Misiunea noastră ca părinți este să schimbăm lumea prin educație, aducând echilibru și fericire în familiile noastre.

A fi părinte probabil este cea mai frumoasă experiență și trăire pe care un om o are în viață.

Această experiență îmbină perfect cunoașterea cu îndrumarea, iubirea cu protecția și educația cu dezvoltarea. Iar atunci când vorbim de dezvoltare, ne referim nu doar strict la copilul care crește ci și la părinte, care evoluează lângă copilul său, în mod continuu.A fi un bun părinte nu este ușor, dar este frumos.

Fiecare părinte își dorește să își vadă copilul fericit, dar din prea multa iubire, putem face mari greșeli. O stimă de sine stabilă, o imagine de sine realistă, o bună încredere în sine sunt elemente-cheie pentru succesul copiilor noștri. Caracterul și conduita definesc personalitatea și pot fi modelate prin educație.

Iată 30 de modalități ușoare de a fi un părinte fantastic:

1. Preia inițiativa

Copiii tânjesc după siguranţa dată de reguli, limitările şi ȋndrumările de acas[. Este responsabilitatea şi dreptul părinţilor de a le formula, după cum este și dreptul copiilor de a testa limitele.

Copiii au nevoie de limite. Limitele îi ajută să înțeleagă și să gestioneze o lume adesea confuză. Arată-ți dragostea prin stabilirea de limite, astfel încât copiii tăi să-și poată explora și descoperi pasiunile lor în condiții de siguranță.

2. Nu-i tăia aripile copilului tău

Misiunea copilului tău în viață este să castige independența. Așadar atunci când copilul tău este capabilă să-și pună jucăriile la loc, să-și pună farfuria de pe masă și să se îmbrace, lasă-l să o facă singur. Atunci când copiii se simt responsabili le crește stima de sine.

3. Nu încerca să repari totul

Oferă-le copiilor tăi șansa de a-și găsi propriile soluții. Atunci când le recunoști cu dragoste frustrările minore ale copiilor tăi fără să te grăbești imediat să o rezolvi tu lucrurile în locul lor, îi înveți încrederea în sine și reziliența.

4. Adu-ți aminte că disciplina nu este o pedeapsă

Punerea în aplicare a limitelor înseamnă de fapt să îi învățăm pe copii cum să se comporte în lume și să îi ajutăm să devină competenți, empatici și să se controleze.

5. Alege cu înțelepciune luptele de putere

Copiii nu pot respecta prea multe reguli fără a se opune. Așadar evită să te mai cerți cu ei din orice. Concentrează-te pe lucrurile care contează cu adevărat.  Fii blând și politicos!

6. Joacă-te cu copiii tăi

Importanţa jocului cu propriul copil este esenţială în clădirea relaţiei părinte-copil, în înţelegerea şi apropierea de el, în câştigarea încrederii reciproce. Jocul devine astfel un pilon de bază în disciplinarea eficientă a copilului.

Vă propunem un joc creat special pentru a petrece timp de calitate în familie și totodată pentru dezvoltarea inteligenței emoționale și a relației părinte-copil: EQ Game – Alfabetul Inteligenței Emoționale.

27 de modalități ușoare de a fi un părinte fantastic 1

Jocul iti oferă un mod simplu si util de a te observa, de a-ti percepe emotiile, de ale utiliza, de a le întelege și de a le gestiona și pe deasupra ne ajuta pe noi adulții în special să empatizăm cu ceilalți.

7. Citiți cărți împreună în fiecare zi

Începe de când este nou-născut; bebelușii iubesc să asculte sunetul vocii părinților lor. Momentele de afecșiune cu copilul tău și cititul poveștilor sunt experiențe care vor crea o legătură puternică între tine și copilul tău.

8. Petreceți timp de calitate împreună zilnic

Lasă-ți copilul să aleagă o activitate,iar timp de 10 sau 15 minute să petreceți timp împreună fără întreruperi. Nu există o cale mai bună pentru tine să-ți arăți dragostea.

9. Implicați-vă ambii părinți în educarea și creșterea copilului

Cea mai mare resursă disponibilă pentru îmbunătățirea vieții copiilor noștri este timpul petrecut cu mama și cu tata. Copiii care au ambii părinți implicați se descurcă mai bine la școală, rezolvă problemele cu mai mult succes și, în general, se descurcă mai bine în viață în diferite situații.

10. Stabiliți anumite rutine în familie de care să-și aducă cu drag aminte mai încolo

Copiii tăi probabil că nu-și  vor mai aminti nimic din ceea ce le spui, dar ei își vor aminti ritualurile familiei – felul cum s-au simțit. Atmosfera din familie, jocurile din familie, discuțiile, excrusiile în natură, etc.

11. Fii modelul pe care îl merită copiii tăi

Copiii învață urmărindu-și părinții. Modelarea unui comportament adecvat, respectuos, bun funcționează mult mai bine dacă le arătăm copiilor ce să facă decât dacă le spunem ce să facă.

12. Cere-ți scuze atunci când greșești

Acesta este cel mai bun mod de a arăta copilului cum și când trebuie să-și ceară scuze.

13. Învață-ți copilul să iubească și să protejeze natura

Învață-ți copilul să iubească mediul înconjurător. Învață-l despre importanța reciclării, reutilizarii și conservarii în fiecare zi. Petreceți o după-amiază curățând deșeurile din jurul blocului sau din cartier.

14. Spune întotdeauna adevărul

Așa vrei să se comporte copilul tău, nu?

15. Lasă copilul să vadă momentele de afecțiune dintre tine și partener

Relația pe care o ai cu partenerul tău este singurul exemplu pe care îl are copilul tău.

16. Ia-ți câte o pauză din când în când

Faptul că ai obosit să gătești, să te mai joci, sau să faci alte lucruri nu te face un părinte rău. Ia-ți pauzele de care ai nevoie pentru a putea fii eficient mai departe.

17. Ai încredere în intuiția ta

Nimeni nu-ți cunoaște copilul mai bine decât tine. Urmează-ți instinctele atunci când vine vorba de sănătatea și bunăstarea sa. Dacă credeți că ceva e în neregulă, există șanse să ai dreptate.

18. Spune nu când e cazul

” Rezistă nevoii de a-ți lua alte obligații la birou sau de a deveni regina voluntarilor la școala copilului tău. Niciodată nu vei regreta că ai petrecut mai mult timp cu copiii tăi.

19. Nu accepta lipsa de respect din partea copilului tău

Nu-i permite niciodată copilului tău să fie nepoliticos sau să-ți spună lucruri dureroase ție sau altcuiva. Dacă o face, spune-i ferm că nu poți tolera nici o formă de lipsă de respect.

20. Adresați-vă copiilor trei întrebări „în fiecare zi”

Arta convorbirii este de o componentă socială importantă. Atunci când al tău copil vinde de undeva pune-i întrebări precum:

  • „Te-ai distrat la școală?”;
  • „Ce ai făcut la petrecerea la care te-ai dus?”;
  • „Unde vrei să mergi mâine după-amiază?”

21. Învăță-i pe copii să aibă curajul să privească oamenii în ochi atunci când vorbește cu ei

Spune-i să observe întotdeauna culoarea ochilor unei persoane. Efectuarea contactului vizual va ajuta un copil ezitant să pară mai încrezător și va ajuta orice copil să fie mai asertiv.

22. Recunoaște emoțiile puternice ale copilului tău

Când a terminat copilul tău criza de furie, întreabă-l: „Ce s-a întâmplat?”, „Ce ți-a provocat atâta furie?” și „Ce crezi că am fi putut face mai bine?” Atunci asculta-l. Își va reveni mai ușor dintr-un tantrum dacă este lăsat să vorbească.

23. Arată-i copilului tău cum să devină un cetățean responsabil

Găsește modalități de a-i ajuta pe ceilalți pe tot parcursul anului. Copiii câștigă un sentiment de auto-valoare prin voluntariat în comunitate.

24. Vorbește-i despre ce înseamnă să fii o persoană bună

Începeți devreme: Atunci când citiți poveștile de culcare, de exemplu, întreabă-ți copilul dacă personajele sunt bune sau curajoase, și ce părere au ei despre ele.

25. Explică-i copilului tău de ce valorile sunt importante

Răspunsul simplu: Atunci când esti bun, generos, cinstit si respectuos, faci ca oamenii din jurul tău să se simtă bine. Mai important, te simți bine și tu la rândul tău..

26. Practicați împreună  recunoștința seara

A fi recunoscător înseamnă a aprecia și a mulțumi pentru toate lucrurile importante și valoroase din viața noastră, dar și pentru experiențele minunate pe care viața și oamenii din jurul nostru ni le dăruiesc în fiecare zi.

La vârste mici, copilul pare mereu nemultumit de tot si de toate în ciuda eforturilor noastre de a-i asigura tot ce e mai bun.

Daca al tău copil învață să fie recunoscator pentru ceea ce are si primeste va reusi să aibă o perspectiva pozitivă asupra vietii. In puterea ta stă să il ajuti să fie recunoscator!

27. Spune-i „Te iubesc” ori de câte ori o simți

Cu siguranță nu putem strica un copil cu prea multe cuvinte pline de afecțiune. Nu este posibil.

 

 

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes