atât de multe pentru care să fim recunoscători.

Adu-ți aminte de ceea ce știi deja: ești cu adevărat binecuvântat în fiecare clipă a vieții tale.

Atunci când recunoştinţa devine un mod de viaţă pentru tine, succesul, pacea, fericirea şi sănătatea sunt la ordinea zilei.

Dacă nu mă crezi pe cuvânt, începe de azi și vezi ce rezultate poți obține!

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes