Pentru că astăzi soarele toamnei strălucește în culorile nostalgiei, gândul meu a poposit în trecut, la mai ziua de ieri. Ție ți se întâmplă vreodată să retrăiești amintiri zâmbind cu sufletul?

Îți mai amintești bucuria pe care ai simțit-o la primul gând îndreptat spre puiul de om ce avea să-ți binecuvânteze viața?

Îți mai amintești bătaia inimii când l-ai strâns prima dată la piept? Dar nopțile nedormite răsplătite infinit cu gângureli de înger pe pământ? Primele brațe întinse, primii pași, primele cuvinte, prima bubiță?

Cu certitudine, sunt toate întipărite în sufletul fiecărui părinte, însă, uneori, grija excesivă, dorința de a face totul „cum trebuie” sau de a educa „potrivit” copilul ne poartă cumva dincolo de iubirea pe care i-o purtăm. Ne trezim adesea c-am uitat să fim pe deplin recunoscători de bucuria pe care minunea de om o aduce în viața noastră. Greșim, încercăm, ne simțim fragili, imperfecți și creștem deopotrivă alături de ei.

Tocmai de aceea, astăzi am ales pentru tine 20 de citate inspirate din educația parentală pozitivă care să te facă să zâmbești și care să te ajute să păstrezi vie bucuria de a fi părinte în timp ce clădești un caracter frumos. Iată care sunt acestea:

  1. „Educația înseamnă a înțelege copilul așa cum este, fără a-i impune să fie  ceea ce credem noi că ar trebui să fie. „- Krishnamurti
  1. „O relație armonioasă, empatică, de susținere permite creierului copilului să se dezvolte frumos. „- Catherine Gueguen
  1. „Dacă vrei să-i vezi pe copiii tăi mai buni, dă-le ocazia să audă toate lucrurile frumoase pe care le spui altora. „- Haim Ginott
  1. „Copilul are dreptul să simtă furie – este emoția naturală a frustrării.” – Isabelle Filliozat
  1. „Copiii nu trebuie să fie educați, ci trebuie să fie susținuți cu empatie. ” – Jesper Juul
  2. „Părinții perfecți nu au copii. – Jane Nelsen
  1. „Îi ceri să se calmeze, dar această criză ESTE felul său de a se liniști.”- Isabelle Filliozat
  1. „Copilul care are cea mai mare nevoie de iubire este adesea cel care este cel mai puțin amabil. „- Jacques Salomé
  2. „Un cuvânt de încurajare în caz de eșec înseamnă mai mult de o oră de laudă după succes. „- André Stern
  1. „Încurajarea este pentru copil ceea ce este apa pentru plantă. „- Rudolf Dreikurs
  1. „Nu încercați să vă scutiți copiii de dificultățile vieții, învățați-i să le depășească. ” – Louis Pasteur
  2. „Nu marile discursuri morale transmit valorile copilului, ci ceea ce sunt și fac adulții. „– Catherine Gueguen
  1. „Pacea lumii începe acasă. „- Maria Teresa
  1. „A spune unui copil care suferă nu-i nimic înseamnă a-l tulbura; îi negăm trăirea tocmai atunci când ne caută confirmarea. „- Maria Montessori
  2. „Ce s-ar întâmplă dacă creșterea copiilor în blândețe, în afecțiune, în empatie i-ar face pe oameni mai pacifiști și mai iubitori și ar transforma lumea? „- Catherine Gueguen
  1. Modul în care vorbim cu copiii noștri devine mica lor voce interioară. „- Peggy O’Mara
  1. „Nu ajuta niciodată un copil să îndeplinească o sarcină pe care simte că o poate face singur. „- Maria Montessori
  2. „Copilul nu are nevoie de un părinte perfect, ci de părinți autentici care să-și recunoască greșelile și dorința de a se schimba. »Arnaud Deroo
  1. „Nu fi părinte, fii un om care este părinte. „- Haim Ginott
  1. „Iubirea nu este o răsplată. Iubirea este combustibil. „- Isabelle Filliozat

Am descoperit în fiecare dintre aceste afirmații sensibilitate, seninătate și încredere într-o lume plină de armonie. Abilitate de a te pune în pielea unui copil se învață și este cu adevărat utilă părinților conștienți de rolul pe care-l au în formarea adultului de mâine.

Un copil înțeles este un copil liniștit, încrezător, un copil căruia nu-i va fi teamă de judecată, un copil care-și va da voie să experimenteze, să cadă și să se ridice.

Mult mai mult decât un concept, bunăvoința este o stare de spirit care facilitează relațiile cu ceilalți, indiferent dacă este vorba despre copii, partener, prieteni, colegi de muncă etc.; se bazează pe ascultarea atentă a celuilalt, de la cuvintele rostite, la sentimentele și emoțiile pe care le transmite. Este vorba despre a-l înțelege pe celălalt pentru a te adapta la el cu îngăduință și respect.

Poți începe chiar acum  să dai curs ascultării atente și căutării de soluții în relația cu copilul tău.  Până la urmă, a arăta bunăvoință copilului tău înseamnă pur și simplu a-i înțelege nevoile. Și nu uita să te bucuri de toată aceasta călătorie, timpul trece!

Mai multe informații despre cum să crești un copil fericit găsești și aici.

Ție care dintre citatele de mai sus ți-a atins sufletul?

 

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse