Comportamentul agresiv la o vârstă fragedă poate duce la probleme mai târziu. Toți copii au nevoie de un anumit nivel de agresiune. Fără aceasta este posibil să devină ținte pentru alți copii. Dacă al tău copil se supără din când în când, nu este nimic îngrijorător. La urma urmei, cu toții avem momente de nervozitate.

Mânia și agresiunea încep să devină probleme atunci când un copil atacă un alt copil sau adult.

Cauzele agresivității

Există trei cauze principale ale agresiunii la copii. Acestea sunt frustrarea, nevoia de atenție și nevoie de control.

Frustrarea poate avea mai multe motive declanșatoare. De exemplu, poate fi cauzată atunci când unui copil i s-a spus că este timpul să plece din parc sau să termine o activitate pe care el nu dorește să o termine sau când nu poate avea ceva ce își dorește.

De asemenea, pot exista diferite motive declanșatoare pentru nevoia de atenție. Un exemplu în acest sens este existența unui frate mai mic, iar copilul mai mare percepe că cel mai mic obține o atenție mai multă atenție și devine agresiv. Chiar dacă este certat sau pedepsit, faptul că el primește atenție, fie ea și negativă, pentru el contează doar ca părintele să fie atent la el.

Agresivitatea apare și atunci când copiii sunt posesivi. Un exemplu este atunci când un copil se joacă fericit. Un alt copil poate să apară și vrea să se alăture. Dacă primul copil nu dorește ca cel de-al doilea copil să intre în jocul lui, el sau ea ar putea manifesta agresiune față de celălalt copil pentru a încerca să-l îndepărteze.

Aceste comportamente agresive sunt întâlnite cel mai probabil la copiii mai mici. Pe măsură ce vocabularul lor evoluează și cresc, este mult mai probabil să-și arate nemulțumirea prin cuvinte decât lovind.

În cazul în care al tău copil are o tendință spre un astfel de comportament agresiv, depinde de tine cum îl ajuți să-și dezvolte propria judecată, auto-disciplină și abilitatea de a-și exprima sentimentele în mod corespunzător.

Iată 13 pași pentru a opri agresivitatea copilului tău:

1. Determină factorul declanșator

Încearcă să găsești factorul care declanșează agresivitatea de fiecare dată. Acest motiv poate fi unul la fel de simplu ca și nevoia de a se certa pentru a viziona un anumit program de televiziune.

2. Învață-ți copilului cum să-și identifice sentimentele și stresul

Înainte ca al tău copil să acționeze, pot exista semne de avertizare cu privire la modul în care se simte. Învață-l emoțiile și să le identifice. Un foarte bun ajutor în această direcție este jocul creat de colegul nostru, Florin, EQ Game, pentru dezvoltarea inteligenței emoționale.

3. Controlează-ți propriul temperament

Copiii tind să reflecte comportamentul părinților lor. Dacă îți exprimi furia în moduri rezonabile, probabil că îți va urma exemplul.

Dacă reacționezi la fiecare situație prin ridicarea vocii sau lovire, copilul tău va învăța de la tine că acest comportament este acceptabil în momentele de stres. Prin urmare, dacă se va afla într-o situație pe care el o simte frustrantă, este probabil să reacționeze într-o manieră similară, agresivă.

4. Discutați despre comportamentul adecvat și cel neadecvat

Dacă ai avut o zi grea, așteptă până când te simți calm și discută împreună cu copilul tău despre acțiunile sale într-o manieră pașnică.

Explică-i care sunt rezultatele acțiunilor sale. Poți să-i spui, spre exemplu, că atunci când lovește sau mușcă pe ceilalți îi doare, iar în viitor este puțin probabil ca acei copii să dorească să se mai joace cu el/ea.

5. Acordă-i atenție și afecțiune

Toți copii au nevoie de atenție și de afecțiune. Acest lucru este valabil mai ales pentru copiii mai mari cu frații mai mici.

Un copil născut primește o anumită atenție și afecțiune. Acest lucru poate fi foarte greu de înțeles pentru un copil și poate duce la respingerea sau izolarea acestuia.

Faceți timp special împreună, timp în care să fii doar tu cu el, timp în care să vă distrați sau să faceți anumite activități.

6. Învață-l pe copilul tău să aștepte

Mulți dinte copii se confruntă cu impulsivitatea. Problema pe care o au mulți copii care acționează sau devin agresivi este că nu dețin controlul în a-și reduce impulsurile.

Cheia este în a fi atent la momentul când încep să arate semne ale unei izbucniri iminente și să îl ajuți să se domolească.

O modalitate de a prelungi acel moment și de a crea un decalaj între impulsul copilului și comportamentul real este să-i înveți să aștepte suficient timp pentru a-și putea evalua propriile semnale de avertizare și pentru a schimba aceste stări.

7. Scoate copilul din situație

Uneori trebuie să îți scoți copilul din acea situație pentru a-l ajuta să-și regăsească controlul emoțiilor.

Dacă sunteți la magazin alimentar și copilul are un tantrum și lovește coșul de cumpărături, deoarece nu cumpărați cerealele care îi plac, puteți spune: „Ai făcut prea mult zgomot. Nu vom cumpăra acest cereale și dacă nu te oprești, va trebui să plecăm.” Dacă al tău copil nu se oprește, atunci ieșiți din magazin.

8. Monitorizează influența prietenilor

Dacă ați trăit întotdeauna într-un mediu liniștit, atunci introducerea unui nou prieten poate avea un impact asupra modului în care copilul se comportă.

Dacă, de exemplu, copilul tău își vede prietenii răspunzând înapoi părinților sau lovindu-și frații sau alți copii, vor începe să considere acest lucru drept un comportament acceptabil. În această situație e posibil să fie necesară încercarea de a pune capăt prieteniei.

9. Avertizează-l înainte să îi ceri să facă ceva

Majoritatea copiilor se simt frustrați și pot manifesta agresiune dacă sunt ocupați și tu le spui brusc că este timpul să mergeți.

Deși nu este întotdeauna posibil, încearcă să îl avertizezi cât mai des când se aproapie timpul să încheie o acțiune.

Acest lucru le oferă șansa să se obișnuiască cu ideea și este posibil să răspundă pozitiv.

10. Oferă-i jucării și stimuli alternativi

Dacă simți că al tău copil este frustrat de situația în care se află, fii pregătit să încercați ceva diferit.

Un copil care încearcă să facă ceva pe care îl găsește foarte dificil poate să nu mai aibă răbdare și să-și piardă temperamentul.

Fii atent și pregătește-te din timp cu alternative pentru petrecerea timpului.

11. Încurajează-ți copilul să discute despre problemă

Cu cât vorbești mai mult cu un copil, cu atât își va forma mai ușor propriul vocabular pentru a-și putea exprima verbal frustrarea.

În perioade de liniște, explică-i copilului tău cum își pot rezolva aceste probleme prin discuții și negociere, mai degrabă decât prin lovire.

12. Încurajează comportamentul bun

Încurajează-l, laudă-l atunci când al tău copil are un comportament pozitiv, acest lucru va face copilul să se simtă bine și va dori să se comporte într-un mod pozitiv mai des.

Vor fi momente în care, indiferent de ceea ce faci, copilul tău încă va fi agresiv.

Dacă se întâmplă acest lucru, fii alături de el și ajută-l să depășească acel moment.

13. Ajută-ți copilul să găsească noi modalități de a face față furiei

Încurajează-l să folosească cuvinte pentru a-și exprima mai degrabă sentimentele, decât pentru a se lupta cu corpul lui.

Arată-i cum gestionezi tu conflictele care apar în casa ta și evidențiază că acest lucru se face într-o manieră pașnică.

A te schimba și a deveni un părinte mai eficient poate fi un proces foarte lung.

Cheia este să fii deschis la idei diferite și moduri diferite de a face lucrurile. Mai presus de toate, nu te descuraja. Lucrurile se pot schimba în orice moment.

Atunci când se folosește medierea conflictuală, copiii învață abilitățile necesare pentru a ajunge la soluții pașnice. Aceste abilități includ comunicarea, compromisul, abilitatea de a vedea cum sunt legate diferitele aspecte ale unui litigiu și capacitatea de a le lua în considerare, propria perspectivă, precum și cea a unei alte persoane.

La început, copiii au nevoie de un sprijin mare pentru a face față acestor situații. Tu, ca mediator, oferă-le acest sprijin, servind ca model și instructor.

Pe măsură ce copiii învață împreună cu tine să-și rezolve problemele, devin din ce în ce mai capabili să rezolve singuri aceste situații.

Există dovezi că aceste învățate în copilărie sunt menținute pe parcursul anilor de adult.

Drag părinte, îți dorim spor și inspirație în găsirea celor mai potrivite metode pentru voi!

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes