Oamenii ar fi mai relaxaţi dacă… ar face ceea ce le place.

Oamenii ar putea face ceea ce le place dacă… şi-ar acorda mai multă atenţie, grijă şi iubire. Dacă s-ar descoperi şi cunoaşte mai bine.

Oamenii s-ar cunoaşte mai bine dacă… ar fi mai creativi. Şi ar fi mai creativi dacă….

Dacă ar gândi ca un copil.

Iată cât de simplu rezumăm reuşita şi împăcarea de sine… la creativitate.

3 lecţii de creativitate de la copii

Din creativitate izvorăsc cele mai mari libertăţi, cele mai profunde gânduri, cea mai profundă căutare de sine. Creativitatea – da, acel dar neglijat de majoritate – face minuni.

De ce adulţii nu sunt creativi? Pentru că ajung într-un punct în care îşi refuză această calitate şi exploatarea ei. Consideră că sunt maturi, că trebuie să se schimbe, să se comporte altfel – şi tot felul de alte prejudecăţi. Rezultatul? Privim copiii cu convingerea că doar ei pot fi aşa, că există o vârstă pentru creativitate.

Potrivit dr. Stephanie Carlson, expert în dezvoltarea creierului la copil, de la Universitatea din Minnesota, copiii petrec până la două treimi din timpul lor în non-realitate, adică într-o realitate a lor, imaginară, în jocul imaginativ, unde creativitatea lor atinge cote maxime – atunci când nu sunt îngrădiţi de credinţele limitative ale adulţilor.

Albert Einstein spunea: Pentru a stimula creativitatea, trebuie să dezvoltăm înclinația copilului pentru joc. Iar Pablo Picasso ne-a lăsat o lecţie foarte importantă: Fiecare copil este un artist. Problema este cum să rămânem artişti şi la maturitate.

Ceea ce ni se pare firesc în copilărie… privim cu stângăcie la maturitate. Însă creativitatea este parte din noi şi o putem manifesta permanent.

Creativitatea este un subiect tabu pentru mulţi adulţi. Fie îl ignoră total, fie îl critică, fie îl neglijează. Ce ni se tot vorbeşte de creativitate – peste tot?

3 lecţii de creativitate de la copii – pentru o viaţă mai împlinită ca adulţi

Când alegem să gândim ca un copil, alegem conştient rezolvarea mai uşoară a problemelor, relaxarea, o viziune mai degajată asupra vieţii şi mai frumoasă asupra lumii. De ce avem nevoie de toate acestea? Pentru că vrem să creştem copii încrezători, pozitivi şi creativi. Da. Ei sunt înnăscut creativi, însă influența adulţilor este atât de puternică… încât copiii îşi uită mult prea repede darurile native.

Creativitatea este o relaţie de interdependentă între copil şi părinte. Părintele susţine creativitatea nativă a copilului, copilul îşi susţine părintele să îşi redescopere şi să își manifeste creativitatea.

Uite 3 lecţii de creativitate de la copii – pentru o viaţă mai împlinită ca adulţi

1. Foloseşte-ţi imaginaţia!

Imaginaţia, se spune, e baza de la care pleacă orice acţiune concretă, baza materializării. Tot ce ne putem imagina, putem realiza. Şi chiar aşa e. Renunţăm la a mai visa, la a mai fi creativi – şi renunţăm să mai credem că viaţa ni se poate schimba, după o anumită vârstă.

3 lecţii de creativitate de la copii – pentru o viaţă mai împlinită ca adulţi 3

Copiii au grijă să ne dărâme aceste prejudecăţi – şi să ne înveţe că putem să ne îmbunătăţim viaţa chiar şi după cele mai mari eşecuri. Imaginaţia ne ajută să prindem curaj, să ne recăpătăm speranţa şi să înţelegem câte lucruri ne sunt la îndemână.

Imaginaţia ne face universul interior mai frumos. Prin imaginaţie, copiii construiesc imperii. Pentru ei, totul e posibil. Iar credinţa că e posibil îi ajută să fie motivaţi şi le oferă energia necesară să lupte pentru visurile lor.

Mintea copilului e deschisă şi capabilă să realizeze orice. Pentru că… încă nu îşi pun piedici. Indiferent dacă vrem sau nu să credem în asta, suntem singurii şi cei mai mari duşmani care ne stau în cale.

2. Gândeşte ca un copil

Cel puţin din când în când, să gândeşti ca un copil e absolut necesar. Copiii gândesc liber, nu au prejudecăţi, nu au piedici, pentru ei totul e posibil, lumea e frumoasă, toţi oamenii sunt buni. Eu am rămas marcată după lectura jurnalului Annei Frank, mai ales că, după toate chinurile la care au supus-o oamenii în perioada celui de-al doilea război mondial, la final a avut puterea să lase în urma replica: Şi totuşi, eu cred că oameni sunt buni.

Când gândeşti ca un copil, obstacolele sunt privite ca semne către schimbare şi o mai puternică motivaţie de a dărâma barierele şi a reuşi. Obstacolele sunt, până la urmă, teste necesare pentru evoluţie. Dacă le privim dramatic, ne oprim din evoluţie şi rămânem în zona de confort. Dacă le privim ca pe provocări, le depăşim şi ascedem. Copiii fug de zona de confort, gândesc în perspectivă, iar asta le oferă posibilitatea să evolueze şi să se îmbunătăţească permanent.

Dar probabil că deja ai observat asta la copilul tău. Pentru a ajunge la idei și soluții inovatoare, trebuie să lucrăm în mod constant cu raporturile analiză – sinteză şi realitate – posibilitate.
Gândeşte ca un copil: deschis, fără prejudecăţi, fără credinţe limitative, nu renunţa, evoluează permanent. Asta înseamnă să ne manifestăm creativitatea. Nu doar să pictăm sau să dansăm. Creativitatea e mult mai mult decât atât.

3. Bucură-te

Nu mai e timp pentru a ne bucura. Adulţii sunt copleşiţi de griji. Să-ţi dau un exemplu concret. Recent, într-un atelier pentru mamă şi copil, la care am fost invitată, am avut o întâlnire cu o mamă care mi-a spus că bucuria e pentru copii, noi, adulţii, avem alte griji şi priorităţi, nu ne mai gândim să ne bucurăm. Nu mai e timp.

Recunosc, m-am blocat. Nu prea ştiam cum să îi explic scurt ca lucrurile nu stau chiar aşa, atelierul era spre sfârşit, iar lumea era implicată în procesul creativ şi nu puteam face cu doamna respectivă o discuţie separată. Dar am ajuns acasă şi mi-am notat ideea asta, promiţându-mi că o voi dezbate mai amplu.

mama si fiica

Nu există o vârstă a bucuriei. La fel cum nu există o vârstă a creativităţii. De la copii putem învăţa manifestarea bucuriei. Ce legătură are bucuria cu creativitatea? Păi,cam are. Bucuria este rezultatul omului creativ, iar creativitatea este starea de dincolo de minte, momentul de pauză în care ne dăm voie să fim liberi, să credem, să ne simţim împliniţi şi să ne bucurăm de noi.

Copiii ne pot învăţa acest lucru. Ei ştiu să se bucure de ceea ce fac şi sunt, fără să îşi facă infinite procese. Ei se bucură de lucruri mici, noi… mai puţin. Ei găsesc împlinire în lucruri simple, nu aşteaptă miracole pentru a se manifesta pozitiv. Când nu se întâmplă aşa, tot noi am greşit undeva. Înainte de a le preda lor lecţii, copiii sunt cei de la care avem enorm de învăţat.

Orășelul Stinghiuță - joc

Manifestă-ți creativitatea alături de copilul tău folosindu-te de un joc ce vă lasă imaginația să zboare. Bucurați-vă împreună de Orășelul Stinghiuță și construiți neîngrădiți de vreo limită. Nu uita că limita e propria imaginație și este o ocazie excelentă de a vedea cu ochii tăi cum un copil depășește barierele convenționalului în gândire și creație. Te poți informa mai mult despre acest joc aici!

Concluzie

Imaginaţia, gândirea de copil şi bucuria sunt trei ingrediente cheie către împlinire şi, de ce nu, realizarea lucrurilor pe care nu le credeam niciodată posibile. Imaginaţia ne ajută să înţelegem că totul este posibil, gândirea de copil ne învaţă că eşecul e doar o etapă către evoluţie, iar bucuria ne susţine să înţelegem că lucrurile se împlinesc atunci când le facem cu inima uşoară.
Creativitatea nu are vârstă.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes