Dacă te întrebi de ce trebuie să spunem lucruri pozitive pentru copiii noștri, răspunsul este unul simplu: cei mici aud, înregistrează și imită tot. Iar cuvintele noastre au efect mult mai lung, chiar la mulți ani după ce le-am rostit.

Dacă în familia ta este liniște și plutește o energie pozitivă, copilul va înțelege ce este bunătatea și va crește sănătos emoțional.

De altfel, atunci când vorbim despre lucrurile pozitive pentru copii, încercă să învățăm și cum să-l înlocuim pe nu cu da. Folosim un limbaj care să îi arate copilului nostru că pozitivismul are o valoare mai mare decât negativismul.

Copiii noștri sunt în căutare de informații, dar și de confirmări. Copiii noștri sunt receptivi, dar uneori nesiguri pe ei. Încercăm să-i creștem independenți și siguri pe ei, dar deseori le simțim emoțiile. Încercăm să-i formăm autonomi și încrezători, dar încă mai au nevoie de repere sănătoase.

Ne dorim copii cu spirit de observație, dar uneori sunt prea bulversați de câte lucruri noi le se arată. Vrem copii siguri pe ei și pe alegerile lor, dar uităm că omuleții ăștia abia acum învață că viață e cu bune și rele.  Sunt curajoși, dar ezitanți. Sunt plini de energie, dar și de sensiblitate. Sunt siguri pe ei, dar au nevoie de încurajări. Sunt ambițioși, dar și temători.

Sunt oameni mici, dar cu trăiri mari. Au nevoie de noi să le stabilim repere. Să le fim părinți, confidenti, să-i ghidăm, să-i lăudăm, să-i încurajăm, să le fim aproape, să-i sprijinim, să le zambim, să le fim complici, să-i înțelegem și să nu-i judecăm când alții o fac. Au nevoie să le fim părinți, dar și prieteni. Au nevoie să ne simtă aproape, să știe că suntem acolo indiferent ce s-ar întâmpla.

Iată 17 lucruri pe care copii au nevoie să le audă constant pentru a se dezvolta armonios:

  1. Te iubesc

Copiii noștri au nevoie să o audă cât mai des de acasă, de la noi, cei care le permitem și să greșească și să aibă crize de personalitate. Dacă aud asta cât mai des, vor înțelege în timp cât de valoroși sunt pentru noi!

  1. Poți! Cred în tine!

Încurajarea părintelui este aceea care face diferența atunci când copilul are nevoie de îmbărbătare pentru a-și continua strădania, pentru a încerca ceva nou, pentru a face primul pas, pentru a stărui asupra unei greutăți ivite.

  1. Te descurci de minune, sunt mândru/ă de tine  

Copiii au nevoie mai mult decât adulții de validări. De confirmări. De aprecieri și laude, de suport necondiționat. Chiar și atunci când greșesc, trebuie să le fim aproape și să-i încurajăm. Poate mai mult chiar în zilele cu nori, decât atunci când e soare.

Un părinte care-și încurajează copilul, un părinte care-i spune sincer cât de mândru se simte…va crește un copil fericit.

  1. Îți mulțumesc!

Pare ceva de la sine înțeles, dar cât de des mulțumim copiilor noștri, recunoscând încercarea lor de a ne ajuta?

 „Îți mulțumesc că ai strâns masa.”

„Apreciez că ți-ai făcut curat în cameră”.

  1. Te voi susține indiferent de alegerile tale.

Tu nu ești copilul tău. Aveți plăceri și interese diferite. Dacă ceea ce îi propui tu copilului nu este în concordanță cu valorile lui, el va dezvolta o anxietate și teamă de a se expune în totalitate în fața ta. Este foarte important pentru copil să stie că tu ești lângă el și îl susții, indiferent de alegerile sale.

Atunci când le spunem asta le arătăm zi de zi, că orice ar face, orice problema ar avea, în orice conflict ar intra, orice prostie ar face, NOI, părinții, le vom fi alături. Asta înseamnă iubirea necondiționată. Să fii acolo fără să judeci, fără să critici, fără să reprosezi și să-l susții, să găsiți soluții împreună.

  1. Te rog

Un cuvânt clasic, care învinge trecerea timpului, atunci când cerem orice de la copil. În spatele lui se află o politețe elementară, pe care copilul o învață chiar de la noi. 

Folosim această formulă de respect cu străinii, de ce nu și cu copiii noștri?

  1. Cum pot să te ajut? 

Promptitudinea noastră de a ajuta (atenție: să ajutăm, nu să facem treaba în contul copilului!) îi oferă sentimentul prețios că este susținut. Se obișnuiește de asemenea cu un comportament generos, pe care poate să-l adopte el însuși în fața celor de o vârstă cu el.

  1. Tu ești important!

Să îți îmbrățișezi copilul și să-i spui că este important, că este special. Nu va dura decât 1 minut, dar acest lucru va face diferența.

  1. Tu decizi, e responsabilitatea ta! 

Copiii au nevoie să-i învățăm să-și spună părerile, să-și susțină punctul de vedere, să aibă argumente…și să-și asume responsabilitatea faptelor. Doar așa își vor cultiva abilitățile de comunicare, dar și încrederea în ei și spiritul autonom de a lua decizii mai târziu. 

Să le permitem să greșească, dar și să-și asume alegerile și responsabilitățile care vin la pachet cu libertatea de exprimare și de alegere!

  1. Am greșit, îmi pare rău

Sincercitatea se simte imediat. Dacă noi, adulții, învățăm să ne uităm în ochii copiilor noștri și să le vorbim din suflet, atunci și ei vor face la fel. 

Dacă noi recunoaștem când greșim, dacă noi admitem că suntem oameni și nu suntem perfecți, dacă noi suntem corecți și nu afișăm falsitate, asta vor învăța și copiii noștri. 

Greșelile se iartă, toleranța se educă, lecțile se învață în timp.  

  1. Mi-a fost dor de tine

Când cineva îți duce dorul, când îi lipsești cuiva, atunci vei înțelege că ești o persoană apreciată, iubită, o persoană care nu rămâne indiferentă. Iar asta se traduce în căldură sufletească și…în timp,  în încredere pe care le-o vom insufla copiilor noștri.

  1. Ești o persoana bună

Copiii au nevoie să știe că părinții au o părere bună despre ei și îi aprobă în ceea ce fac. Dacă le spunem că sunt buni, blânzi, deștepți sau alte lucruri pozitive, îi va ajuta să își construiască încrederea de sine și ne vom consolida relația cu ei. 

Copiii nu sunt atât de diferiți față de adulți, deoarece ambii caută consolare, aprobare și respect în persoanele care le înconjoară. 

Așadar să ne facem timp să le spunem copiilor lucruri pozitive despre ei. 

  1. Te ascult! 

Copii au nevoie să se simtă importanți și valoroși în ochii părinților. Este extrem de important ca atunci când ne povestesc, să-i ascultăm, să le urmărim vorbele, să punem întrebări. Doar așa ajungem să înțelegem ce se petrece în mintea lor. Doar așa ajungem să le înțelegem mecanismele și să evităm pe cât posibil crizele de personalitate și neînțelegerile atât de des întâlnite în orice familie.  

  1. Te accept

Copiii au nevoie și vor aprobarea și acceptarea părinților. Acceptarea înseamnă dragoste necondiționată, adică orice ar face ei și orice decizie ar lua, tu îi vei iubi la fel de mult, așa cum sunt. Doar acele cuvinte simple contează foarte mult. Să-i spui copilului tău, „Te accept”.

  1. Te văd! Îmi place să petrec timp cu tine!

Copiilor le place să știe că noi, părinții, îi privim și le suntem aproape. La înot, la fotbal, la karate…vor să știe că sunt priviți de cei a căror părere contează pentru ei. Să nu uităm să le spunem asta cât mai des!

  1. Nu-ți face griji, găsim noi o soluție

Este important să ne învățăm copiii că fiecare problema are o rezolvare, că fiecare semn de întrebare va fi urmat de o soluție. Este vital să le arătăm copiilor noștri că fiecare greșeală înseamnă o lecție de viață, o nouă oportunitate de a învăța. 

Doar așa pot deveni niște adulți puternici și încrezători.

  1. Ai avut o idee minunată! 

E mare lucru să ai un copil care să-și spună părerea încrezător, care să-și susțină punctul de vedere fără ezitări, care să vorbească liber și să învețe să-și susțină ideile. 

Acest lucru înseamnă că al tău copil se simte important. Un astfel de copil crede și înțelege că părerea fiecăruia contează. 

Este important să spunem ce gândim și la fel de important este să știm să ascultăm. 

  1. Ești unic. Nu te compara cu nimeni altcineva.

Din păcate, unul dintre gândurile cu care ajungem să ne batem în viața de adult este că nu suntem suficient de buni. Acest gând vine tocmai din comparațiile pe care le facem cu alți. Spune-i copilului tău că este unic, diferit de restul și este bine să fie așa.

  1. E în regulă să fii curios și să pui întrebări.

De ce ninge? 

Unde merge soarele când pleacă de pe cer? 

De unde vine zăpada? 

Când auzi de ce de 100 de ori pe zi, e ușor să te pierzi cu firea. Curiozitatea copiilor vine din setea de a cunoaște mediul înconjurător. Încurajează-l să fie curios, să pună întrebări, să exploreze, să-și găsească pasiunile și să greșească. Doar așa va avea posibilitatea de a învăța.

Mai multe detalii despre curiozitatea la copii poți citi în acest articol.

  1. Nu trebuie să faci ceea ce fac toți.

Copiii trebuie să înțeleagă de la o vârstă fragedă faptul că sunt diferiți, unici și speciali. Fiecare excelează într-un anumit domeniu și fiecare are gusturi diferite. Dacă spui aceste cuvinte și le însoțești și de o îmbrățisare, ele vor avea un impact enorm asupra încrederii de sine a copilului tău.

  1. Îmi place când tu…

Îți place cum cântă? Dar cum colorează? Rezolvă repede un puzzle? 

Conștientizează și spune-i zilnic câte un lucru bine făcut.

  1. Cum te simți?

Conform psihologilor, cele mai bune lucruri pozitive pentru copii vin sub formă de întrebări. Ele deschid porți spre înțelgere și comunicare. Mai mult, îi și arăți copilului că îți pasă de sentimentele lui și ții cont de ele.

  1. Hai să ne jucăm!

Pentru a crește un copil sănătos, pe lângă aceste lucruri pozitive pentru copii pe care să i le spui, câteodată trebuie să renunți la rolul tău de adult. Dedică-ți măcar 30 de minute în fiecare zi pentr a te juca împreună cu copilului tău. Implică-te activ în jocurile lui, respectând regulile impuse de el. Astfel poți crea o relație mai apropiată și mai conectată.

Dacă ai nevoie de mai multe idei de jocuri și activități poți găsi chiar aici.

  1. Emoțiile tale sunt importante

Dintre lucrurile pozitive pentru copii pe care aceștia trebuie să le audă face parte și importanța emoțiilor lor. Exprimarea, ascultarea şi validarea emoţiilor copilului îi oferă acestuia sentimentul de siguranță.

  1. Poți să spui și nu

Să învețe să refuze este unul acele lucruri pozitive pentru copiii tăi. Așa îl înveți cum să aibă încredere în sine, să aibă propriile păreri și să fie independent spunându-și propriul punct de vedere.

  1. Te cred!

Nimic nu este mai important pentru un copil decât să vadă, să audă și să simtă că părinții lui au încredere în el. Vor fi multe situații tensionate în viața copilului tău, în special după ce ajunge la grădiniță și se intersectează cu alți copii. Pot apărea conflicte în care este benefic să îl crezi, să fii apărătorul lui suprem, până când acesta va putea sa-și poarte de grijă singur.

Dacă totuși crezi că el a făcut o greșeală, arată-i ce și cum să facă să nu o mai repete.

  1. E în regulă să greșești

Chiar dacă pare bizar, să vorbești despre greșeli este unul dintre acele lucruri pozitive pentru copii pe care aceștia trebuie să le audă. Cu toții greșim. Însă copiii simt că dacă cumva greșesc, vor avea mari probleme sau ne vor dezamăgi.

Introdu în vocabularul tău fraze de grenul „Vai, am greșit! Ia să văd cum pot repara ce am făcut!“. 

Spune-i că este în regulă să greșească și este important să învețe din greșeli.

În realitate, lista lucrurilor pe care trebuie să le audă copiii de la părinții lor este mult mai lungă.

Aceste lucruri pozitive pentru copiii tăi pe care aceștia trebuie să le audă sunt doar câteva cărămizi puse la baza creări încrederii în sine. 

Rostește-le cel puțin o dată pe zi și ajută-ți copilul să crească frumos, fără teama de a greși sau de a refuza.

Uneori, aceste expresii pot suna ciudat și îți dau impresia că își pierd din valoare dacă le spui zilnic. Însă doar prin repetiție poți să te asiguri că ele vor fi ținute minte. 

În viitor, când vor fi adulți și vor trece prin clipe grele, își vor aminti de vorbele tale de încurajare. Vor ști că sunt capabili să se descurce singuri și că sunt iubiți.

Tu ce alte lucruri pozitive îi spui copilului tău?

 

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes