Te-ai întrebat vreodată – în cazul tău, relația părinte-copil este o provocare sau o fericire? Majoritatea dintre noi va lua în considerare ambele variante. Visăm cu toții să dezvoltăm o relație frumoasă părinte-copil ale cărei repere să fie încrederea, bucuria, sprijinul și dragostea necondiționată. Într-un cuvânt, visăm să fim mereu alături de copilul nostru, sufletește vorbind, ceea ce implică o comunicarea frumoasă pentru tot restul vieții. Dar câte cazuri de copii, odată deveniți adulți, nu rup legăturile cu părinții lor. E un gând care pur și simplu ne înfioară.

 Însă pentru a dezvolta o relație frumoasă cu copilul tău, simplitatea este adesea suficientă.

Iată care sunt 3 dintre ingredientele cheie care te ajută să construiești o relație excelentă părinte-copil, astăzi  și pentru totdeauna:

  1. Iubește-l așa cum este!

Uneori, părinților le este greu să-și iubească copiii pentru ceea ce sunt – cu calitățile, dar și cu greșelile lor. Desigur, suntem acolo pentru a-i îndruma, dar cel mai bun mod de a fi auziți de ei, de a-i putea influența, este ca aceștia să aibă încredere în noi. În general, avem încredere reală într-un om atunci când acest om știe să vadă în noi persoana frumoasă care suntem și pentru care greșelile noastre nu sunt mai „importante” decât calitățile noastre. Mulți copii nu se simt iubiți și acceptați de părinții lor pentru ceea ce sunt, datorită comportamentului excesiv de critic al acestora.

 Una dintre cele mai frumoase atitudini pe care le putem adopta în calitate de părinți este aceea de a nu acuza copilul de ceea ce simte sau pentru felul în care simte. A-l învăța să ignore tristețea, furia sau orice alt sentiment, nu-l va ajuta să atenueze intensitatea trăirii, doar să-și o reprime. În plus, copilul nu se va simți auzit sau înțeles, și astfel, se va îndepărta treptat de tine ca părinte.

 Al doilea lucru de luat în considerare este acela de a te raporta la copilul tău ca la o ființă întreagă. Ceea ce înseamnă că tu, ca și părinte, nu vei alege pentru el, îi vei lăsa posibilitatea de a face alegerile proprii, de a alege ceea ce îl face fericit pe el și nu pe tine. Evident, vei fi mereu acolo să-l îndrumi, dar lasă-l să aleagă, să cadă, să învețe, să experimenteze și să crească frumos pe drumul lui, nu pe cel gândit de tine.

Cu siguranță părinților nu le este cel mai ușor să dea sfaturi copilului și nici să îi spună ce este bine să culeagă din viață și ce nu.

Acest lucru este cu siguranță unul dintre cele mai dificile în calitate de părinte, de cele mai multe ori părinții se feresc să dea sfaturi mai ales la pubertate și o mare parte din copii clachează din păcate, anturajul poate avea impact pozitiv asupra evoluției sociale și profesionale atâta timp cât este bine ales. Ajută-l să facă diferența dintre bine și rău, transmite-i și fă-i clar binele, trebuie să fii precum o torța ce călăuzește prin întuneric.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre cum poți găsi în copilul tău cel mai bun prieten citește și acest articol.

  1. Ascultă-l!

Uneori, ne este greu să ascultăm ceea ce copilul are de comunicat; suntem tentați să îi oferim sfatul nostru, să-i spunem cum ar trebui să facă, ce ar trebui să gândească etc. Și uităm să îl ascultăm cu bunătate și fără judecată. Atunci când copilul tău se întoarce de la școală îngrijorat în urma unei altercații cu profesorul sau cu un alt coleg, în loc să începi să judeci situația, începe prin a-l asculta, prin a încerca să-l înțelegi. Nu uita, pentru a menține o relație sănătoasă părinte-copil, încredere și ascultarea reală sunt esențiale.

  1. Creează momente de conexiune!

O dezvoltarea armonioasă a micuțului tău include momente de complicitate, de apropiere și de timp de calitate petrecut împreună. Viața de zi cu zi nu poate fi doar despre „educație”, despre „sfaturi” sau „reproșuri”. Trebuie să existe și râsete, împărtășiri, bucurie… Cu cât ești mai aproape de copilul tău, cu atât mai mult te va asculta,  cu atât momentele de conexiune vor fi o sursă de inspirație pentru el. A da în mintea copilului, a alerga, a sări alături de el, a te lupta cu perne, a-l face să râdă, toate acestea ajută la îmbunătățirea relației părinte-copil. Înmulțeste aceste momente reale de conexiune și puneți întrebare aceasta în fiecare seară: „M-am conectat cu copilul meu astăzi?” Apropierea dintre voi îi va fi de folos pentru o viață, îl va ajuta să privească cu încredere oamenii, experiențele și existența în sine.

Prin urmare, relația părinte-copil se  construiește zilnic. Unui copil care a primit atenție de la părinți încă de la o vârstă fragedă, care a fost ascultat de ei, care a înțeles că el contează, îi va fi mai ușor, în adolescență, să fie, să se deschidă, să împărtășească experiențe și să aibă încredere în sine și în oameni.

Iubește-l pe copilul tău pentru cine este, pentru ceea ce este, ai încredere în el și fii mereu acolo pentru a-i asigura nevoile de securitate și dragoste. Și nu uita, temelia lui pentru o viață minunată ești chiar tu!

Așteptăm să împărtășiți cu noi experiențele voastre, iar mai multe informatii valoroase despre relația părinte-copil poți găsi și în acest articol.

 

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes