Cerul senin, covorul de frunze de pe jos, aerul răcoros, razele calde și mângâietoare ale soarelui asupra locurilor, lucrurilor și oamenilor, lumina, copacii înveșmântați în cele mai aprinse culori… Cam așa arată o zi plăcută de toamnă. Evident, există și acele zile în care plouă și e rece, griul copleșește lucrurile și locurile, soarele e ascuns și pe suprafața fereastrei se aud picăturile de ploaie. Toamna e un anotimp complex. Și e un anotimp de care ne putem bucura, pentru că e ofertant atât din punct de vedere al peisajelor încărcate de lumină și de culori aprige, cât și din punctul de vedere al roadelor pământului. 

După cum bine se știe, copiii, indiferent de anotimp, au nevoie de distracție, de activități recreative, de jocuri și de multă joacă! Iar jocurile și joaca, pe lângă că sunt prilejuri de râsete și de distracție, pot să îi facă pe copii să cerceteze, să descopere, să afle lucruri interesante despre ceea ce e în jurul lor, despre natură, despre schimbările ce apar odată cu anotimpurile, despre viețuitoare și plante. 

Indiferent că e mai frig afară, indiferent că se vor forma mai multe bălți și va ploua mai mult, vă încurajăm să petreceți cât mai mult timp afară, în natură, cu copiii. Au nevoie de soarele și de culorile toamnei, de aerul și de frumusețea acestui anotimp. De aceea, ne-am gândit să vă propunem 14 de idei de activități pe care le puteți face împreună, atât în exterior, cât și în interior, atunci când e toamnă.

Sperăm că vor fi o sursă de inspirație pentru voi și vă așteptăm și cu alte propuneri de activități potrivite acestui anotimp atât de minunat! 

1. Jucați-vă în covorul de frunze. Colectați frunze. 

Covoarele de frunze sunt aproape pretutindei toamna. Găsiți un parc sau o pădure unde puteți să vă jucați împreună, să fugiți și să vă plimbați printre frunze. Analizați împreună formele frunzelor în funcție de copacul care le găzduiește, numiți copacii, analizați culorile și structura acestora. Colecționați frunze și puneți-le la uscat în cărți de povești. 

De asemenea, puteți crea povești cu frunze, explicându-le astfel copiilor transformările care survin în natură: felul în care înmuguresc copacii, cum apar frunzele, cum sunt verzi și pline de viață atunci când e vară, cum se usucă și se colorează toamna.

Nu uitați să săriți în covoarele de frunze! E amuzant și distractiv atât pentru copii, cât și pentru părinți! 

 idei de activitati toamna

2. Dacă aveți bunici/rude la țară, nu ezitați să mergeți și să culegeți mere, pere, gutui, struguri. Fructele care apar toamna sunt atât de gustoase! 

Dacă aveți bunici, rude, prieteni care locuiesc în mediul rural – nu pierdeți ocazia și mergeți să gustați din bunătățile și roadele pe care le oferă natura atunci când e toamnă. Culegeți cu copiii mere, pere, prune, struguri, oferiți-le aceste fructe drept gustări, explicați-le felul în care cresc aceste fructe, savurați arome și bucurați-vă de culori. 

3. Decorați un dovleac împreună. 

Chiar dacă veți face dezastru în bucătărie – un dovleac decorat împreună e o activitate pe care copiii o vor îndrăgi. Fie că sculptați dovleacul, fie că îl pictați, fie că îl decorați cu sclipici, imaginația și creativitatea vor fi de partea voastră și puteți să îl decorați exact așa cum vă trece prin cap, nu există limite. Și copiii vor fi mai mult decât încântați să își lase imaginația să zboare, să se joace cu culori, pensule și alte diferite decorațiuni pe care le veți alege împreună. 

idei de activitati toamna

4. Gătiți o plăcintă cu dovleac/cu mere/cu prune sau orice desert care să includă fructe ce se coc toamna și/sau arome tomnatice (de exemplu scorțișoara). Nu uitați de salata de fructe! 

Cui nu-i plac plăcintele, tartele, prăjiturile cu mere sau cu prune?! Alegeți împreună ingrediente sănătoase și gătiți un desert pe placul familiei voastre, un desert în care toamna să își fi pus amprenta prin intermediul culorilor și aromelor sale puternice și delicioase. 

5. Organizați o petrecere tematică de toamnă. 

O petrece de toamnă poate fi organizată simplu și e distractivă pentru întreaga familie. Costumați-vă, gătiți brioșe pe care să le decorați specific acestui anotimp, pregătiți gustări și alte deserturi care să conțină fructe tomnatice. Decorați casa cu frunze, cu dovleci sculptați. E momentul să fiți creativi și să le oferiți copiilor amintiri de neuitat!

idei de activitati toamna

6. Citiți povești și savurați ciocolată caldă.

Cum sună o zi friguroasă de toamnă alături de ciocolată caldă și de povești citite împreună? 

7. Jucați-vă în casă.

Fie că vă jucați un board game – pentru copiii între 9 și 12 ani vă recomandăm Tika Math, un joc distractiv și educativ, care părinților le va reactualiza cunoștințele de matematică și pentru copii va fi ocazia perfectă să se distreze invățând, fie că aveți la îndemână jucării, o zi ploioasă de toamnă e ocazia perfectă pentru astfel de activități în interior. 

8. Mergeți la un picnic.

O zi cu soare, luminoasă, caldă și cu covoare de frunze colorate pe jos e o zi care te invită să mergi la picnic. Pregătiți gustări sănătoase, fructe, legume și profitați de razele soarelui în mijlocul naturii. 

9. Colecționați și pictați conuri de brad și ghinde.

Toamna nu se colecționează doar frunze, ci și ghinde, și conuri de brad. Și nu numai că le puteți confecționa, dar le puteți decora, le puteți picta în funcție de felul în care vă zburdă imaginația și… Puteți alcătui din ele diferite decorațiuni pentru petrecerea tematică de toamnă! 

10. Bălți pe afară? Zi ploioasă? Nicio problemă!

Vă îngrozesc bălțile de afară?! Copiilor, uneori, le plac. Așadar, puneți-vă pelerinele, cizmele de cauciuc și jucați-vă în bălți. Rezultatul? Niște copii fericiți, care nu vor mai auzi întruna doar „Ai grijă la bălți”, „Ai grijă să nu te stropești și să te murdărești!”. 

11. Luați cina împreună și pregătiți ceva cald, potrivit unei zile friguroase de toamnă.

O supă caldă și plină de legume sau o tartă cu legume poate fi o idee bună pentru o cină. Mâncați împreună ceva cald, ceva care este – sau se poate transforma – în ceea ce numim „mâncare confortabilă” (comfort food), discutați, glumiți, bucurați-vă de toamnă gustând din roadele ei. 

13. Vizitați o grădină botanică.

Grădina botanică e locul perfect unde puteți observa schimbările prin care trece natura și puteți admira florile specifice acestui anotimp. 

14. Mergeți cu bicicleta/plimbați-vă prin pădure.

Aerul proaspăt și răcoros, felul în care razele de soare încearcă să pătrundă printre crengile copacilor, covoarele de frunze de pe jos – pe toate acestea le puteți găsi într-o pădure. Puteți merge în pădure fie cu bicicleta, fie într-o simplă plimbare. Astfel, vă reconectați împreună la natură, vă bucurați de o zi senină, petreceți timp în familie și deveniți recunoscători acestui anotimp minunat. 

idei de activitati toamna

Profitați de tot ceea ce vă oferă acest anotimp, călătoriți și plimbați-vă, înfruptați-vă din roadele toamnei, petreceți timp împreună și oferiți-le copiilor amintiri minunate.

De asemenea, alte idei de activități puteți găsi și accesând link-ul de aici. Vă dorim o toamnă de neuitat împreună și spor la joacă și la descoperiri! 

 

 

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse