Fiecare etapă din viaţa de familie vine cu momente uimitoare și provocatoare. După nopțile albe, părinţii trebuie să fie pregătiți pentru încercările care vin odată cu pragul vârstei de un şi jumătate.

Copiii experimentează cât mai mult, vor să mănânce singuri, curiozitatea creşte, nevoia de a se face observaţi şi ascultaţi devine tot mai pregnantă. Începe etapa în care cei mici îşi doresc să se îmbrace singuri, să contribuie la diferite activități casnice, să îşi ajute părinţii, să se implice. Aceștia copiază comportamente şi le redeau cu precizie.

fetita in rochitaIată cum arată, pe scurt, tabloul lui bebe la un an şi jumătate: iniţiativă, curiozitate, creativitate, stocare nelimitată de informaţie.

Începând cu vârsta de un an şi jumătate, şi mai mult decât până atunci, copiii sunt ca nişte bureţei, care absorb fiecare informaţie, imitând aproape tot ce văd în jur.

Prin abilitățile lor observaționale extraordinare, aceștia învaţă repede, stochează informaţia şi încep să o folosească în dezvoltarea lor personală, pe măsură ce cresc. Acesta este un motiv suficient de puternic pentru care părinții sunt responsabili de formarea unei rutine sănătoase a familiei, în sprijinul evoluţiei copilului.

Iată 6 obiceiuri pe care să le incluzi în rutina zilnică – atunci când copilul a împlinit un an şi jumătate

1 . Citeşte-i cel puţin 20 minute zilnic

mama ii citeste copiluluiPotrivit revistei Parents, rutina sănătoasă a copilului ar trebui să includă măcar 20 de minute de lectură pe zi. În această etapă a vieţii, copiii sunt niște bureți informativi care absorb tot mai mult din ceea ce văd, aud și simt.

Dacă timpul îți permite, citește-i copilului măcar 20 de minute pe zi, apoi mai găsește zece minute pentru a povesti împreună despre lectura parcursă.

2 . Ascultaţi muzică

Atunci când petreceţi timp împreună, dar şi pe parcursul întregii zile, când vă ocupaţi de treburile casnice, lăsaţi muzica să se audă în surdină.

Potrivit unui studiu publicat în Early Years Careers, muzica va ajuta copilul să-și dezvolte abilitățile de comunicare, să vorbească mai devreme decât un copil care nu creşte cu muzică, iar asta pentru că versurile repetitive îi atrag atenția și îl ajută să învețe cum să rostească cuvintele. Să ne reamintim: joaca este cea mai simplă şi la îndemână tehnică de învăţare.

3. Încurajează-l să deseneze

Desenul este primul contact al copilului cu arta – şi printre primele forme de exprimare la care acesta apelează, până când începe să-şi comunice necesităţile verbal. Dacă puiul tău a împlinit un an şi jumătate – şi încă nu a avut contact cu hârtia şi culorile – încurajează-l tu să facă asta. Măcar 5 minute pe zi. Oferă-i hârtie, culori şi lasă-l să descopere ce lucruri fantastice poate face cu ajutorul lor.

Potrivit Bounty.com, portal de parenting, o modalitate de a învăţa copilul să-și exploreze latura creativă și să-i susţină dezvoltarea cognitivă este desenul liber. Nu numai că acest lucru îl va ajuta să-și dezvolte abilitățile motorii, dar îi va antrena şi imaginaţia.

4. Permite-i să mănânce singur

6 obiceiuri pe care să le incluzi în rutina zilnică – atunci când copilul a împlinit un an şi jumătate 3Potrivit Centrului pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor, la un an şi jumătate poţi deja să-l încurajezi pe cel mic să mănânce singur. Folosirea lingurii, de exemplu, este un exerciţiu extraordinar de coordonare a mâinilor cu ochii şi gura.

Exerciţiul îi va fi de ajutor şi ca start în procesul dezvoltării încrederii în sine şi a stimei de sine, prin oferirea sentimentului de capabilitate.

5. E timpul să doarmă singur

Dacă puiul tău încă doarme cu voi în pat, pragul vârstei de un an şi jumătate poate fi un moment bun pentru schimbare. Căutaţi împreună un pătuţ pe care să îl îndrăgească, unde să se simtă bine şi treceţi la o nouă etapă din viaţa lui: dormitul în pătuţul propriu.

Bineînţeles, putem păstra pătuţul în camera noastră sau îl putem monta în camera copilului. În timp ce unii părinţi nu concep să lase un copil de un an şi jumătate să doarmă singur în cameră, pentru alţii este prima şi unica opţiune. Cum aceasta este o alegere mult prea personală, rămâne ca fiecare familie să îşi stabilească propriile reguli.

6. Învaţă-l cum să se îmbrace singur

Acum, când sentimentul independenţei începe să se înfiripe, profită şi încurajează dezvoltarea abilitaţilor motorii ale copilului. E momentul să îl înveţi cum să se încalte sau să se descalţe singur, cum să îşi scoată şosetele şi pantofiorii. Nu va fi uşor, dar încercările repetate îl vor ajuta să devină tot mai priceput şi să se bucure de reuşitele sale.

Ce ar mai trebui să ştii

Dacă eşti la început de drum şi încă ai nevoie de sprijin moral şi o mână de autor mai experimentată, îţi recomand cartea „Copilul tău este un geniu!” scrisă de colegul nostru – Florin Alexandru, al cărei principal scop este să îţi ofere, cu fiecare pagină, informaţii preţioase şi exerciţii practice, cu ajutorul cărora să poţi creşte un copil echilibrat emoţional, dezvoltându-i şi întreţinându-i cel mai important dar înnăscut: geniul.

Ai nevoie de doar 30 de minute pe zi, răbdare şi dorinţa de a descoperi cât de uşoară şi frumoasă poate fi creşterea unui copil. Află mai multe de aici.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse