Încrederea în sine

Despre încredere s-a scris și o să se tot scrie și asta datorită importanței acestei calități esențiale.

Pentru a reuși să ne coordonăm viața noi înșine, încă din adolescență este necesară această calitate; care la o anumită cotă de încredere ne va dezvolta inteligența emoțională.

14 paşi siguri pentru a creşte încrederea în propria persoană a copilului tău 1

De ce spun acest lucru?

Pentru că, în esență, inteligența emoțională este cea care funcționează în salturi din punct de vedere evolutiv. Salturi de care avem nevoie pentru a alege scurtătura. Și asta datorită unei complexități a informațiilor care ne parvin din ce în ce mai accentuate; începând de la publicitate, materia școlară sau atribuții și calități necesare pentru a excela într-o lume din ce în ce mai competitivă.

Să ne gândim la un copac. În care rădăcina este reprezentată de încrederea în forțele proprii; tulpina reprezintă inteligența emoțională, iar restul ramurilor și frunzele acestui copac reprezintă celelalte calități și abilități necesare pentru a avea o viață reușită.

Acesta este motivul pentru care voi scrie și voi tot scrie despre aceste două calități esențiale: încrederea în forțele proprii și inteligența emoțională.

Pentru început să ne gândim că încrederea în forțele proprii, ca orice altă calitate, are nevoie de practică. De fapt, de foarte multă practică. Iar, în cele ce urmează, îți propun, dragă părinte, să oferi această practică pas cu pas propriului tău copil.

Vom împărți aceste practici, de zi cu zi, din trei perspective diferite:

  • din punct de vedere al apartenenței sociale,
  • al procesului de învățare
  • și a contribuției copilului la armonia din sânul familiei.

Apartenența:

1. Arată-i dragostea ta de câte ori ai ocazia

Eu unul nu am văzut pe nimeni să se sature de iubire, așa că, de câte ori ai ocazia, arată-i iubirea ta.

Îmbrățișează-ți copilul de câte ori ai ocazia. Și chiar construiește un tipar familial din astfel de gesturi: îmbrățișare de grup, iubire în familie sau smotoceală în gașcă șamd.

La iubire vom răspunde cu iubire și astfel, chiar dacă va fi vorba de o dojană sau de un proces de învățare, copilul tău va răspunde cu iubire la un astfel de comportament. Așa că oferă-i cât mai multă iubire cu putință!

2. Arată-i că este unic și special(ă) ori de câte ori ai ocazia.

Suntem unici și totuși atât de asemănători. dDar, în esență, fiecare om are unicitatea lui, iar acest lucru ne diferențiază și ne oferă o groază de perspective și oportunități de-a lungul vieții.

Esențial este să înțeleagă că în tot acest imens Univers nu mai există o persoană identică. Și că el/ea este unic(ă) și că orice ar face nu are cum să fie ca altcineva și atunci va fi ca el/ea.

Să fii autentic, original și să îți exprimi personalitatea presupune să îți exprimi potențialul cu care ai fost înzestrat de mama natură.

Iar dacă ne uităm în istoria recentă vom observa că toți oamenii care și-au lăsat amprenta în istoria omenirii au reușit cumva să își exprime unicitatea și, desigur, potențialul.

3. Laudă-l

Orice copil are nevoie de validare, de  a i se recunoaște valoarea propriei creații. șȘi, când ești copil, creația ta este reprezentată de un simplu desen sau de un simplu avion din hârtie.

Așa că…

Să îi lăudăm ca și când ar fi cea mai faimoasa creație a tuturor timpurilor. Asta îi va oferi încrederea pe mai departe să creeze și îi va dezvolta creativitatea. Să nu uităm că avem nevoie de practică înainte de orice!

4. Ascultă-ți copilul indiferent de ceea ce spune

În majoritatea timpului copiii au nevoie să fie ascultați. Pentru ei lumea e magică. Și când te întorci de la muncă, ei nu știu că există și o altfel de lume în afara celei pline cu fericire, zâmbete și oameni frumoși.

Așa că au nevoie să fie ascultați. Și ceea ce pare a fi un fapt banal, pentru ei pare a fi o minunăție de întâmplare. Lumea lor e veșnic magică și plină de fericire. oOcazie cu care te poți umple și tu de fericire și magie. Iar dacă ne scuturăm puțin, noi adulții găsim în noi magie și fericire pentru toată familia.

Îți propun să îl/o și provoci în a îți spune din ce în ce mai mult despre pasiunile lui/ei, astfel vei avea ocazia să vezi înspre ce se îndreaptă!

5. Timp de calitate în familie

Activitățile comune pot crea atmosfera în care familia să se sudeze, să devină o echipă și în care fiecare învață lecțiile esențiale ale vieții. De exemplu, cum să cooperezi cu ceilalți pentru un bine comun. Și, de cele mai multe ori, avem astfel de oportunități.

Timp de calitate în familie poate fi un film de familie, construcția unei case de păpuși sau unui garaj pentru mașini sau pregătirea cinei. Și cina, în sine, poate fi timp de calitate în familie. Singurul lucru care contează este să fiți toți prezenți și să vorbiți vrute și nevrute împreună.

6. Încurajează comportamentul de egalitate între adult și copil

Cere-i părerea ori de câte ori sunteți nevoiți să luați o decizie care îl implică și pe el/ea, de exemplu, alegerea culorii covorului din living sau ce veți mânca la cină. Toate aceste întrebări au darul să îi ofere o poziționare corectă în sânul familiei și să se simtă egalul adulților.

Vorbeşte cu copilul tău despre ceea ce simte când este poziţionat la egalitate, chiar şi atunci când este poziţionat în inferioritate, mai ales în astfel de situaţii.

De asemenea, când este vorba de o promisiune care ar trebui respectată de tine ca adult, pe de o partem cât și de el ca și copil, este esențial să aduci în discuție că vă privește pe amândoi să vă țineți de promisiune și că nu există concesii chiar dacă el/ea este doar un copil de 6 ani.

Învățare:

1. Activități comune de învățare

Învățați împreună să gătiți sau să construiți garajul de mai devreme. Dă-i voie să se implice în procesul de învățare și menționează că sunteți amândoi în procesul de învățare.

Astfel va înțelege că procesul de învățare se practică întreaga viață, nu doar în copilărie și că și tu, ca adult, ai nevoie ca zi de zi să înveți lucruri noi. Asta îl va ajuta pe el să înțeleagă că învățatul de la școală este ceva normal.

Dacă nu aveți ce să învățați, căutați un curs pe care să îl parcurgeți împreună, poate găsiți ceva online sau, pur și simplu, un tutorial de youtube pe care să îl parcurgeți împreună pas cu pas.

2. Dă-i voie să experimenteze

Atitudinea aceasta este cea care îi oferă posibilitatea de practică și noi avem în ADN-ul nostru să îmbunătățim fiecare proces pe care îl repetăm, așa că, practicarea în sine presupune tocmai să devenim din ce în ce mai buni, mai pregătiți și mai eficienți în ceea ce practicăm.

Iar când suntem copii, alegem acele activități care ne fac plăcere și doar pe acelea le repetăm, iar de aici până la a descoperi pasiunea mai este doar un singur pas.

Până la urmă noi ne alegem pasiunile din ceea ce experimentăm!

3. Împarte un proiect mai amplu pe bucățele mai mici

Aceasta este forma cea mai sigură în care îi oferi sarcini mici și de intensitate mai scăzută și te asiguri că reușește să le îndeplinească. Aă spunem așa, este construcția din aproape în aproape.

Noi funcționăm pe recompense și dacă reușește să termine pas cu pas proiectul mai mare, are parte de recompensa de câte ori a reușit să ducă la îndeplinire fiecare pas în parte.

4. Încurajează practica de orice fel

După cum spuneam și mai devreme, pasiunea se naște încă din copilărie și este esențial să încurajăm orice ar practica.

Desigur că uneori nu suntem de acord cu activitățile pe care le desfășoară, dar el/ea are drumul lui/ei prin viață și cu cât înțelegem acest aspect mai devreme, cu atât vom fi de acord și cu ceea ce nu ne place nouă, ca părinți.

 Contribuție

1. Creează și impune mici reguli de familie

Acest lucru o să îl/o ajute extrem de mult pentru simplul fapt că va înțelege cum funcționează societatea și îi va crea repere.

Gândirea rațională se bazează pe aceste repere și cum facem eforturi deosebite să îi formăm o “logică” impecabilă. Cel puțin, să îi construim reperele potrivite și care, de ce nu?, să poată fi depășite și inculcate când va avea nevoie, și aici vorbesc atunci când inteligența emoțională o va cere.

2. Invită copilul să coopereze

Dacă îi dai voie să te ajute la treburile casei sau la gătit. Acesta reprezintă un bun model de cooperare pentru simplul fapt că învață cum să coopereze cu membrii familiei.

Mergeți împreună la activități de voluntariat care îi oferă o perspectivă de apartenență la comunitate sau la o idee comună.

Participați împreună la cauze umanitare sub forma unui maraton, de exemplu, sau sub forma unui concurs părinte-copil, șamd.

3. Reponsabilizează-l

Oferă-i ceea ce își dorește în urma unor eforturi personale, de exemplu, să își așeze singur hainele după ce se dezbracă.

De fapt, orice cadou care îl primește, să ajungă la el în urma unei responsabilizări care, în esență, presupune asumare și nu e așa că asumarea reprezintă esența încrederii în propria persoană?

4. Exprimați-vă aprecierea pentru aportul copilului

Desigur că după ce toate acestea se întâmplă să îi acordați și recompense sub forma aprecierii la adresa copilului și nu faceți rabat de la aprecieri.

Orice individ, indiferent dacă este adult sau copil, se bucură de apreciere la modul cel mai deschis și curat cu putință.

Așa funcționăm noi până la urmă, cu recompense și nu facem altceva decât să îi validăm personalitatea și să îi creștem încrederea în forțele proprii.

14 paşi siguri pentru a creşte încrederea în propria persoană a copilului tău 2

Odată ce încrederea este construită veți constata că celelalte calități se vor dezvolta și ele!

This Post Has 10 Comments

  1. Mirela Popescu

    Doresc detalii

  2. Gabriela

    Interesant.am găsit un aspect la care nu m.am gândit pana acum
    Multumesc

    1. Tikaboo

      Cu drag Gabriela.
      Zi magica!

  3. Stanciu raluca

    Doresc mai multe informatii despre acest site.

    1. Tikaboo

      Buna Raluca,

      La site muncim in acest moment, poti sa ne spui ce anume mai exact ai vrea sa stii?
      Zi magica.

  4. Tanita

    Ajuta- ma sa educ un copil corect

    1. Tikaboo

      Buna Tanita,

      Te rog sa ne spui care sunt nevoile tale mai exact.
      Propun sa vorbim pe mail in prima faza – [email protected]
      Spor si zi buna.

  5. Simona

    Cum sa intelege copii

  6. dispecer de zi

    Foarte interesant. Chiar am nevoie de ajutor si idei pentru baietelul meu de 4 ani.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse