Cei mai mulţi copii abia aşteaptă să meargă la şcoală. Chiar dacă nu toate zilele sunt cu soare, în general bucuria revederii colegilor şi experimentarea de noi activităţi sunt aşteptate cu nerăbdare.

Însă există şi copii pentru care şcoala nu reprezintă tocmai o experienţă plăcută. De fapt, pentru ei, mersul la şcoală poate deveni atât de stresant…încât ajung să acuze simptome fizice: dureri de burtă, dureri de cap, dureri în capul pieptului, senzaţie de sufocare. În cele mai multe cazuri, din păcate, acesta este momentul în care anxietatea s-a instalat deja, iar şcoala se transformă, pentru copil, într-un loc de evitat.

De ce nu vor copiii să meargă la şcoală

În cazurile în care o şcoală nouă, mutarea într-un cartier nou, o problemă în familie sau bullying-ul nu sunt motivele refuzului său, atunci ar trebui să ştii că refuzul de a merge la şcoală a fost asociat cu tulburarea de anxietate de separare, fobia socială sau alte evenimente care îl fac pe copil să se simtă nesigur în mediul școlar.

Refuzul de a merge la şcoală este întâlnit cel mai frecvent la preşcolarii şi la şcolarii cu vârste cuprinse între 10 şi 12 ani.

Cum gestionăm refuzul şcolar

Obiectivul principal în ceea ce privește gestionarea refuzului școlar constă în reintegrarea copiilor în școală. Când copilul acuză simptome fizice, o vizită la medicul pediatru poate lămuri situaţia – şi ne poate spune dacă este vorba de o problemă de sănătate sau nu.

Dacă starea de sănătate este bună, iar refuzul copilului de a merge la școală există, iată ce ai mai putea face:

1. Nu accepta ideea de a-i permite să rămână acasă. Cu cât va sta mai mult acasă, cu atât mai grea va fi reintegrarea în mediul şcolar.

2. Chiar dacă cel mic acuză simptome fizice, dacă medicul a stabilit că nu e vorba despre o afecţiune de natură fizică, atunci nu e cazul să te îngrijorezi suplimentar: simptomele lui pot fi provocate de anxietate. Încearcă să mergi la un terapeut şi să discutaţi împreună despre ce ar putea ajuta.

3. Încearcă să discuţi cu cadrele didactice şi să vezi dacă nu cumva există anumiţi factori de stres pentru copil, care ar putea declanşa acest refuz şi comportamentul evitant al copilului. Poate este supus bullying-ului, poate are dificultăţi în a-şi face prieteni noi, poate există cauze legate de performanţa şcolară. Totul trebuie rezolvat la timp, cu calm.

fetite la scoala4. În situaţia în care copilul acuză simptome la şcoală, discută cu psihologul sau consilierul şcolii – astăzi beneficiem şi noi de acest serviciu în cele mai multe şcoli – şi roagă-l să stea de vorbă câteva minute cu cel mic.

5. Discută deschis cu copilul. Arată-i că poate fi sincer cu tine, că eşti de partea lui, că ai nevoie să ştii motivele reale ale refuzului său pentru a-l putea ajuta să rezolve mai uşor problema. Comunicarea rămâne esenţială. Însă ea se educă încă din primii ani de viaţă.

Dacă eşti părinte, e aproape inevitabilă confruntarea cu un moment în care copilul nu va vrea să meargă la şcoală. Cel mai important lucru este să identifici corect cauza.

Poate fi vorba de un volum prea mare de informaţie, de anxietate, aşa cum am vorbit, însă poate fi şi o problemă care ar trebui rezolvată acasă: poate copilul nu doarme suficient, poate somnul nu este odihnitor, poate trebuie să lucraţi împreună la dezvoltarea aptitudinilor de a face singur față micilor probleme care apar în mediul şcolar.

Totodată, e posibil ca cel mic să se plictisească la şcoală, iar refuzul său să fie strâns legat de această cauză. Unele cercetări indică faptul că, atunci când un copil se plictiseşte, pentru că nu îşi cunoaşte încă bine emoţiile, va declara că este supărat şi va refuza să mai facă un anumit lucru.

Ideal ar fi să prezentăm copiilor şcoal ca pe o responsabilitate a lor. Să îi încurajăm să se gândească la cel puţin un lucru nou – pe care l-ar putea face zilnic, astfel încât şcoala să devină mai interesantă. La fel ca în cazul adulţilor, motivaţia şi rezultatele sunt cheile soluţionării problemelor şi în cazul copiilor. Sau mai ales în cazul lor.

Recompensele nu sunt tocmai ideale în încercarea de a-i convinge pe copii să meargă la şcoală:

Dacă mergi la şcoală, vei primi jucăria cea nouă!
Dacă mergi la şcoală, la întoarcere poţi sta mai mult la televizor!

Astfel de recompense nu îl motivează pe copil să meargă la şcoală şi să se adapteze, ci îl angrenează, mai degrabă, în acceptarea unei situaţii temporare, care îi va aduce beneficiile promise. Gândeşte-te ce se va întâmpla în momentul în care vei opri aceste beneficii: acum sau mai târziu.

copii la scoalaCopilul nu va mai avea pentru ce să meargă la şcoală. Or, el trebuie să înţeleagă şi să îmbrăţişeze mersul la şcoală, pentru ceea ce se întâmplă acolo, pentru ce poate învăţa acolo, pentru ce abilităţi îşi poate dezvolta în acel mediu. El trebuie să meargă la scoală conştient de dezvoltarea sa.

Copilul trebuie să se simtă motivat şi pentru rezultatele pe care le poate obţine, nicidecum pentru recompensele imediate. Va trebui să descopere singur diferenţa între satisfacţiile şi beneficiile obţinute prin implicarea sa în activităţile şcolare… şi recompensa.

Totodată, fiind mediul în care copilul îşi petrece aproape jumătate din zi, şcoala ar trebui aleasă cu grijă şi ţinând cont şi de dorinţele sale. O vizită anterioară înscrierii ar fi binevenită.

Ce ar mai trebui să ştii

Nu eşti singură în toată această cursă către reuşită. Poţi apela oricând la ajutorul unui specialist, iar dacă vrei să înveţi să soluţionezi probleme acasă, îţi recomand cartea Copilul tău este un geniu, excelentă pentru a învăţa, împreună cu copilul tău, ce înseamnă emoţiile şi cum le putem gestiona.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse