“Empatia este despre a găsi ecourile unei alte persoane în interiorul tău. “ – Mohsin Hamid
Empatia
Este capacitatea de a simți ce simt ceilalți. Este capacitatea de a te identifica atât de intim cu emoțiile altei persoane, încât este ca și cum ai fi pielea celeilalte persoane. Dar dincolo de împărtășirea sentimentelor unul altuia, este dorința de a ne imagina cum este afectată cealaltă persoană.
Există două tipuri de empatie care pot apărea separat sau împreună. Prima este empatia afectivă care se referă la sentimentele pe care le simțim atunci când observăm sau simțim emoțiile unei alte persoane. De exemplu, dacă vezi pe cineva care plânge, te vei simți trist sau vei plânge și tu însuți.
Al doilea tip de empatie este empatia cognitivă. Aceasta este abilitatea de a identifica și de a înțelege emoțiile altcuiva. Poți vedea o situație din perspectiva altei persoane și poți înțelege emoțiile sau reacțiile ei.
Cum să îți înveți copiii empatia?
1. Oferă-i copilului tău un sprijin consistent emoțional și fizic
Studiile au demonstrat că, atunci când copiii au relații de atașament securizant e mult mai probabil să sară în apărarea altor copii aflați în primejdie.
2. Oferă-i copilului tău suficientă afecțiune fizică
Cercetările arată că persoanele care beneficiază de îmbrățișări și alte experiențe fizice au un nivel de oxitocină mai crescut. Acest lucru, cred cercetătorii, contribuie la abilitățile mai bune de a decoda, înțelege și relaționa cu experiențele altora.
3. Nu uita că al tău copil are propria personalitate și propria sa minte
Acest lucru permite discuții despre perspectivele și emoțiile unice ale copilului tău fără ipoteze sau proiecții inexacte. De asemenea, ajută la insuflarea ideii că este bine să accepți obiectivele, dorințele, credințele, sentimentele și gândurile unice ale altor persoane.
4. Jucați jocuri de rol împreună
Într-un studiu, copiii au fost rugați să acționeze asupra dificultăților de bătrânețe (purtând ochelari pentru a distorsiona viziunea și mănuși pentru a inhiba abilitățile motorii fine), și au ajuns să aibă mult mai multă empatie pentru vârstnici. Uneori, întrebarea unui copil „cum ai simți dacă …” nu este la fel de eficientă ca în realitate să joci rolul în situație.
5. Învață-l pe copilul tău să recunoască emoțiile
Copiii nu pot să simtă cum se simt ceilalți dacă nu știu cum să-și recunoască propriile emoții și să le numească. Pe măsură ce copilul tău crește, asigură-te că îi faci cunoscute emoțiile tale și emoțiile lui în diferite momente.
Exemplu: „Văd că ești dezamăgit de faptul că a rămas doar o singură prăjiturică.” „Mami s-a simțit neliniștită atunci când mașina nu a pornit.”
Niciun copil nu este prea tânăr pentru a începe să audă cuvintele emoționale și să învețe semnificația lor.
Cea mai simplă metodă de a învăța împreună cum să recunoașteți emoțiile este prin jocul EQ Game – Alfabetul Inteligenței Emoționale, creat de colegul nostru Florin tocmai cu acest scop.
6. Citiți sau urmăriți împreună programe la televizor, în mod deliberat discutați despre perspectivele celorlalți
Întreabă-ți copilul cum crede că oamenii și personajele se simt în situația lor. Folosește materialele reale, cărțile și filme ca materiale. Ce simt personajele și de ce? Ce experiențe unice și formale au trebuit să le determine să se simtă într-un anumit fel?
Chiar și cea mai simplă carte poate avea personaje cu care copilul tău poate învăța să empatizeze. Nu doar citiți, ci discutați despre ce simt personajele, pe măsură ce povestea se derulează.
Un studiu a arătat că acei copii care au discutat emoțiile personajelor dintr-o carte au demonstrat tendințe mai empatice decât copiii care au citit cărți și au desenat imagini.
Exemplu: „Eliot părea trist când nu și-a văzut prietenii. Acum că l-au surprins cu un tort, mă întreb ce gândește el!
7. După conflicte, discutați ceea ce simțeați fiecare
Atunci copilul tău își lovește fratele, nu este momentul să discutați despre sentimente. Dar când copiii sunt separați și s-au liniștit, este un moment minunat să te întorci și să vorbiți despre ceea ce simte fiecare copil. Copiii mai mici pot fi ghidați să-și dea seama ce au gândit sau cum s-au simțit la momentul respectiv. Acest lucru se poate face ajutându-i să-și dea seama cum să-și exprime sentimentele într-un mod mai adaptabil.
Exemplu: „Mi s-a părut foarte frustrant când Aron ți-a luat mașina. Cred că acesta este motivul pentru care l-ai lovit. Să lovești este dureros și neplăcut, dar poate că data viitoare vei putea spune: A fost rândul meu și ti-o voi da următoarea dată. „
8. Lasă copilul să te vadă cum îți rezolvi conflictele din viața ta
Majoritatea adulților se ceartă în fața copiilor. Ceea ce nu ar avea un impact negativ asupra lor, dacă s-ar asigura că ai lor copii sunt prezenți și atunci când se împacă.
Dacă nu vă puteți menține tonul calm și cuvintele negative sub control, asigurați-vă că așteptați până când copiii nu mai sunt în apropierea voastră.
O regulă forte importantă este că, dacă copiii nu văd niciodată rezolvarea conflictelor într-o relație, este puțin probabil să știe cum să își rezolve conflictele în propriile relații ulterioare. Asigurați-vă că luați perspectiva celeilalte părți pentru a rezolva problema.
Deci, dacă tu și soțul tău te cerți, de exemplu, pentru împărțirea sarcinilor gospodăriei, asigură-te că ai voștri copii văd când ajungeți la un compromis legat de cine va întinde rufele și cine va duce copiii la fotbal. Așadar ei vor învăța că argumentarea este pozitivă și poate duce la rezoluții productive și că oamenii se pot iubi unii pe alții chiar și atunci când nu sunt de acord.
Exemplu: „Știu că ești obosit după servici, ai vrea să duci tu rufele afară ca să le pun eu la uscat mai târziu?”
9. Vorbește pentru cei care nu pot vorbi pentru ei înșiși
Copiii manifestă frecvent empatie față de bebeluși, care, în mod natural, provoacă empatie ca o adaptare evolutivă. Pentru a profita la maximum de acest fenomen, asigură-te că discuți și vă întrebați împreună cu copilul cu voce tare despre ceea ce pot simți bebelușii (și animalele de companie).
Exemplu: „Mihai arată supărat. Ce crezi că s-a întâmplat? Crezi că îi e foame sau e obosit? ” Sau „Laila o adulmecă foarte mult pe bunica. Cred că încearcă să-și facă prieteni?
10. Învață-l pe copil să îi respecte pe cei care sunt diferiți
Copiii sunt în mod natural fascinați de cei care sunt diferiți. Copiii de multe ori întreabă: „Ce este acela?” Când văd oamenii în scaune cu rotile. Dacă un copil este curios despre cineva cu dizabilități, nu-i îl reduce la tăcere cu shhht. Împrietenește-l cu persoana respectivă și permite-i copilului tău să vadă că această persoană este mai degrabă asemănătoare cu el decât diferită. Adesea, persoana îi va explica handicapul copilului tău.
11. Laudă-l pe copilul tău atunci când manifestă empatie
Atunci când copilul tău face ceva drăguț, cum ar fi udarea grădinii sau împarte jucăria lui preferată, apreciază-l pentru asta, spunând exact ce a făcut bine. „A fost foarte drăguț din partea ta să uzi legumele în dimineața aceasta. Tatăl tău va fi foarte fericit!
12. Încurajează-ți copilul să se gândească la alții
Fie că este vorba de treburi zilnice cum ar fi hrănirea unui animal de companie, încurajează-ți copilul să se gândească la alții. Când sunteți la supermarket, adresează-te copilului tău: „Crezi că Pisi are nevoie de mai mult lapte? Să-i cumpărăm ceva? ”
13. Empatizează cu copilul tău și apoi învață-l cum să rezolve problema atunci când el sau ea simte sentimente negative
Cercetările indică faptul că micuții sunt mai susceptibili să manifeste îngrijorare empatică față de ceilalți dacă au părinți care manifestă simpatie și îndrumare tot timpul, nu doar atunci când sunt supărați.
14. Arată la rândul tău empatie pentru alte persoane în prezența copilului tău
Afirmarea înțelegerii privind perspectivele și simpatia altor persoane pentru situația lor este modelarea unui astfel de comportament pentru copilul tău. Cărțile, filmele și viața reală pot oferi toate ocaziile pentru a-ți demonstra propria empatie.
15. Evidențiază ce are copilul tău în comun cu alte persoane
Studiile arată că ei au mai multe șanse să simtă empatie pentru alți copii asemănători cu ei. Dacă al tău copil este supărat pe fratele său mai mic pentru că face atât de mult zgomot, subliniază faptul că atunci când avea trei ani, îi plăcea și lui să facă zgomot.
16. Învață-l pe copilului tău validarea
Învață-l pe copilul tău că alții acționează așa cum o fac din motive inteligibile, având în vedere experiențele, sensibilitățile, nevoile emoționale și fizice și situațiile unice. Înainte ca el să-și continue tirada despre cât de dezgustat este că profesoara sa a strigat la el fără nici un motiv, explică-i faptul că poate comportamentele acestei femei au fost influențate de multe experiențe cu adolescenții neastâmpărați de-a lungul carierei sale de predare.
Gânduri de final
Punând accentul pe sentimente – etichetarea, acceptarea și exprimarea acestora – îi arăți copilului tău că emoțiile contează. Acesta este un pas foarte important în a-l învăța să devină empatic și să aibă capacitatea de a-și imagina cum ar putea să fie în pielea altcuiva.
Acestea sunt câteva sfaturi pentru a te asigura că îl poți ajuta pe copilul tău să atingă potențialul său înnăscut de a fi empatic și amabil.
Cu toate acestea, nu există nici un substitut pentru a acționa empatic și pentru a permite copilului tău să te respecte. Copilul tău va învăța cel mai mult de la tine cum interacționezi cu ceilalți într-o manieră amabilă și empatică.
Când începi să îți dezvolți puterile de empatie și de imaginație, întreaga lume se deschide.
Așadar, haideți, dragi părinți, să fim empatici și să facem tot posibilul să îi inspirăm și pe copiii noștri să fie și să facă la fel!
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 112 shares